Konstantinos Kakaris (©MN Press)
Konstantinos Kakaris (©MN Press)

Kalkulacije i prestiž: Jug trijumfom overava prolaz, Novi Beograd cementira drugo mesto, Breša prvo

Vreme čitanja: 4min | pet. 12.05.23. | 11:33

Marselj protiv Dubrovčana juri pobedu od šest golova razlike za kakvu-takvu nadu...

Dva kola pre kraja grupne faze Lige šampiona je manje-više dosta toga poznato, međutim, ne i sve rešeno. Šest timova sigurni su učesnici finalnog turnira, u Beogradu će krajem maja i početkom juna igrati: Breša, Novi Beograd, Ferencvaroš, Barseloneta, Pro Reko i Olimpijakos, a koliko večeras i sutra mogla bi da budu poznata još dva učesnika.

Po jedno mesto u obe grupe je upražnjeno, ali svi koji su već overili prolaz neće igrati sa pola snage i kalkulisati, jer rezultati u poslednja dva kola odlučiće ko će na koga u četvrtfinalu, te kako će izgledati kostur.

Izabrane vesti

U Grupi B situacija je poprilično izvesna. Breša je pobedom u derbiju protiv Novog Beograda stvorila pozamašnu prednost u odnosu na srpskog šampiona. Ima pet bodova prednosti i trijumfom nad Ferencvarošem može da stavi tačku na poredak vodećih ekipa u grupi. Osigurala bi prvo mesto i zatvorila put Mađarima do druge pozicije. 

Novi Beograd u tom slučaju ne bi morao ni da slavi u Budimpešti protiv OSC-a, druga pozicija bi mu bila zagarantovana. Ukoliko italijanski klub ne bude slavio u glavnom gradu Mađarske, to bi ostavilo prostor ekipi Živka Gocića da u ludom scenariju u poslednjem kolu preuzme prvo mesto i u četvrtfinalu ukrsti sa najslabijim timom iz Grupe A. Ipak, trebalo bi mnogo toga da mu se poklopi... 

Da Breša dva puta bude poražena, a Novi Beograd prvo da dobije OSC Budimpeštu, a zatim i Špandau. Što je lakši deo posla. Neće srpski prvak, koji je nadomak odbrane domaće krune, kalkulisati protiv tima čija je prva zvezda Kristijan Peter Manherc, ići će na pobedu. Dobra vest za Danijela Vargu je što se Balaš Harai oporavio od povrede i vratio u stroj. 

“Neće biti nimalo lako, jer u goste idemo ekipi koja je u značajnoj meri podigla formu u odnosu na prvi deo sezone. Igraju u kompletnom sastavu pošto se u tim vratio centar Harai”, poručio je Živko Gocić.

Dosta je Novi Beograd oscilirao ove sezone, a jedan od boljih mečeva odigrao je protiv kluba iz Budimpešte. U prvom direktnom duelu sa OSC-om u Ligi šampiona, bio je izrazito ubedljiv - 17:9. Novim trijumfom podigao bi samopouzdanje, cementirao drugo mesto i u dobrom raspoloženju dočekao drugi meč finalne serije Superlige Srbije protiv Crvene zvezde. 

“Pre svega, pobedom bismo osigurali drugu poziciju u B grupi Lige šampiona. Sa druge strane, ulazimo u sam finiš sezone, pred nama su najvažniji mečevi i zato je neophdno da podižemo formu i nivo samopouzdanja što bi moglo da bude presudno u borbi za trofeje”, podvukao je bek Radomir Drašović

Radomir Drašović (©MN Press)Radomir Drašović (©MN Press)

Breša, Novi Beograd i Ferencvaroš igraju za formiranje konačnog poretka u grupi, a ostali timovi za plasman na završni turnir Lige šampiona. Najbliži mu je dubrovački Jug i na južnoj obali Francuske može da ga potvrdi. Pobedom protiv Marselja bi otklonio svaku dilemu. Igra mu i bod, ali igranje na kartu remija je rizično i retko kad se isplati.

Dubrovčani imaju pret bodova viška od Špandau, a čak šest više od Sabadelja, OSC Budimpešte i Marselja. Ali, i dalje ne mogu da budu mirni. Francuski klub će juriti pobedu od šest golova, kako bi imao bolji međusobni skor - u Gruži izgubio pet razlike - i došao u priliku da se pred poslednje kolo nada odlasku u Beograd. 

Zbog toga su Vjekoslav Kobešćak i njegovi izabranici na oprezu. 

“Prvo, to je jako dobra ekipa, a značajno su se podigli u drugom delu sezone. Nije isto kao kada su nam bili u Gružu gosti u početku sezone. Drugo, oni su već osvojili titulu u Francuskoj i s te su strane mirni. Treće, znam da su jako fokusirani na nas i ovu utakmicu, i oni će pokušati ne samo da nas pobede, nego i da nas savladaju sa više od pet golova razlike, što bi ih onda dovelo u slučaju bodovne izjednačenosti u prednost”, analizirao je hrvatski stručnjak moguće ishode duela sa Marseljom. 

Andrija Prlainović i saigrači su nedavno postali prvaci Francuske, podigli su jubilarnu 40. titulu i rasterećeni će ući u meč sa Jugom, dok hrvatskom velikanu, pored borbe za odlazak na finalni turnir Lige šampiona, iduće sedmice predstoji bitka nacionalnu krunu. Dubrovčani su izborili majstoricu sa Jadranom i u Splitu će morati da naprave brejk, kako bi odbranili titulu. 

Pred Jugom je sedam ključnih dana sezone... 

LIGA ŠAMPIONA - 13. KOLO:

Petak 

GRUPA B

19.30: (3.15) OSC Budimpešta (8.00) Novi Beograd (1.55)

19.30: (2.00) Špandau (6.25) Sabadelj (2.35)

20.00: (1.85) Ferencvaroš (6.50) Breša (2.55)

20.00: (1.55) Marselj (8.00) Jug Dubrovnik (3.15)

Subota  

GRUPA A

13.00: Barseloneta - Vuljagmeni

18.30: Olimpijakos - Dinamo Tbilisi

19.00: Hanover - Radnički

20.00: Pro Reko - Jadran Split



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Novi BeogradVK OSCVK BrešaVK FerencvarošVK MarseljVK JugŠpandauVK Sabadelj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara