Srbiji pala kruna! Španija petercima eliminisala Delfine sa Evropskog prvenstva

Vreme čitanja: 3min | sre. 22.01.20. | 18:37

Prlainović i Mandić promašili penale

Posle osam godina dominacije Srbija je pala sa evropskog trona! Ostala je čak i bez medalje, pošto je Španija eliminisala u četvrtfinalu prvenstva kontinenta u Budimpešti. Dramatičan meč rešavan je petercima posle 6:6 nakon regularnog dela igre, a igrači Crvene furije su bili bolje penaldžije. Kod Delfina, Prlainović i Mandić nisu pogodili peterce i Španija je otišla u borbu za medalju - 10:9 (6:6).

Španski golman Danijel Lopez Pinedo ubedljivo odnosi epitet za najboljeg igrača utakmice. U neverici su gledali puleni Dejana Savića, delovalo je kao da je španski gol začaran, da lopta nema kuda da prođe, a da je Pinedo nekako ne skrene dovoljno da ostane ispred zamišljene gol-linije.

Izabrane vesti

Kada se sve sabere, ipak, nije to bilo veče srpske reprezentacije. Slabo šta je Delfinima polazilo za rukom, kao u odbrani, još više napadu, pa čak i kada su dolazili u situaciju da naprave preokret, nisu bili ni dovoljno strpljivi, smireni, ni precizni.

Kod rezultata 6:6 dva puta je imala Srbija napad i dobre pozicije za gol, ali Mitrović nije bio precizan. Odbrana se probudila u drugom poluvremenu, pogogoto je bila dobra u poslednjoj četvrtini, pa je Mandić ukrao loptu 30 sekundi pre kraja i poveo napad za pobedu, međutim, nije vredelo. Dosuđen je Pijetloviću faul u napadu i meč je otišao u peterce, gde su prečka i Pinedo zaustavili udarce Prlainovića i Mandića, dok je jedna odbrana Mitrovića na drugoj strani bila nedovoljna za pobedu.

Tako će Srbija prvi put od 2012. godini sići sa evropskog trona, a prvi put još od 1999. godine ostaće i bez medalje na Evropskom prvenstvu.

Ništa nije slutilo na početku meča da će biti ovakav epilog. Puleni Dejana Savića su sa dva gola Dušana Mandića poveli 2:0, a pravo niotkuda desio se ogroman pad u igri sredinom druge četvrtine. Kada je Sava Ranđelović pogodio za 3:1 teško da je iko mogao da pomisli kako sledi let niz vodopad. Usledila je serija Crvene furije 4:0!

Mladi Sanauha je vezao dva gola sa distance i time dao krila i sebi i svom timu, dok Delfinima baš ništa nije polazilo za rukom. Odbrana je popustila, primljeni su golovi i iz igre, ne samo iz peterca i igrača više, dok je Srbija u napadu potpuno stala. Čak ni situacija sa dvojicom igrača više u jednom napadu, kod rezultata 4:3, nije pretvorena u gol, a kazna je stigla odmah u sledećoj akciji Španije. Na kraju poluvremena 5:3 za Furiju.

U teoriji, nije to neka nedostižna razlika, ali kada igraju Srbija i Španija, svaki gol se postiže uz porođajne muke. Dovoljno je reći da su Delfini dozvolili rivalu samo jedan gol do kraja utakmice, a opet – nisu pobedili. Ćuk i Mandić su uspeli da dovedu Srbiju do izjednačenja, do 6:6, ali tu je ponovo Pinedo spustio roletnu ispred svog gola i meč je otišao u peterce. A, nakon njih Delfini su sišli sa trona.

Vremena za očajavanje nema, niti razloga za to. Akcenat je za 2020. godinu odavno stavljen na Olimpijske igre. Zlato u Tokiju zalečiće i ranu iz Budimpešte.

Foto: Reuters

EVROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU (BUDIMPEŠTA) – ČETVRTFINALE

Sreda
Italija – Crna Gora  8:10

Srbija - Španija  9:10 peterci (6:6)
19.00: (1,02) Mađarska (18,0) Rusija (15,0)
20.30: (1,25) Hrvatska (9,00) Grčka (5,60)

*** kvote su podložne promenama


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara