Odbojkašice Srbije (©FIVB)
Odbojkašice Srbije (©FIVB)

Još ta Kina pa da se razilazimo...

Vreme čitanja: 3min | ned. 24.09.23. | 09:44

Odbojkašice od 13.30 igraju poslednji meč na kvalifikacionom turniru, ujedno i u ovoj godini

Došao je i taj dan - odbojkašice igraju poslednju utakmicu ovog leta. Posle dugačke i naporne Lige nacija, pa izazovnog Evropskog prvenstva, sada je i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre stigao do samog kraja. Srpkinje će danas od 13.30 na duelu sa Kinom spustiti zavesu na još jedno reprezentativno leto. Vizu su izborile dan ranije, sve brige su već prebrinule, tako da danas igraju samo za čast, ponos i pobednički oproštaj.

Najvažniju pobedu izabranice Đovanija Gvidetija zabeležile su u subotu protiv Holandije - 3:0. Posle toga su čekale povoljan rezultat na meču Dominikanska Republika - Kina i dočekale su baš ono što im je bilo potrebno. Domaća selekcija je izgubila - 1:3 i na taj način je svetski šampion protrčao kroz cilj.

Izabrane vesti

Srbija je u Ningbou ostvarila do poslednjeg kola pet pobeda i jedan poraz. Nalazi se na prvoj poziciji grupe A i samo je pitanje da li će tu i ostati ili će sa drugog mesta otići na Olimpijske igre. Šanse za vizu imaju još samo Dominikanska Republika i Holandija, koje se sastaju u međusobnom obračunu (10.00). Evropskoj selekciji koja je nedavno osvojila bronzanu medalju za prolaz je potrebna pobeda 3:0 ili 3:1, dok će protivnice obezbediti mesta u avionu ukoliko osvoje dva seta.

Kao što je već poznato vizu za Olimpijske igre uzeće po dve selekcije sa svakog kvalifikacionog turnira. Srbija i Turska, koje su se sastale u finalu Evropskog prvenstva u Briselu, prve su ostvarile planove. Zajedno sa njima siguran učesnik u ovom trenutku je domaća selekcija Francuske.

Danas će biti poznata još četiri putnika - ukupno sedam. I to bi bilo to za ovu godinu... Uz ekipu Danijelea Santarelija iz grupe B će proći pobednik meča Brazil - Japan (12.25), dok se iz grupe C čekaju dva nacionalna tima. Prolazi sigurno pobednik okršaja Poljska - Italija. Amerika za prolaz treba da dobije Nemačku, a ako Nemice slave u tri ili četiri seta, a duel Italija - Poljska ode u taj-brejk - Amerikanke ispadaju iz kombinacije.

Pet mesta će ostati otvoreno narednih osam meseci, jer se poslednji presek pravi sredinom juna naredne godine. Tada će još pet ulaznica biti podeljeno prema rangu na FIVB listi. Prednost će prilikom podele dobiti kontinenti koji nemaju kvalifikovane timove.

Da nije sada uspela - Srbija bi imala velike šanse da prođe na taj drugi način - ali, ovako je svakako mnogo bolje. Do okupljanja u maju naredne godine devojke mogu da se opuste, fokusiraju potpuno na klupske sezone i dočekaju naredno leto sa samo jednim jasnim ciljem. A to je zlato na Olimpijskim igrama.

Za ovu godinu bilo je dosta. Evropsko srebro i olimpijska viza. Još ta Kina pa da se razilaze... Bilo je naporno, izazovno, ali i lepo - kao i uvek kad igraju ove devojke.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE

Grupa A

Meksiko - Ukrajina 1:3

Kanada - Češka 3:0

10.00: Dominikanska Republika - Holandija

13.30: Kina - Srbija



tagovi

Đovani Gvidetiženska odbojkaška reprezentacija SrbijeTijana BoškovićMaja Ognjenović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara