Petar Nenadić (©AFP)
Petar Nenadić (©AFP)

Repriza finala Lige šampiona: Nenadić sprema osvetu Vardaru u Zadru

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.09.20. | 14:53

Pre više od 15 meseci skopski tim je pobedio u Kelnu mađarskog prvaka, ali je sada razlika u kvalitetu velika

Ko će do trofeja u regionalnoj SEHA ligi – branilac titule Vardar ili bogati mađarski Vesprem? Odluka pada večeras (20.30) u Zadru. Pre nešto više od 15 meseci ova dva rukometna giganta igrala su u Kelnu u borbi za tron Evrope. Tada je skopski tim bio bilji, slavio je sa 27:24. Bio je i tada mađarski tim favorit, ali ne kao sada. Vardar je tokom leta doživeo brojne promene. Otišao je ruski milioner Sergej Samsonenko, a brigu o klubu preuzeo je Mihajlo Mihajlovski.

Ostali su u Vardaru poznati asovi kao što su krila, Rus Timur Dibirov i Hrvat Ivan Čupić, ali nema najzaslužnijih za drugu evropsku krunu, srpskog golmana Dejana Milosavljeva (Fuhse Berlin), Hrvata Igora Karačića (Vive Kjelce) i Letonca Dainisa Krištopansa (Pari Sen Žermen).

Izabrane vesti

S druge strane, Vesprem je iz godine u godinu sve jači. I ove sezone je cilj konačno da se osvoji Liga šampiona, trofej koji fali u trofejnim vitrinama kluba. Vesprem će krajem godine da igra na F4 Lige šampiona u nemačkom Kelnu. Povređen je Danac Rasmus Lauge. Dobra vest je što se levi bek Mate Lekai oporavio od teške povrede. Ovo leta stigla su dvojica Španaca, Rodrigo Korales iz Pari Sen Žermena i Horhe Makeda iz Segeda, kao i Rus Danil Šiškarev. Osim Petra Nenadića od Srba tu su i golman Vladimir Cupara, dok je Momir Ilić pomoćni trener tima. Arpad Šterbik je početkom godine završio karijeru, a u timu nema više ni Slovenaca Boruta Mačkovšeka i Dragana Gajića.

Bio je makedonski tim na ivici provalije u polufinalu protiv Zagreba, ali je uspeo da se vrati u igru, i u penal seriji stigne do borbe za trofej. Briljirao je na golu Borko Ristovski, povratnik u redove Vardara. Šampion Evrope je i u Zadar stigao kroz iglene uši posle eliminacije Neksea u poslednjim trenucima revanša četvrtfinala u dvorani Jane Sandanski. Od ovog leta dres Vardara nosi i nekadašnji reprezentativac Srbije Marko Vujin. On je stigao u Skoplje iz lisabonskog Sportinga.

Vesprem je rutinski pobedio Meškov iz Bresta sa 28:24. Naš najboli rukometaš Petar Nenadić šest puta se upisao u listu strelaca. Odličan je bio i golman Rodrigo Korales, pojačanje iz Pari Sen Žermena. On je imao 15 uspešnih intervencija protiv belourskog šampiona.

Vesprem je veliki favorit, kvalitetnija je ekipa, sa dužom klupom i trebalo bi čudo da se dogodi da ne osvoji trofej. Ipak, rukometaši Vardara su pobedničkog mentaliteta, navikli su na ulogu autsajdera i da se dižu poput Feniksa iz pepela. Za Vardar neće igrati kapiten Stojanče Stoilov. On je pre dve nedelje zaražen virusom korona. Robusni pivotmen je bio deo Vardarovih svih pet trofeja SEHA lige i sada mora prvi put da propusti završni turnir. Posle pobeda 2012. u Zagrebu i 2014. u Novom Sadu, Vardar je poslednji poraz na SEHA F4 doživeo upravo od Vesprema 2016. godine. Od tada je trostruki uzastopni osvajač ovog takmičenja. Osvojen je trofej 2017. godine u regionalnom takmičenju (finale protiv Vesprema), a 2018. i 2019. godine crveno-crni su bili bolji od Zagreba.

Timur Dibirov (©Shutterstock)Timur Dibirov (©Shutterstock)

Vardar i Vesprem su do sada bili jedini timovi, koji su uspeli da odbrane trofeje u SEHA ligi, a osim titule Zagreb iz 2013. godine, osvojili su sve pehare od početka takmičenja. U dva finala regionalnog takmičenja ishod je 1:1. Vesprem je slavio 2016. godine u Varaždinu sa 28:26, da bi godinu dana kasnije na finalnom turniru u beloruskom Brestu, skopski tim pobedom 26:21 najavio da bi se u Kelnu te godine moglo da se desi čudo pod vođstvom španskog stručnjaka Raula Gonzalesa.

To je bio uvod u prvu evropsku titulu ekipe iz dvorane Jane Sandanski, kada su u Kelnu pali Barselona u polufinalu i Pari Sen Žermen u finalu čudesnim golom Luke Cindrića u poslednjim trenucima susreta. Vicešampion Evrope je prošle godine u grupnoj fazi Lige šampiona oba puta slavio protiv Vardara i to veoma ubedljivo. U Skoplju je pobedio sa 38:29, a u Mađarskoj sa 39:30.

U meču za utešno treće mesto sastaju se Zagreb i Meškov iz Bresta. Beloruski tim je blagi favorit.

SEHA LIGA – F4 U ZADRU

Nedelja

FINALE

20.30: (7,75) Vardar (13,0) Vesprem (1,12)

ZA 3. MESTO

18.00: (3,15) Zagreb (8,50) Meškov Brest (1,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

RK VardarVespremSEHASEHA ligaPetar Nenadić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara