Marina Maljković (©fiba.basketball)
Marina Maljković (©fiba.basketball)

Marina Maljković: Ponosna sam, šta god da uradimo na kraju, reprezentacija će nastaviti da pokazuje dobre stvari

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.09.22. | 14:13

"Baš sam srećna. Svi pitaju zašto one tako ginu, iako utakmica nije imala rezultatski značaj. Devojke su potvrdile da vrede, da je glad za pobedom ušla u njih. Nećemo odustati ni u jednom momentu i svaka im čast za put kojim su ovde pokazale da idu", rekla je selektorka Srbije posle trijumfa nad Francuskinjama

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Košarkašice Srbije su još posle pobede nad Malijem, spletom okolnosti obezbedile prolaz u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Australiji. Nije ih to sprečilo da ostave srce na terenu i u sudaru sa Francuskom, pa su grupnu fazu okončale na najbolji mogući način (68:62). Zablistala je Jovane Nogić, Tina Krajišnik sa maskom na licu i modricama ispod očiju pokazala kako se nosi kapitensko breme, Ivon Anderson nastavila da oduševljava, a Saša Čađo još jednom pokazala da je satkana za velika dela u dresu sa državnim grbom.

Izabrane vesti

Sada će sva pažnja naših devojaka biti usmerena na žreb četvrtfinala, koji će odrediti da li se izabranice Marine Maljković na startu eliminacione faze ukrštaju sa Sjedinjenim Američkim Državama ili Kinom.

Posle tri pobede u grupnoj fazi i plasmana među osam najboljih na planetarnoj smotri, uprkos činjenici da je došlo do smene generacija u ženskoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije, Marina Maljković je ponosna.

"Baš sam srećna. Zbog jučerašnjega dana i plasmana u četvrtfinale i ovoga danas. Svi pitaju i iz drugih zemalja, zašto one tako ginu, a ne moraju, jer je utakmica bez rezultatskog značaja. Shvatile su i gledale na televiziji utakimce prethodne generacije protiv Francuske i sigurno im nije bilo svejedno da ne pobede. Ponosna sam, šta god da urade dalje. Mi ni u jednom momentu nećemo odustati, to je čak i suvišno reći kada sam ja i moje ekipe u pitanju. Svaka im čast za put kojim su pokazale da ovde idu", rekla je selektorka Srbije.

Trijumf nad Francuskinjama, starim rivalom srpske selekcije, dao je krila njenim izabranicama pred četvtrtfinale Svetskog prvenstva u Sidneju.

"Veliki podstrek, ali da stanemo malo sa eliminacionom fazom. Kina, Amerika... Polako. Sve je išlo kako treba da ide. Naravno da nismo srećni što smo izgubili od Kanade i Australije, ali sve je išlo kako treba. Izgubili smo prvu utakmicu, druga je bila protiv sjajnog protivnika. Krive me jer je Japan posle nas krenuo dole, što nažalost negde tako i ispada. Sigurno je to bio veliki šok za njih. Dobili smo veliki tim, posle izgubili od domaćina Australije. Jednostavnu su prejake za nas u ovom momentu. Onda smo dobili Mali, kada je bila frka i stravičan presing da se uđe u četvrtfinale i one su to ostvarile. Poslednjom utakmicom su potvrdile koliko vrede u smislu karaktera, onoga od čega su satkane. Da žele da pokažu da i one i njihova generacija može i mora da pobeđuje tu Francusku i da je stanje uma našeg tima da se non stop mora pobeđivati. Da je glad za pobedom ušla u njih".

Neka nova lica u državnom timu poput Nogić i Ivane Race pokazale su da je budućnost reprezentacije u pravim rukama.

"Put je užasno važan. Rasteretila sam ih mnogo posle plasmana u četvrtfinale, jer smo i tim ostvarili nešto, domogli se mesta među osam najboljih na svetu nakon tri meseca rada. Želim da se stvarno isprate, da Srbija krene ove nove devojčice da prati i nadam se da su ljudi shvatili da će ženska košarkaška reprezentacija sa nekim novim licima da pokazuje dobre stvari u budućnosti", zaključila je Marina Maljković.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Marina Maljkovićženska košarkaška reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo za košarkašiceKošarkašice Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara