Nikola Jakšić i Filip Filipović (©MN Press)
Nikola Jakšić i Filip Filipović (©MN Press)

Kolaps grčkog megaprojekta: Nekada ni zvezde poput Filipovića nisu dovoljne za evropsku titulu

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.04.22. | 17:17

Finansijski problemi uzdrmali Olimpijakos i doveli do rezultatskog kraha

Kolo pre kraja grupne faze Lige šampiona stavljena je tačka na temu "učesnici završnog turnira". Karte su podeljene, a na Fajnal-ejtu će se za evropsku titulu boriti aktuelni šampion Pro Reko, Marselj, dubrovački Jug, Hanover, Breša, Ferencvaroš, Barseloneta i organizator Novi Beograd. Sa liste zvanica skinut je Olimpijakos, dvostruki evropski šampion i tim kojem su se početkom sezone, uz slavni italijanski klub, davale najveće šanse da bude ustoličen u srpskoj prestonici.

Grčki megaprojekat doživeo je fijasko u Ligi šampiona, finansijska kriza razorila je pirejske crveno-bele, pa će navijači u Beogradu biti uskraćeni za prisustvo nekolicine superstarova: Filipa Filipovića, Janisa Funtulisa, Andra Bušljea, Marka Bijača, Konstantinosa Genidunijasa. “Smrtnu presudu” grčkom velikanu potpisao je Strahinja Rašović golom u poslednjoj sekundi utakmice, izvukao je bod za novobeogradski klub i odaljio Olimpijakos od Fajnal-ejta Lige šampiona. Tog trena pirejski tim nije bio definitivno otpisan, postojao je tračak nade, ali je on raspršen trijumfom Ferencvaroša, te remijem Barselonete sa Brešom.

Izabrane vesti

Nikada Olimpijakos nije važio za klub koji se naročito rasipa, gradio je ekipu od grčkih reprezentativaca sa tek kojim proverenim imenom iz inostranstva. Ni kada je osvajao prestižno takmičenje Starog kontinenta, vlasnici nisu zavlačili duboko ruku u džep, niti lupali klupsku kasu kako bi iz nje izvukli poslednji evro. Pred start ove sezone očigledno su promenili politiku ili su se u Pireju preračunali, jer želeli su ekspresno da se vrate u sam vrh posle kraha na prošlogodišnjem završnom turniru Lige šampiona.

Filip Filipović (©Starsport)Filip Filipović (©Starsport)

Sedmo mesto i bolni porazi bili su Pirejcima trn u oku, preko oći krenuli su u totalni remont i već sredinom sezone iz Grčke su počele da dopiru glasine o finansijskim problemima. Pompezne najave, vraćanje Janisa Funtilisa, angažovanje Filipa Filipovića, najboljeg vaterpoliste sveta, i dovođenje hrvatskog dua, nisu se ispostavili kao dobitna kombinacije. I to ne zbog kvaliteta igrača, jer on je neosporan, koliko mogu bilo je očigledno u uvodnim rundama. Problemi su nastupili kada su počela kašnjenja i evidentno je bilo da je došlo do naglog zaokreta u pristupu. Olimpijakos je prestao da igra.

Trgnuli su se pirejski crveno-beli, ali kasno. I da Strahinja Rašović u poslednjoj sekundi nije pogodio i tako Olimpijakos ostvario pobedu, samo bi odložio neminovno. Dvostruki evropski šampion je kredit poštrošio mnogo ranije, od Fajnal-ejta Lige šampiona pozdravio se posle poraza od Ferencvaroša u Pireju. Jedan evropski šampion je precrtan pre dolaska u Beograd, „grupa smrti“ je uzela Olimpijakos i ponovo će u Pireju biti burno leto.

NAJBOLJI VATERPOLO I DALJE SE IGRA U ITALIJI

Đorđe Lazić (©Starsport)Đorđe Lazić (©Starsport)

Minulo leto obeležila su enormna ulaganja u Olimpijakos i Novi Beograd, jedan projekat nije ispunio očekivanja. Kvalitet se koncentrisao u nekoliko sredina, najveću ekspanziju doživeo je srpski šampionat, ali jedna konstantna ostala je nepromenjena – najbolji vaterpolo i dalje se igra u Italiji. Možda italijansko prvenstvo nema tu dozu neizvesnosti kao mađarsko ili srpsko, ali po svemu viđenom do sada daje dva najjača kluba i najveća favorita za evropsku krunu.

Pro Reko i Breša najviše su pokazali u društvu najboljih, kolo pre kraja zauzimaju prve pozicije, a tim Alesandra Bova za koji nastupa srpski reprezentativac Đorđe Lazić već zna prvog protivnika na završnom turniru Lige šampiona. Breša će u četvrtfinalu udariti na nemački Hanover, koji je iz grupe B poslednji izvadio vizu. Finalna runda grupne faze ni ove, kao ni prethodne sezone, neće doneti veleobrt, ali će biti značajna za formiranje kostura. Jedan par je poznat, ostali – ne. Ponajviše zbog neizvesnosti koja vlada u „grupi smrti“, jer Ferencvaroš, Barseloneta i Novi Beograd su unutar boda razlike.

SPECIFIČNOST MARSELJA I UTAKMICE BEZ PROMAŠAJA

U protekloj sezoni francuski Marselj je iskoračio ka najmoćnijim klubovima Evrope, smanjio je jaz i izborio plasman na završni turnir Lige šampione. Ove je dodatno podigao lestvicu. Kolo pre kraja grupne faze za slavnim Pro Rekom zaostaje svega tri boda – u finalnoj rundi će odmeriti snage sa aktuelnim šampionom Starog kontinenta – a francuski prvak i italijanski vicešampion su odigrali najluđi meč na startu takmičenja. U utakmici bez ijednog promašaja sa obe strane – palo 20 golova iz 20 šuteva – trijumfovao je Pro Reko, a Marselj je bio na gol od ponavljanja takve utakmice. Dubrovački Jug revanširao se Francuzima za poaz iz prvog dela sezone, slavio je lučkom gradu na Azurnoj obali sa 13:12, a jedini promašaj na utakmici bio je nerealizovan peterac Andrije Prlainovića.

SPISAK UČESNIKA F8 LIGE ŠAMPIONA

GRUPA A: Breša, Ferencvaroš, Barseloneta, Novi Beograd.

GRUPA B: Pro Reko, Marselj, Jug Dubrovnik, Hanover.


tagovi

VK OlimpijakosLiga šampiona u vaterpoluvaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara