Peter Vilfan (©Mozzart Sport / Nikola Stojković)
Peter Vilfan (©Mozzart Sport / Nikola Stojković)

Čuveni Peter Vilfan: Srbija ovo sebi nije smela da dozvoli, mnogo je kvalitetnija od Italije

Vreme čitanja: 5min | pon. 12.09.22. | 08:05

“Nije mi jasno, pa Srbi su uvek bili mentalno jaki. Zna se, ako je neko sposoban da se iščupa iz svih situacija, onda je to Srbija. Jokić je ponajmanje kriv za ovaj poraz, ali teret snose svi“, kaže nekadašnji reprezentativac Jugoslavije

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Berlina)

Eliminacija Srbije u osmini finala Evrobasketa može da se podvede kao rezultatski debakl. Ne u rangu nekih ranijih turnira koje smo završavali već u grupi, ali kao jedan od označenih favorita za zlato naša selekcija doživela je još jedan bolan udarac realnosti. Dobila je još jednu veliku opomenu da nam nešto ozbiljno nije u redu i da bi još jedno rano ispadanje moglo da preraste u hroničnu boljku.

Izabrane vesti

Dok je u medijskom prostoru trajala vanredna situacija jer su svi želeli da izveste javnost o detaljima teškog poraza Srbije, čuveni jugoslovenski reprezentativac Peter Vilfan posmatrao je sve sa strane i odmarao, čekajući utakmicu između Grčke i Češke kako bi mogao da se vrati na komentatorsku poziciju pošto je dugogodišnji izveštač za slovenačku nacionalnu televiziju.

Sreda, 20.30: (1,05) Slovenija (27,0) Poljska (10,0)

Vilfan je neko ko odlično zna kako je to biti na vrhu, pa i kada se doživi peh. Sa Jugoslavijom je osvojio četiri seniorske i ukupno pet medalja računajući mlađe kategorije. Na krov sveta popeo se 1978. u Manili kada je Profesor Aleksandar Nikolić gledao Dražena Praju Dalipagića, Dragana Kićanovića, Krešimira Ćosića i ostale kako Jugoslaviji donose tada drugo svetsko zlato. Pored toga ima još jednu bronzu četiri godine kasnije u Kolumbiji, te evropsku medalju istog sjaja u Italiji 1979, te srebro u tadašnjoj Čehoslovačkoj 1981. godine. Takođe, bio je deo ekipe koja je na Evropskom prvenstvu 1983. pod komandom Josipa Pina Đerđe pretrpeo šamar i takmičenje završio u grupi, ukupno sedmi na turniru. Bio je to strašno loš rezultat za ono vreme.

Bezmalo četiri decenije kasnije, prvi kapiten Slovenije po raspadu velike Jugoslavije zna da su to davne uspomene koje polako blede i sada su u fokusu poslednji neuspesi nacionalnog tima. Kroz neformalni razgovor poručuje da vreme može da zaleči rane. Tako će jednog dana proći i bol ove generacije, vođene Svetislavom Pešićem...

“Gledao sam utakmicu i video ono što se dešava svaki put kada bolji tim dozvoli slabijem da igra. Uz dužno poštovanje i čestitke zbog pobede i 16 trojki, Italija nije je mnogo slabija ekipa od Srbije“, nema dilemu Vilfan u razgovoru za Mozzart Sport i produžava misao:

“Ali, kada im 25-30 minuta dozvoliš da te prate, da im ne odmakneš uopšte, znaš šta te čeka u poslednjih deset minuta. Oni se opuste, počnu da ulazi ono što nikada u životu ne bi i desi se poraz Srbije“.

Koliko je zaista iznenađenje eliminacija Srbije?

“Ovako iskusna ekipa, sa kvalitetnim i dugovečnim selektorom ovo sebi nije smela da dozvoli. Dve utakmice su ključne – osmina i četvrtfinale. Ako izgubiš u polufinalu imaš mogućnost za popravni, da uzmeš bronzu. Ovako, Srbija je završila mnogo pre vremena i jako sam iznenađen“.

Čime najviše?

“Kako je Srbija pala na kraju treće i u poslednjoj četvrtini. Nije mi jasno, pa Srbi su uvek bili mentalno jaki. Zna se, ako je neko sposoban da se iščupa iz svih situacija, onda je to Srbija. U poslednjih deset minuta ove utakmice jasno se videlo da se neće završiti dobro po Srbiju“.

Nikola Jokić (©FIBA Basketball)Nikola Jokić (©FIBA Basketball)

Da li je preveliki pritisak stavljen na leđa Nikole Jokića? Bez obzira na njegov NBA status, nije dobio adekvatnu podršku saigrača, što je u miks zoni priznao i Vasilije Micić...

“Očigledno su se svi samo na njega oslanjali. On nije ovoliko poena davao u prethodnim utakmicama, jednu je samo odigrao sa više minuta, uglavnom je to bilo manje što je normalno. Sada je odjednom sve zavisilo od njega, ostali su se povukli i nema više samopouzdanja ekipe. To se upravo desilo Srbiji. Zato je Jokić ponajmanje kriv za poraz. On je dao svoje, ali ne može sve, to niko ne može“.

Pogodi najduži tiket i osvoji teren

Trenutni lider ima 16 parova. Da li možeš bolje?

Ipak, u svemu odgovornost treba da snosi cela ekipa...

“Tako je. Sve ovo treba dobro analizirati, videti gde je zapelo. Krivi su svi, od selektora do igrača. To treba poštovati. Što bi se reklo: ’Usr**i smo’. Surova istina“.

Srbija je ispala, ali njegova Slovenija je i dalje u igri za odbranu zlata...

“Dobili smo dva šamara. Prvi je bio u Minhenu kada smo izgubili od Nemačke, što je bilo jako dobro za nas. Tada smo reagovali i dobili Litvaniju u jako teškoj utakmici. Drugi šamar je došao od Bosne i Hercegovine u grupi. Opet, pravovremeno, jer smo se digli i dobili Francusku i Nemačku. Sada smo bili bolji od Belgije. Nije to sve izgledalo najbolje, ali biće nam lakše sa Poljskom jer smo svesni šta može da se desi. Tu je još jedna stvar – svi smo očekivali Srbiju u polufinalu. Iskreno, razmišljali smo da li možemo da dobijemo Srbiju koju smo gledali“.

Sada bi put do trona mogao da bude mnogo lakši...

“Sada nam se otvara auto-put. Naravno, ne baš auto-put, moramo da dobijemo još tri utakmice da bismo pričali tako nešto. Tu su i dalje Francuska i Italija, ali je mnogo lakše sada kad nema Srbije“.

Poput Srbije, u Sloveniji sve pada na Luku Dončića, samo što su rezultati i dalje tu...

“U našem timu su dobro svesni da je to što je radio Luka u poslednje dve utakmice – previše. To smo videli svi, od nas koji komentarišemo utakmice, preko ljudi iz Saveza, do struke. Sada nešto mora da se promeni, da veću odgovornost preuzmu ostali igrači i kada se to desi biće mnogo lakše“.

Povratak Gorana Dragića u nacionalnu selekciju probudio je novu euforiju u naciji...

“Goran je vrhunski organizator igre, mnogo znači ovoj ekipi i ne treba da zaboravimo koliki je njegov uticaj. On je jedan od onih igrača koji, kada Luka preuzme sve na sebe, stoji u uglu i čeka. To nije naša igra. Imamo rezervu, mogućnost da još malo promenim stvari“.



tagovi

Peter Vilfankošarkaška reprezentacija Srbijekošarkaška reprezentacija SlovenijeEvrobasket 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara