Zoran Terzić (Star sport)
Zoran Terzić (Star sport)

Zoran Terzić posle 19 godina napušta Srbiju i preuzima drugu reprezentaciju

Vreme čitanja: 2min | pet. 17.12.21. | 10:29

Vesti iz Italije i Rusije

Najdugovečniji selektor srpskog sporta je izgleda posle 19 godina završio misiju na klupi naše reprezentacije. Prema informacijama medija iz Italije i Rusije, odbojkaški trener Zoran Terzić je najozbiljniji kandidat da preuzme kormilo ruske reprezentacije.

Kako saznaju, on je slobodan, pošto mu je posle letošnjeg EP u Beogradu istekao ugovor sa Odbojkaškim savezom Srbije i nije dogovoren produžetak saradnje.

Izabrane vesti

Rusija je upravo posle EP u Beogradu ostala bez selektora pošto je italijanski stručnjak Serđo Busato okončao mandat na klupi. Od tada traje neizvesnost ko će ga naslediti. Prvo se pominjao Italijan Stefano Lavarini i delovalo je da će on dobiti posao. Ali u tamošnjem savezu došlo do nesuglasica i podeljenosti oko angažmana aktuelnog trenera Novare.

Tako je poslednjih dana u prvi plan iskočilo Terzićevo ime oko kojeg su se svi u Savezu složili da je pravi izbor. Prema pisanju italijanskih medija, on je već prihvatio ponudu iz Moskve i do kraja godine bi i zvanično trebalo da bude potvrđen kao novi selektor. Inače, Rusi su i 2019. želeli da angažuju Terzića.

Više je razloga za izbor Terzića. Spada među najbolje trenere sveta, trofejan je, radio je u ruskoj odbojci trenirajući Omičku i moskovski Dinamo, a od letos u Fenerbahčeu trenira dve najtalentovanije ruske odbojkašice Arinu Fedorovcevu i Anu Lazarevu što je možda i najveći razlog za njegov izbor.

Zoran Terzić je sinonim svih uspeha srpske ženske odbojke i nezabeležen slučaj u našem sportu da traje skoro dve decenije na klupi nacionalnog tima. Na klupu reprezentacije tadašnje Jugoslavije je seo daleke 2002. godine kao trener Crvene zvezde. Niz medalja je počeo na SP u Japanu 2006 godine (bronza), a već sledeće godine je osvojio i srebro na EP u Belgiji. Od tada je sa selekcijom Srbije osvojio olimpijsko srebro (Tokio 2021) i bronzu (Rio 2016), svetsku titulu u Japanu (2018), evropske titule u Srbiji (2011), Azerbejdžanu (2017) i Turskoj (2019) i evropsku bronzu (Holandija 2015). Ukupno je na klupi naše reprezentacije osvojio 18 medalja u raznim takmičenjima za 19 godina. Pre tri godine je proglašen za najboljeg trenera u evropskoj ženskoj odbojci.

Terzić od 2018. godine trenira turskog velikana Fenerbahče sa kojim je zimus produžio ugovor do 2024. godine.


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeZoran Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara