Kevin Panter (© MN Press)
Kevin Panter (© MN Press)

Panter pokazao šta ume - kapiten Partizan Mozzart Beta izrešetao Žalgiris i doneo pobedu

Vreme čitanja: 4min | čet. 27.10.22. | 22:34

Crno-beli na krilima sjajnog Amerikanca došli do druge pobede u Evroligi. U punoj Areni, Litvanci su savladani 87:76

Parni valjak se zahuktava. Druga pobeda u Evroligi! Crno-beli su pokazali da mogu da igraju na visokom nivou u elitnom takmičenju, Žalgiris je nadigran u sjajnoj atmosferi i u vrlo zanimljivom meču koji je bez ikakve dileme obeležio Kevin Panter. Kapiten crno-belih je u prethodnom periodu bio daleko ispod očekivano nivoa, ali večeras je održao čas košarke. Litvanci su nemoćno izgledali u duelu sa Panterom koji je uradio sve što je u njegovoj moći da donese trijumf. Na kraju je ostatak ekipe preuzeo štafetu za sjajnih 87:76.

Posle partije za Baru koja je bila za zaborav jer je promašio svih 10 šuteva iz igre, odlučio je da ne dozvoli da se bilo šta slično ponovi. Sav teret preuzeo je na svoja pleća. Bio je to napadački performans za udžbenike. Pogađao je iz svih pozicija, pronalazio put do reketa, čak ga ni rana četvrta lična greška nije sprečila da na kraju ubaci 26 poena za manje od 20 minuta na parketu.

Izabrane vesti

Dugo je bio jedini dvocifren igrač u domaćem sastavu, ali su na kraju sjajne role imali Dante Egzum sa 11 poena, dok su po 10 ubacili Naneli, Lesor i Ledej.

Jasna je bila ideja Željka Obradovića na startu meča. Žestok presing po čitavom terenu, a glavni protagonista bio je Jam Madar. Izraelac je kao osica jurio protivnike gde god da je lopta bila i to je dalo rezultat. Partizan je izgledao moćno u odbrani koja je otvorila prostor da se napad lako završava. Pogađali su Madar, Ledej, Lesor, a onda i serija Nanelija za sjajnu početnu prednost 11:3. Grobari su već tada bili u ekstazi koju su gosti primirili trojkom. Bio je to početak znatno bolje igre kluba iz Kaunasa koji je preokrenuo rezultat u finišu deonice tako što su se oslobodili početnog pritiska. Iskoristili su promašaje Papapetrua i Pantera da u drugi kvartal uđu sa dve poena prednost (20:22).

Bio je to znak za Kevina Pantera da je vreme da se probudi posle loše partije iz Bara. Loše je počeo i protiv Litvanaca, dva promašaja iz igre i greška u odbrani. Željko Obradović nije reagovao, verovao je u kapitena ekipe. To se isplatilo. Pokazao je Amerikanac da mu nikada ne manjka samopouzdanja jer ono što je usledilo u narednih pet minuta može da se okarakteriše kao NBA kanonada. Shvatio je Partizanov bek da je došlo vreme da pokaže kompletan napadački arsenal, krenulo je prodorima, a onda je počeo da rešeta sa distance. Dok su grobari slavili, a igrači Žalgirisa pogledom pratili Pantera, na semaforu je prvi put domaćin imao dvocifrenu prednost.

Nanizao je 15 poena u drugoj četvrtini, a da gosti nisu pogodili trojke iz teških pozicija, crno-beli bi imali znatno više od osam poena prednosti posle 20 minuta košarke.

Kako je završio poluvreme, tako je počeo drugo. Novom trojkom za 11 poena prednost. Međutim, onda momenat koji je mogao da odluči čitav tok meča. Ponovo u centru pažnje Kevin Panter, ovoga puta zbog lične greške. Neoprezno je reagovao Amerikanac u odbrani i zaradio četvrtu ličnu, bio je to znak da ga čeka duža pauza.

Momenat kada je Panter zaradio četvrtu ličnu grešku (Foto: Printskrin)Momenat kada je Panter zaradio četvrtu ličnu grešku (Foto: Printskrin)

Jednostavno niko nije mogao da rizikuje da crno-beli ostanu bez najboljeg stralca u poslednjoj deonici. Bilo je na ostatku ekipe da preuzmu zaduženja u napadu. Ipak, nije bilo lako bez Pantera. Žalgiris je kreno u protivudar. Kako je vreme odmicalo, crno-beli su sve više grešili na oba kraja terena, a Žalgiris je izgledao sve bolje. Dva minuta pre kraja treće deonice su izjednačili na 54:54. Bio je to znak da se Panter vrati na parket, ali je seriju protivnika prekinuo Anđušić trojkom. Sve je ukazivalo da nas čeka velika drama u poslednjih 10 minuta - 60:57.

Litvanci prvi zadaju udarac i izjednačuju, ali crno-beli imaju Pantera. Nova trojka kapitena za novu tri poena prednost. Posle dve dobre odbrane Ledej je zakucao loptu za 65:60 i tajm-aut gostiju. Moglo je sve tada da bude rešeno. Trener Litvanaca je dobio tehničku grešku posle koje crno-beli nisu postigli niti jedan poen. Morali su znatno težim putem do pobede. Toliko pominjani Panter je ponovo pogodio, prvo je doneo šest poena prednosti, a vrlo brzo je još jednom ubacio uz faul za velikih plus osam - 72:64. Ostalo je bilo nešto više od četiri minuta do kraja meča. Uprkos svim naporima Litvanaca, Partizan je odigrao sjajno u završnici. Egzum je pogodio četiri vrlo bitna slobodna bacanja koja su na kraju obezbedila trijumf.

PARTIZAN MOZZART BET – ŽALGIRIS 87:76

/20:22, 24:14, 16:21, 27:19/

Partizan Mozzart Bet: Vukčević, Ledej 10, Koprivica, Panter 26 (7/10 za dva, 3/4 za tri), Papapetru 4, Egzum 11, Naneli 10, Glas, Lesor 10 (8sk), Trifunović 3, Anđušić 8, Madar 5.

Žalgiris: Evans 16, Lekavičijus 8, Hejs 7, Kalneitis, Smits 11, Birutis 2, Lukosiunas, Brazdeikis 10, Dimsa, Kavana 8, Butkevičijus 7, Ulanovas 7.



EVROLIGA, 5. KOLO

Četvrtak

Olimpijakos - Monako 74:81

/Mekisik 15 - Okobo 23/

Makabi - Panatinaikos 85:74

/Braun 22 - Vilijams 17/

Partizan Mozzart Bet - Žalgiris 87:76

/Panter 26 - Evans 16/

Valensija - Alba 87:73

/Džuns 20 - Olinde 15/

Real Madrid - Virtus Bolonja 92:95

/Dek 28 – Bako 16/

Petak

19.00 (1,60) Crvena zvezda (14,5) Bajern (2,55)

19.30 (1,70) Anadolu Efes (14,5) Fenerbahče (2,30)

20.00 (1,90) Asvel (13,5) Baskonija (2,05)

20.30 (1,35) Barselona (16,00) Olimpija Milano (3,50)

*** Kvote su podložne promenama

 


 


tagovi

KK PanatinaikosPartizan Mozzart BetEvroligaŽalgiris

Obaveštavaj me

KK Partizan
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara