Nikola Jokić (©AFP)
Nikola Jokić (©AFP)

Ne vrede nesportski faulovi i provokacije: Jokić je imun na sve - Srbin zasenio Lilardov rekord, Denver izjednačio (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | uto. 25.05.21. | 07:00

Još jedno MVP izdanje Nikole Jokića, ubacio je 38 poena uz samo pet promašaja iz igre i vodio Nagetse ka jako bitnoj pobedi

Još jedna rovovska bitka Denvera i Portlanda, ali za razliku od prvog meča, večeras su se Nagetsi pitali. Dominantna partija ekipa iz Kolorada i pored činjenice da je Demijan Lilard isporučio 42 poena i 10 asistencija. Kontrolisali su puleni Majka Melouna situaciju na terenu od prvog do poslednjeg minuta, pa su predvođeni Nikolom Jokićem slavili u Bol areni i pred selidbu u Oregon poravnali u seriji (1:1) - 128:109. Posle svega što se dešavalo večeras, nema sumnje da nas očekuje paklena borba u nastavku.

Ponovo je popularni Džoker u ranoj fazi pronašao željeni ritam, pa je bilo jasno da nas čeka još jedna blistava partija srpskog reprezentativca. Sa lakoćom je pronalazio put do koša rivala, uspeo je Portland još jednom da mu "sakrije" saigrače i svede ga na realativno nizak broj asistencija, ali su ovoga puta odbrana i klupa odradile posao, pa se u Koloradu gotovo nijednog trenutka nije dovodilo u pitanje ko će slaviti.

Izabrane vesti

Pokušavali su gosti na sve načine da isprovociraju Srbina. Već sredinom prvog kvartala ga je Karmelo Entoni iz čista mira gurnuo i bacio na zemlju. Uspeo je Jokić da ostane staložen, a sudije su iskusnom krilu svirale nesportsku ličnu grešku.



Da nije bilo inspirisanog Lilarda, čini se da bi se pobednik znao već na poluvremenu. Popularni Dejm Dola je igrao kao navijen, uspeo je u prvom poluvremenu da veže šest trojki, pogodio ih je ukupno osam (jednu gotovo sa centra) i tako izjednačio rekord plej-ofa po broju postignutih dalekometnih hitaca u jednom poluvremenu. U drugom kvartalu je isporčio 22 poena (32 za poluvreme). Na njegovu nesreću sa druge strane terena je bio prvi kandidat za MVP nagradu. Jokić je bio gotovo nepogrešiv.

Orilo se Bol arenom "MVP, MVP", a Srbin je nemilosrdno cepao mrežcu ispod protivničkog obruča. Na kraju je bio perfektan sa linije penala (6/6), a promašio je samo pet šuteva iz igre! Za dva je šutirao 13/16, često je "zidao" u reketu u zadavao glavobolje Jusufu Nurkiću (ranije završio meč zbog šest faulova) i nemoćnom Enesu Kanteru, a neretko je u stilu Dirka Novickog umeo da opali i sa poludistance (u većini slučajeva i da pogodi). Na sve to dodao je još dve trojke iz duplo više pokušaja. U prvom meču je imao tek jednu asistenciju, jer su njegovi saigrači pogodili samo jedan šut posle deset njegovih dodavanja. Popravio je i taj segment i zabeležio pet završnih pasova. Nije upisao dabl-dabl, a čini se da nije ni mogao, jer su njegovi saigrači večeras šutirali jako dobro (46/87 iz igre).

Vredi istaći i genijalnu improvizaciju Majka Melouna, koji je na poluvremenu odlučio da stavi Erona Gordona na raspucalog Lilarda. To je itekako dalo rezultat, sjajni atleta je u stopu pratio prvu zvezdu Portlanda i sveo ga na 10 poena u drugom delu igre.

NBA plej-of (Zapad): Prva runda

Dvorana: Bol arena, Denver (Kolorado)

Denver: Jokić 38, Porter Džunior 18, Milsap 15, Gordon 13, Kampaco 12, Moris 12, Rivers 9, Hauard 5, Grin 4, Herison 2, Enadži, Čančar, Bol

Portland: Lilard 42 (10as), Mekolum 21, Pauel 15, Nurkić 7 (13sk), Entoni 5, Kanter 4, Kovington 3, Sajmons 3, Litl 3, Džouns Džunior 2, Holis-Džeferson 2, Lif 2, Džajls, Elebi

Videlo se od starta da je Denver rešen da se osveti Trejl Blejzersima, pa već posle pet minuta i trojke Fakunda Kampaca stigao do dvocifrene prednosti (17:7). Uspeli su ipak Lilard, Nurkić i Sajmons trojkama da približe goste, pa su na odmor otišli sa podnošljivih šest poena zaostatka. Ključna je čini se bila druga četvrtina, u kojoj je domaćin uspeo da ostane u prednosti i pored neverovatnog Lilardovog učinka. Ubacio je 22 poena u pomenutom periodu, ali je Denver zahvaljujući Jokićevih 11 poena i kvalitetnom doprinosu Majkla Portera i Milsapa vratio dvocifrenu prednost i na pauzu otišao sa 73 ubačenih poena, 12 koraka ispred protivnika.

U nastavku je stao šut Lilarda, Gordon je odigrao sjajnu odbranu na njemu, pa je u finišu deonice domaćin stigao i do 20 poena prednosti. Treći kvartal obeležio je i veliki broj prekršaja, Mekolum je zaradio i nesportski faul, a u takvoj situaciji bolje se snašao domaćin. Usledile su trojke Kovingtona i Mekoluma na kraju četvrtine, pa je četa Terija Stotsa napravila i seriju od 9:0, ali je usledio dobar odgovor domaćina, pre svih Milsapa i ubrzo je sve postalo jasno. Vratio se Somborac na teren kada je razlika već bila gotovo nedostižna i sa osam poena u samoj završnici stavio tačku na ovaj susret.



NBA PLEJ-OF

Istok

Utorak

Milvoki - Majami 132:98

/Adetokunbo 31 - Dedmon 19/

Zapad

Utorak

Denver - Portland 128:109

/Jokić 38 - Lilard 42/


tagovi

NBA plej-ofDenver NagetsPortland TrejlblejzersNikola JokićDemijan Lilard

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara