(©FIBA)
(©FIBA)

Šut izdao Srbiju i odvukao je u poraz na premijeri Svetskog prvenstva

Vreme čitanja: 3min | čet. 22.09.22. | 06:50

Kanada slavila u 1. kolu – 67:60

Može u košarci da se bude bolji u skoku, agresivniji, da se igra bolja odbrana, ali da se pobedi bez šuta – to se ne događa.

Košarkašice Srbije su u svim segmentima igre bile dobre na premijeri Svetskog prvenstva protiv Kanade: bile su sjajne u skoku, agresivne po celom terenu, igrale dobru odbranu, ali su ceo meč odigrale bez šuta i to ih je odvelo u poraz koji komplikuje borbu za prolaz u drugi krug – 67:60 (15:16, 23:12, 16:13, 13:19).

Izabrane vesti

One od kojih se očekivalo da budu udarne igle u šutu, imale su očajan dan: Jovana Nogić je iz igre šutirala 0/5, uz četiri izgubljene lopte, a Nevena Jovanović 2/9, dok je tim u igri držala sa distance jedino Ivon Anderson, sa 18 poena najefikasnija uz kapitenku Tinu Krajišnik (17 poena).

Ukupno gledano, Srbija je za dva poena šutirala, a za tri. Preslabo za bolji rezultat. Nije ni Kanada blistala, veliki deo vremena je to bila stihijska igra, jurnjava po terenu umesto organizovane igre, ali su devojke u belim dresovima imale mirne ruke i to im je donelo trijumf.

Iznenadila je Srbija Kanadu na početku utakmice. Presing po celom terenu, velika agresivnost i sjajan skok, pogotovo u napadu, paralisali su rivalke, koje iz zbunjenosti nikako nisu uspevale da se snađu po terenu. Sve je funkcionisalo dobro u timu Marine Maljković osim – šuta.

Svi preduslovi da se odmah napravi osetnija razlika bili su tu, ali uzalud kada srpski tim nije mogao ništa da ubaci, ni za dva, a pogotovo za tri poena. U jednom napadu se desilo da naš tim ima četiri šuta, izborena skokovima u napadu, ali na kraju nije bilo poena.

Prvu trojku pogodila je Saša Čađo za vođstvo 16:11, a to je bila i jedina trojka u prvom poluvremenu za Srbiju, kao i najubedljivija prednost.

Kanade se posle početnog iznenađenja presabrala između dve četvrtine i preuzela je konce igre. Fizički moćnije košarkašice sa severnoameričkog kontinenta zagospodarile su u oba reketa, zatvorile potpuno prilaz košu, a kako šut sa distance nije išao Srbiji, tim Marine Maljković našao se u velikim problemima.

Mnogo puta se šutiralo u poslednjim sekundama napada, bilo je i nekih srećnih poena, ali bilo je upadljivo da Srbija nema rešenje u napadu, dok je počela da popušta i u odbrani. Kanada je povela 27:22, pa polako počela da još diže prednost, koja je na kraju poluvremena iznosila deset razlike – 38:28.

Sve se nastavilo u istom ritmu i posle odmora. Srbija je često srljala iz nemoći, gubila lopte, promašivala, a Kanada održavala razliku, povremeno bežeći i do „plus 14“. A, imale su mnogo šansi Krajišnik, Anderson i ekipa da se rezultatski vrate u igru, da smanje zaostatak na šest poena, ali nijedna od tih prilika nije iskorišćena.

Poslednja ofanziva Srbije desila se tri minuta pre kraja kada je posle šest vezanih poena Tine Krajišnik razlika u tri navrata bila „minus sedam“, ali nije se moglo dalje od toga.

KANADA – SRBIJA 67:60

/15:16, 23:12, 16:13, 13:19/

Dvorana: Olimpik park

Sudije: Boner (SAD), Forsberg (Danska), Đerđi (Rumunija)

KANADA: Ačonva 10, Aleksander 13, Amiere 8, Karlton 7, Koli 8, Filds 12, Žajls, Henson, Hil, Konig, Kjei, Nurs 9.

SRBIJA: Anderson 18, Čađo 5, Đorđević 2, Jovanović 5, Katanić, Krajišnik 17 (8sk), Nogić, Raca 6, Škorić, Stanković 4, Topuzović 3, Zec.

 


tagovi

Marina MaljkovićSvetsko prvenstvo za košarkašiceženska košarkaška reprezentacija SrbijeSvetski kup za košarkašice 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara