Dimitris Itudis (©Reuters)
Dimitris Itudis (©Reuters)

Itudis traži promene u Evroligi: Svaka utakmica je kao finale i to nije zdravo, treba nam više timova

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.12.21. | 17:12

"Moramo da počnemo da razmišljamo o drugom formatu, da dodamo još timova. Verujem da postoje klubovi koji mogu da se takmiče u Evroligi, imaju stabilnost, viziju, teren i sve što je potrebno da bi se takmičili na najvišem nivou", rekao je trener moskovskog CSKA

Kao i većina klubova u Evroligi i moskovski CSKA se ove sezone muči sa povredama i izostancima igrača. Nikola Milutinov, Tornike Šengelija i Marijus Grigonis su dugo bili van terena, dok je Danijel Heket propustio veći deo priprema zbog operacije. Tako je Dimitris Itudis morao da kombinuje, pa i rezulati nisu prema očekivanjima (10-6 u Evroligi). Zbog svega grčki stručnjak napominje da su neophodne promene.

21.00: (1,35) Barselona (16,0) Uniks (3,50)

Izabrane vesti

Njegova ideja je da se poveća broj timova u Evroligi, a da se onda regularni deo sezone podeli u dve grupe. Da bi se to ostvarilo, morala bi da trpe državna i regionalna prvenstva, jer bi se u elitnom takmičenju igrao i veći broj utakmica, ali Itudis ističe da mora da se pronađe rešenje, jer igrači ne mogu da istrpe ovakve napore.
"Svaka utakmica je kao finale. Nije bitno protiv koga igrate, da li je to tim sa dna tabele, sa sredine ili iz vrha - i to nije zdravo. Dobro je za takmičenje da se timovi maksimalno zalažu na svakoj utakmici, u to nema sumnje", počeo je svoje izlaganje trofejni grčki trener.

Pričao je i o putovanjima, kao i obavezama u državnim i regionalnim takmičenjima, koja kako kaže, nisu jednako naporna za sve.
"Uz dužno poštovanje, verujem da je Evroliga najbolje takmičenje, ali timovi poput nas ili timovi iz Španije, pa i drugi koji imaju obaveze u državnim prvenstvima, takmiče se takođe sa timovima koji bi mogli da igraju na najvišem nivou. Takođe, imate i brojna putovanja. Ne izlažu se svi igrači istom naporu", tvrdi Itudis.

Napravio je i paralelu sa NBA.
"Pre smo imali 16 timova i 50 odsto je išlo u narednu fazu - plej-of. Sada imamo još dva učesnika, ali i dalje osam ide dalje, što je ispod 50 odsto. Ako napravimo poređenje sa NBA, koji ima 30 timova i 16 ide u drugu fazu, to je više od 50 odsto. Sa plej-in turnirom čak i više. Ne trudim se da kritikujem, već da pomognem".

Tvrdi da je potrebna promena formata.
"Moramo da počnemo da razmišljamo o drugom formatu, da dodamo još timova. Verujem da postoje klubovi koji mogu da se takmiče u Evroligi, imaju stabilnsot, viziju, teren i sve što je potrebno da bi se takmičili na najvišem nivou. Ako bi zatim regularni deo sezone bio podeljen u dve grupe, bilo bi više prostora za promene i korišćenje drugih igrača. U tom slučaju vas par poraza ne bi koštalo na kraju sezone. To se otprilike dogodilo i u NBA. Kada igrate 80 i kusur utakmica, znate da možete da se pomirite sa nekim povredama. Ako su pojedini igrači odsutni, koristićete druge rotacije. Ovde to ne možete da uradite, ruke su vam vezane".

Ponovo se dotakao i obaveza koje članovi Evrolige imaju i pored elitnog takmičenja.
"Dok igraju domaća prvenstva, igrači imaju drugačiju motivaciju, drugačije se postavljaju po pitanju potršnje. Tako da mislim da je neophodno razmisliti o promeni formata. Da se nešto uradi, a da i dalje bude privlačno navijačima. Takmičenje u Evroligi i organizacija su odlični, ali stvari nikada nisu dovoljno dobre, tako da morate da preduzmete korake da bi bili bolji".

Kako bi se sprovele promene?
"Liga bi mogla da se podeli po regionima, po udaljenosti između timova. U NBA imate šest divizija i onda imate manje utakmica kada morate da idete na istočnu ili zapadnu obalu u zavisnosti od toga gde se nalazite. Tako da, potrebno je pronaći format koji zahteva malo više utakmica. Da, tražim veći broj utakmica, ali da bi se to ostvarilo, timovi bi trebalo da igraju manje mečeva u domaćin ligama. Nemam ništa protiv njih, veoma su važne i poštujem ih, ali moramo da pronađemo pravo rešenje jer igrači su premoreni, a oni su najvažnija stvar u sportu i moraju da se nalaze u centru pažnje".


tagovi

Dimitris ItudisEvroligaCSKA Moskva

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara