Foto: MN Press
Foto: MN Press

Poslednji voz, poslednja šansa

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.03.21. | 08:05

Partizan od 20 časova i 30 minuta čeka Metropolitan u Ljubljani u borbi za četvrtfinale Evrokupa

Partizan je ispucao sve džokere ove sezone, tako da će u meču protiv Metropolitana morati da ide na pobedu. Samo tako može da izvuče sezonu plasmanom u četvrtfinale Evrokupa. Umesto u Beogradu, crno-beli će duel protiv ekipe iz predgrađa Pariza morati da igra u Ljubljani što će crno-belima dodatno otežati posao (20.30).

Jako važna stvar dogodila se i sa smenom Saše Filipovskog. Umesto njega postavljen je Aleksandar Matović, preuzeo je ulogu prvog trenera, a pomagaće mu do kraja sezone Dejan Mijatović. Nije prvi put da Matović preuzima ulogu prvog trenera, a sada će imati jako težak posao da odvede crno-bele u sledeću rundu Evrokupa.

Izabrane vesti

Situacija u grupi je zakomplikovana, nijedna od četiri ekipe još nije prošla u četvrtfinale.

Novi šef stručnog štaba crno-belih ističe da će njegovi igrači u meč sa Metropolitenom ući isključivo fokusirani na igru, bez digitrona u ruci.

"Veoma dobro znamo u kojoj smo poziciji i šta nam sutrašnja utakmica donosi. Ipak, ne smemo mnogo da razmišljamo o događajima unapred. Na prvom mestu, moramo da se pored svih problema pripremimo i da odigramo dobru utakmicu. Zatim da učinimo sve kako bismo zabeležili makar i mininalnu pobedu. Tek onda, ako se za takvu situaciju izborimo na terenu, možemo da razmišljamo o tome šta nam je potrebno za prolaz u plej-of. Metropolitan je od pozicije lidera grupe stigao do mogućnosti da sutra ispadne, što znači da će i oni učiniti sve da budu na maksimumu. Mi ćemo se fokusirati na prvi sledeći napad, prvi sledeći skok i prvu sledeću odbranu. Kad se završi utakmica, svaki pojedinac mora da bude siguran da smo pružili najviše što možemo u ovom trenutku", poručio je Aleksandar Matović.

Da su crno-beli tukli Trento, a potom i Metropolitan, mogli su direktno u četvrfinale sa prve pozicije čime bi čak izbegli i Uniks, možda imali šansu da napadnu realno i polufinale. Ovako, moraće da radi matematika. Problem u celoj priči je što je Partizan izgubio u Italiji. I to ne samo izgubio, već je ubedljivo poražen. I sada će se računati i kalkulisati na sve strane. Kako može Parni valjak da se domogne sledeće faze?

Prva stvar koju Partizan mora da uradi da bi prošao dalje je da dobije Metropolitan u Ljubljani.

Uz to, ako Lokomotiva dobije Trento, pobede Partizana i Lokomotive u zbiru treba da daju 19 razlike. U tom slučaju bi se dogodilo da sve ekipe budu na tri pobede i tri poraza. Poeni iz produžetka se ne računaju. I gledala bi se ukupna razlika. Trento trenutno ima +9, Metropolitan (-11), Lokomotiva (11), Partizan (-9).

Ukoliko Trento u poslednjem kolu pobedi Lokomotivu, Partizan bi morao da savlada Metropolitan sa više od 17 poena razlike kako bi prošao dalje. Ovo je posledni voz, poslednja Partizanova šansa da spase sezonu.

Biće ovo ujedno prilika za Partizan da se osveti Metropolitanu na porazu u prvom meču ovih ekipa kada je francuski sastav bio više nego ubedljiv, pre svega igrom, potom i rezultatom.

Problem crno-belima pravi i činjenica da imaju probleme sa povredama, da će najverovatnije ponovo morati bez Vila Mozlija i Novice Veličkovića, dok Erik Mika ima problem sa laktom. Čak ni Rade Zagorac nije igrao protiv Cibone.

Videćemo koliko će prostora dobiti mladi Nikola Radovanović koji je počeo da dobija sve veću ulogu.

"Iskreno se nadam da možemo do pobede. Prethodne dve utakmice smo pomalo nesrećno izgubili, igrali smo dobro. Sada treniramo, naše je da se borimo i damo sve od sebe. Imamo puno povređenih igrača, Mika, Mozli, Novica koji mnogo znači, sada i Rade...ali verujem da možemo do pobede ako damo sve od sebe i smanjimo greške u odbrani", istakao je Radovanović.

Metropolitan u proseku daje više poena od Partizana (79:76), u skokovima su izjednačeni, a francuski tim ima dve asistencije više u proseku i za nijansu bolje šutira trojke. Najbolji strelci Partizana u dosadašnjem delu Evrokupa bili su Rašon Tomas sa 13 poena i Markus Pejdž sa 9,7 poena u proseku. Kod Metropolitana su odlični bili Marej sa 13, Braun ubacuje isto, a Pino 9,9 poena po utakmici.

Crno-beli su već prepustili Crvenoj zvezdi titulu u Kupu, već su izgubili bilo kakve šanse za plej-of ABA lige i sada hvataju poslednji voz da koliko-toliko spasu sezonu u kojoj su smenili dva trenera.

Parni valjak će biti domaćin u hali "Stožice" zbog novih mera koje je Vlada Francuske usvojila o kretanju njenih žitelja van granica Evropske Unije. Sudije na utakmici u Ljubljani biće Danijel Jerezuelo, Nik van den Brok i Stanislav Valev.

Može li Partizan u četvrtfinale?


tagovi

Ognjen JaramazAleksandar MatovićRašon Tomas

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara