Foto: Starsport
Foto: Starsport

Opet ta Alba - Zvezda bez raspoloženih pojedinaca poklekla u poslednjoj četvrtini

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.02.23. | 20:52

Iznenađenje u Pioniru i bolan, ali i neočekivano ubedljiv poraz Crvene zvezde od poslednjeplasiranog tima Evrolige

Ko se ovome nadao? Košarkaši Crvene zvezde su posle osvojenog Kupa Radivoja Koraća u Nišu, u okviru 25. kola Evrolige dočekali berlinsku Albu i važili za velikog favorita protiv poslednjeplasiranog tima na evroligaškoj lestvici, ali to nisu uspeli da opravdaju. Imali su potpunu kontrolu u prvom poluvremenu, ali po povratku sa odmora je nemački šampion zaigrao daleko agresivnije i uhvatio crveno-bele na spavanju. Uspeli su izabranici Duška Ivanovića da sačuvaju minimalan višak pred poslednjih 10 minuta, a onda... Stao je u potpunosti napad Zvezde, gosti su "nanjušili krv", počeli da pogađaju iz svih pozicija i na kraju ostvarili pobedu u Beogradu koja im neće doneti preterani takmičarski benefit, dok su crveno-beli ispustili priliku da se dodatno približe plej-of pozicijama - 72:87.

Iako su košarkaši Zvezde slavili u prvom okršaju ove sezone i to usred Berlina (88:84 posle produžetka), nastavila je Alba da bude kriptonit srpskog i regionalnog šampiona. U 10. međusobnom susretu, upisala je osmu pobedu. Crveno-beli posle 25 utakmica imaju učinak 11-14, dok je tim iz nemačke prestonice ubeležio tek sedmu pobedu (7-18). Bolan poraz za Zvezdu, ali ništa još nije izgubljeno. U poslednjih devet mečeva ligaškog dela sezone na evrosceni, Ivanović će na raspolaganju imati i Fakunda Kampaca.

Izabrane vesti

Možda je baš to što su imali Kampaca u Nišu, na tri vezana susreta, večeras crveno-bele omelo. Možda su se navikli da pored sebe imaju plejmejkera vrhunskog kalibra. Svakako nije pomoglo to što su dugo, tek svaki drugi meč igrali sa Argentincem. Kako god, nije Zvezda ličila na sebe u drugih 20 minuta, a pogotovu u poslednjoj četvrtini, na kraju je i pretrpela iznenađujuće ubedljiv poraz, koji svakako nije pravi odraz dešavanja na parketu, jer crveno-beli su bili daleko bolji rival u prvom poluvremenu, ali u drugom...

Maodo Lo je sa 24 poena bio dželat beogradskog tima u Pioniru, ispratili su ga Luis Olinde sa 13 i Gabrijele Pročida sa 11 poena. Luk Sikma? Samo dva poena i šest asistencija za lidera Alba, koja je pokazala da je mnogo više od iskusnog Amerikanca.

Crvena zvezda nije večeras imala raspoloženog pojedinca. Najefikasniji je bio Filip Petrušev sa 14 poena, ali je mladi centar sakupio svega šest indeksnih. Nemanja Nedović je postigao 11 poena, uz 1/9 van linije 6,75, dok je Vildoza svih 10 postigao u prvom poluvremenu. Nikola Ivanović je dodao devet poena, Luka Mitrović osam...

- Evroliga - 25. kolo -

CRVENA ZVEZDA - ALBA BERLIN 72:87

(25:15, 19:24, 17:21, 11:27)

Dvorana: Aleksandar Nikolić (Beograd)

Sudije: Fernando Roka, Joanis Fufis, Jurgis Laurinavičijus

Crvena zvezda: Vildoza 10, Lazarević 4, Mitrović 8, Lazić, Martin, Dobrić 7, Ivanović 9, Nedović 11, Marković 2, Kuzmić 2, Petrušev 14, Bentil

Alba Berlin: Lo 24, Pročida 11, Smit 8, Vecel 9, Matišek 3, Šnajder, Olinde 13, Kumađe, Timan 9, Sikma 2, Lamers 8, Blat

Košarkaši Crvene zvezde su od starta zaigrali agresivno na svojoj polovini i iz čvrste odbrane napravili seriju 7:2 za nešto više od dva minuta. Uspela je Alba da se konsoliduje, popravila igru na oba kraja parketa i odgovorila sa 6:2. Usledilo je brutalno zakucavanje Filipa Petruševa, koji je stavio 224 centimetara visokog Krista Kumađea na poster i upravo taj potez je restartovao Zvezdinu mašinu. Nekoliko odličnih poteza u napadu, požrtvovanih odbrana i onda trojka Ivanovića kao šlag na torti za 20:10 na minut i po do kraja. Sačuvali su crveno-beli dvocifren višak i na prvu pauzu otišli sa 25:15.

Između dve deonice navijači su iskoristili priliku da gromoglasnim aplauzom i ovacijama pozdrave bivšeg košarkaša Crvene zvezde Marka Gudurića, koji je došao da podrži crveno-bele protiv Albe.

Po povratku sa odmora, kraća reakcija Albe, a onda se razigrao Vildoza. Sa pet vezanih poena očas je vratio crveno-bele na pravi put, pa je posle 12 minuta igre na semaforu stajalo 32:20. Ipak, Olinde i Smit vraćaju goste u život, ali Bentil sa "dva plus jedan" ponovo donosi dvocifren višak Zvezdi tačno na polovini drugog kvartala (37:27). Nije se ipak žilava Alba tek tako dala slomiti, pa je posle poena Pročide prišla na samo četiri poena zaostatka. A onda je opet proključala argentinska krv, a sa njom i tribine Pionira: dvojka Vildoze pod faulom, pogođeno dodatno bacanje, a onda krađa posle čeonog auta rivala i lagano polaganje za 42:33. Ipak, nisu crveno-beli najbolje iskoristili to što su imali da daju tri faula u poslednjih minut i po. Alba je došla do nekih poena lakše nego što se očekivalo i još jednom pokazala zube. Zatvorila poluvreme sa 6:2 serijom, te se na veliki odmor otišlo sa 44:39 u korist srpskog šampiona.

Loš početak drugog poluvremena za Crvenu zvezdu. Alba je preko Smita i Lamersa za dva minuta stigla do preokreta, pa je Ivanović morao da reaguje tajm-autom. Odmah je usledila trojka Petruševa iz ugla, ali Alba je pronašla željeni ritam u napadu, te je nastupio potpuni egal. Igrali se koš za koš, niko nije uspevao da stekne veću prednost od dva poena nekoliko minuta. Nije Zvezda mogla da pronađe čoveka koji bi mogao da je pokrene, Vildozu nije slušala lopta, Nedović je pogodio par „stativa“, Petrušev rano ušao u probleme sa faulovima… Ipak, posle vrlo napetih 10 minuta borbe, uspeli su crveno-beli da izađu kao pobednici, pa su poslednji odmor dočekali sa minimalnim viškom – 61:60.

Neobjašnjiv početak poslednje četvrtine za crveno-bele. Mučili su se u napadu, izlazila je lopta iz obruča, a Alba je korak po korak gradila i izgradila prvu osetniju prednost na utakmici. Povela 70:61 posle nešto manje od tri minuta igre u odlučujućem periodu. Zvezdin post od gotovo četiri minuta bez poena prekinuo je Dobrić polaganjem. Taman kada se posle novih Ognjenovih poena činilo da Zvezda hvata priključak, Maodo Lo je pogodio trojku i vratio razliku na devet poena. A onda je ubacio još jednu za 77:65 na četiri i po minuta do kraja... Nastavile su se problemi za Ivanovićevu ekipu u napadu, lopta je uporno izlazila iz obruča, pokušao je Petruševa da povuče, ali... Bilo je kasno. Osokoljena Alba je pogađala kada je bilo potrebno, čuvala dvocifrenu prednost i na kraju se revanširala timu sa Malog Kalemegdana za poraz u prvom delu sezone. S kamatom.

EVROLIGA - 25. kolo

Četvrtak

Makabi Tel Aviv - Bajern Minhen 90:82

/Braun 27 - Volden 19/

Olimpija Milano - Panatinaikos 78:76

/Nejpir 16 - Vilijams 21/

Real Madrid - Žalgiris 96:69

/Musa 17 - Brazdeikis 16/

Partizan Mozzart Bet - Fenerbahče 94:97

/Panter 25 - Gudurić 25/

Petak

Crvena zvezda - Alba 72:87

/Petrušev 14 - Lo 24/

Asvel - Anadolu Efes U TOKU

Valensija - Olimpijakos U TOKU

Barselona - Monako U TOKU



tagovi

KK Crvena zvezdaAlba BerlinDuško IvanovićLuka VildozaNemanja NedovićFilip PetruševMaodo Lo

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara