(©Starsport)
(©Starsport)

Druga mladost gromade Ivovića, ovacije za Mandića i reči podrške Rekovog kapitena

Vreme čitanja: 4min | ned. 04.06.23. | 17:00

Prepoznali su velikan svetskog vaterpola i njegovi saigrači koliko je teško lebvorukom bombarderu iz Boke i da mu je potrebna uteha

Pro Reko šampion Evrope - ništa neuobičajeno. Trofej Lige šampiona u zagrljaju Aleksandra Ivovića - još manje. Dobro poznata slika i toliko često ponavljana. Naročito ove i prethodne dve sezone. Crnogorski div se povukao iz državnog tima, telo u poznim godinama ne može da izdrži nadljudske napore - većina reprezentativaca preko dve godine igra bez prestanka i u sezoni, računajući i reprezentaciju ima oko 60 utakmica - ali za najbitniju utakmicu uvek je spreman. 

Aleksandar Ivović je demonstrirao da nije slučajno kapiten slavnog italijanskog kluba, da mu ta uloga ne pripada samo zato što sa lakoćom podiže trofeje i zna da oceni kada i u kom trenutku šta treba saigračima da kaže. Već i da učini u bazenu. I dalje ga služi šut, liderski gen ga ne napušta, uverio se u to Novi Beograd. 

Izabrane vesti

Možda i najbolje sačuvao je Aleksandar Ivović za kraj. Za poslednju utakmicu u sezoni, ne i u karijeri. Jer, ima još šta da kaže u bazenu, u njemu će biti bar još godinu dana. Takav dogovor ima sa glavešinama Pro Reka i Sandrom Suknom. Postigao je tri prelepa gola u finalu, katapultirao loptu iza leđa Žoaa Pedra Fernandesa sa preko osam metara i pocepao mrežu. 

Ipak, od nadmoći u bazenu sa 38 navršenih leta, mnogo bitnija je lekcija Aleksandra Ivovića kraj bazena. Velikani prepoznaju kada je velikim igračima teško, tu su da pruže podršku, upute reč utehe. Dušan Mandić iz svima dobro poznatih razloga nije konkurisao za sastav (odstranjen iz ekipe posle finala Jadranske lige), ali je došao na Fajnal-ejt Lige šampiona, da pruži podršku saigračima, bordrio ih je sa tribina, a aplauzom je ispratio i nove-stare šampione. 

Kapiten Pro Reka nije zaboravio dugogodišnjeg saigrača, morao je u odjavi utakmice za Sport klub da kaže šta mu leži na duši... 

“Hteo bih da se osvrnem na ovu situaciju što Dušan Mandić nije bio tu. Nebih komentarisao i ulazio u motive. Subjektivan sam, jer je taj momak je sa mnom igrao šest godina u Pro Reku. I bllo mi je žao da ne bude tu, da ne bude protagonista ovih utakmica zato što znam koliko to njemu fali, koliko živi za vaterpolo. Koliko poznajem njegov karakter mislim da se tu nije radilo o nečemu krupnom i da nije mogao večeras da protagonista”, kao i uvek odmeren je bio popularni Leka i dodao: 

“Žao mi je bilo da ga vidim gore (na tribinama prim. aut.), jer radi se o igraču koji je među tri najbolja svetska igrača, i u ovim momentima mu treba podrška”. 

(©MN Press)(©MN Press)

Nije bilo lako Dušanu Mandiću da gleda finale sa strane, zasigurno je vodio i unutrašnju bitku kada je dolazio. Ali, vredelo je. I zbog onih ovacija Pro Rekovih vaterpolista, koji nisu zaboravili ko ih je pre dve godine u Beogradu vodi do prve od tri u nizu titule, ko je bio MVP završnog turnira Lige šampiona. 

“Manda, Manda, Manda...” 

I Dušan Mandić je sa tribina otpozdravio sa osmehom na licu šampionima. Bivšim saigračima, a ko zna, možda, i budućim. A, svima im je Aleksandar Ivović sugerisao gde se nalazi srpski as.

Bez ikakve dileme Pro Reko će teško ikada imati ozbiljniju navijačku bazu, ponajviše jer drugi na ekonomskom planu ne mogu da mu pariraju. Imaju monopol, ali slavni italijanski klub ima manire i trenutno sjajan skup igrača. I zbog toga će vazda biti poštovani.

Nema potrebe dalje tražiti od nenametljivog Aleksandra Ivovića. Autoriteta i vođe. 

“Leka je pravi kapiten, momci ga obožavaju i ima taj odnos baš kakav treba da ima sa saigračima i njemu stvarno čestitke od srce. Deluje sve mlađe i mlađe iz godine u godinu”, poručio je srpski trener Miloš Ćirić, pomoćni Sandra Sukna

Računajući dve etape, Aleksandar Ivović je spojio 12 godina u Pro Reku. Biće tu još jednu. Sa gigantom evropskog i svetskog vaterpola osvojio je pet Liga šampiona i čak 20 trofeja samo na Čizmi. A, istorija je mogla biti i malo drugačija, da je pretprošlog leta Novi Beograd uspeo da angažuje crnogorskog asa. 

(©Starsport)(©Starsport)

Pro Reko se predomislio, ponudio je popularnom Leki novi ugovor, pa je tako Vladimir Vujasinović ostao uskraćen za igračku i ljudsku gromadu. Da nije, ko zna kakav bi bio raspored na pobedničkom podijumu... 

“Mi jesmo zvali Ivovića, pošto je njegov ugovor sa Pro Rekom isticao, a u tom trenutku nije bilo pregovora oko nastavka saradnje. Ali čim se Pro Reko javio i ponudio mu novi ugovor – pregovori su tu završeni. Ivović ostaje u Pro Reku”, ispričao je Vladimir Vujasinović za Mozzart Sport dok je bio trener Novog Beograda. 

Aleksandra Ivović je prošao kroz različite faze razvoja italijanskog kluba. Od abnormalnih ulaganja i tima prepunog superzvezda - pamti se sezona kada je u finalu Lige šampiona u protokolu bilo čak 11 stranaca - do toga da nema sujete, da niko ne iskače što se tiče ega i kako je i sam rekao da proživljava najlepše vaterpolo trenutke na kraju karijere.

Još jedna godina sa Pro Rekom, a onda će stvarno biti kraj. Još jedan juriš po evropsku titulu, ali pre toga malo razonode. Na Malti će igrati pomalo neobavezan vaterpolo sa Filipom Filipovićem, samo neko od suparnika biće mu Andrija Prlainović i Dimitri Holod. U društvu velikana biće i Dejan Savić, naravno, na klupi. 

Za vreme reprezentativne pauze najbolji klupski vaterpolo igraće se na Malti.


tagovi

Liga šampiona u vaterpoluPro RekoVK Novi BeogradAleksandar IvovićDušan Mandić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara