Tijana Bošković (CEV)
Tijana Bošković (CEV)

Pada li svetski rekord u Areni? Tijana Bošković protiv Rusije ispalila drugi najjači smeč svih vremena (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | ned. 29.08.21. | 16:18

Najbolja srpski odbojkašica bi mogla da pomeri granice

Odbojkašice Srbije već četiri godine ne znaju za poraz na evropskim prvenstvima. Vezale su 20 pobeda i dve kontinentalne titule, a silovito gaze i ka trećoj vezanoj kruni. Na domaćem terenu Srbija gazi sve pred sobom, a večeras protiv Mađarske počinje nokaut fazu utakmicom osmine finala.

Izabranice Zorana Terzića će biti apsolutni favoriti protiv severnih komšija, a kao i obično će sve oči biti uprte u najbolju odbojkašicu sveta Tijanu Bošković. Fenomenalna Hercegovka je blistala u grupnoj fazi i najavila da gazi ka trećoj vezanoj MVP tituli na evropskim prvenstvima.

Izabrane vesti

Boškovićeva je trenutno treća poenterka Evropskog prvenstva sa 110 poena. Ispred nje su Izabel Hak iz Švedske sa 157 i Brit Herbots iz Belgije sa 116 poena. Treba istaći da su one odigrale visše setova, da je selektor Terzič odmarao Tijanu u nekim setovima do sada i da je Herbots zbog povrede završila prvenstvo. Kada se gleda broj osvojenih poena po setovima, samo je Hak sa 7,48 ispred Boškovićeve (6,44).

Ali kada se gleda najvažniji statistički parametar za svakog korketora, tu se najbolje vide Tijanina genijalnost i moć. Srpska reprezentativka ima fantastičnih 57 odsto uspešnosti u napadu. Iza nje je Paola Egonu sa 51 odsto, a slede rusko čudo od deteta Arina Fedorovceva (49%), Ukrajinka Rihljuk i Poljakinja Stisjak sa 48 odsto, pomenuta Šveđanka Izabel Hak sa 47 odsto... 

Ono po čemu je Tijana takođe obeležila dosadašnji deo prvenstva je i jačina napada. U meču protiv Rusije, Boškovićeva je ispalila smeč brzine 107,5 kilometara na sat!

Od kada se vrše merenja brzine smeča, to je drugi najjači. Ispred njje je samo Kanađanka Kira van Rajk koja je nedavno u meču Lige nacija srušila svetski rekord Brazilke Tandare pošto je u meču protiv Amerikanki smečovala 108,1 kilomeara na sat.

S obzirom kako igra Boškovićeva i kakva je snaga večerašnjeg rivala, ne bi bilo čudo da naša najbolja odbojkašica večeras napadne i svetski rekord. Prema nekim nezvaničnim informacijama ona je tokom karijere imala i smečeve brzine od 110 kilometara na sat ali se u tim utakmicama nisu radila zvanična merenja.

Top 5 najjačih smečeva kod odbojkašica

1. Kira Van Rajk (Kanada) – 108,1 km/h (protiv SAD 2021.)

2. Tijana Bošković (Srbija) – 107,5 km/h (protiv Rusije 2021.)


3. Tandara (Brazil) – 106,9 km/h (protiv Kine 2018.)          

4. Tandara (Brazil) – 106 km/h (protiv Tajlanda 2021.)

5. Tandara (Brazil) – 105,9 km/h (protiv Kine 2018.)



tagovi

Tijana Boškovićženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara