Kovač je probudio veru utučenom timu, a on mu je za to vratio na terenu

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.09.19. | 10:39

Selektor Orlova je pokazao da je ne samo sjajan taktičar, već i ogroman motivator, što se na najbolji način oslikalo kroz uspeh na Evropskom prvenstvu

Slobodan Kovač perfektno je uradio ono što je do njega - uspeo je da aktivira sve najvažnije igrače u svojim redovima i kompletnom timu povrati veru u kvalitet nakon neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre. Isti taj tim koji je bio potpuno nokautiran u avgustu, samo mesec dana kasnije stigao je do velikog finala Evropskog prvenstva, nakon spektakularnog slavlja nad favorizovanom Francuskom u polufinalu.

Srbija je jedina selekcija na čitavom turniru koja je ostvarila svih osam pobeda u dosadašnjem takmičenju, ali mora da bude oprezna protiv Slovenije, bez obzira na što je ozbiljan favorit u finalu. Slovenci su u grupnoj fazi takmičenja doživeli dva poraza, ali su od osmine finala, pa sve do velikog finala, podizali formu i sada bi trebalo da budu na vrhuncu forme. Ipak, mnogo toga će na ovom meču zavisiti, pre svega od Srbije, koja je pokazala da je u stanju da igra vrhunsku odbojku.

Izabrane vesti

Kovač je pokazao, ne samo da je pravi taktičar, već pre svega veliki motivator. Uspeo je da probudi veru u sopstveni kvalitet svim najvažnijim igračima, a oni su mu za to vratili na terenu. Glavni poenteri Aleksandar Atanasijević i Uroš Kovačević igraju perfektno tokom čitavog turnira. Kovač je čak uspeo i da sačuva snagu Atanasijevću, koji je igrao na šest mečeva i doneo 121 poen svom timu, po čemu je peti poenter turnira. Da je igrao više, verovatno bi bio plasiran nešto više na ovoj statističkoj tabeli, ali je daleko važnije od toga da je oran za veliko finale.

Isti je slučaj i sa Kovačevićem, bez kojeg ovaj veliki uspeh ne bi bio moguć. On je osvojio 113 poena za srpsku selekciju na sedam odigranih mečeva, po čemu je šestoplasiran na čitavom turniru.
"Da se ne lažemo, svi su nas otpisali pre polufinala. Pričalo se da oni imaju boljeg libera, boljeg dizača, bolje primače, sve bolje, ali evo Srbija je pobedila", poručio je Kovač nakon utakmice sa Francuskom.

Ogroman doprinos je dao i kapiten Nemanja Petrić, koji je osvojio 64 poena na čitavom turniru, a jučerašnji peti set otvorio je serijom sjajnih servisa, koji su poveli Orlove ka velikom pobedom.

Za svaki ogroman uspeh na velikom takmičenju neophodno je da blok funkcioniše besprekorno. U tome je jedan od dominantnijih igrača na čitavom turniru Marko Podraščanin. On je osvojio 16 direktnih pona u bloku, dok su po tri manje imali Kovačević i Jovović.

Pozicija tehničara od dragocenog je značaja za svaku veliku selekciju, neki su je u odbojkaškim okvirima smatrali deficitarnom u srpskom nacionalnom timu, ali je sve takve teorije na ovom turniru pobio sjajni Nikola Jovović. On je sa vrlo dobrih 47,5 posto uspešnosti osmi igrač turnira, a vrlo dobar učinak imao je i Vuk Todorović, svaki put kada se nalazio na terenu.

Ono što bi moglo da nam olakša posao u velikom finalu, a što nas nije služilo do sada jeste servis. To pokazuju i statističke kolone po ovom parametru, na kojima se tek na 20. mestu nalazi Srećko Lisinac sa devet ostvarenih asova. Atanasijević ima dva manje, a potom slede Luburić i Kovačević sa po šest.

Orlovi pred veliko finale imaju sve parametre na svojoj strani: ogromno samopozdanje, veći kvalitet od protivnika i odličnu formu. Neophodno je samo da koncentracija bude na visokom nivou i ne dozvoli se da protivnik dođe do prilike da se ponada osvajanju trofeja. Ako sve bude kako se očekuje, realno je da se radujemo drugom evropskom zlatu srpske odbojke u svega dvadesetak dana.

 

Foto: CEV


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara