(©MN Press&Starsport)
(©MN Press&Starsport)

Kup često “prevari” i ponudi neviđenu dramu: Vatreni večiti derbi, produžeci, peterci, iznenadni transfer...

Vreme čitanja: 5min | sub. 02.12.23. | 11:50

Crvena zvezda brani trofej u Šapcu, ali nije prvi favorit. Hoće li se festival iznenađenja nastaviti ili će Novi Beograd probiti barijeru? Pitaju se i Partizan i Radnički

Težinu titule nema, međutim, rasplet u kupu i te kako može da usmeri sezonu. Bitka za prvi trofej u sezoni često je u prošlosti znala da donese neviđenu dramu, zbog sistema takmičenja čak i veću nego u borbi za šampionski pehar. I nije tako samo u vaterpolu, već i u košarci, rukometu, odbojci... Često je umeo da “prevari”, da ponudi iskrivljenu sliku.

Nepisano pravilo prethodnih godina u bazenu postalo je da ko uzme pehar u kupu, neće biti šampion. Nije pošlo za rukom najboljoj generaciji Radničkog da osvoji duplu krunu, Novom Beogradu je taj prvi trofej koji se deli u sezoni tiha patnja, a poslednji ih je u jednoj godini objedinio Šabac. Od tada prođe bezmalo pola decenije, a upravo će na šabačkom bazenu pasti odluka ostaju li medalje u Beogradu ili se sele Kragujevac.

Izabrane vesti

Šabac je dobio organizaciju, ali neće biti u prilici da ponovi uspeh rukometaša Metaloplastike od pre osam godina i zadrži glavnu premiju u gradu na Savi. Nije se kvalifikovao za finalni turnir kupa, zaustavio ga je Novi Beograd. Prvi favorit će pokušati konačno da se dokopa pehara koji su izmiče, da skine Crvenu zvezdu sa trona. Ali, ne pita se samo šampion Srbije, nego i Partizan i Radnički. 

Kup je doneo festival iznenađenja prethodnih godina, pogotovo minule dve kada su Kragujevčani, a zatim i crveno-beli pokvarili planove novobeogradskog kluba, dobili trilere u finalu i pokazali da im poprilično leži format takmičenja, jer u jednoj utakmici, kada i najmanji detalj može sve da promeni, daleko bolje se snalaze i tada su u stanju da se nose i sa najboljim individualcima na svetu. 

Naizmenično su Crvena zvezda i Radnički osvajali kup u protekla četiri izdanja, a najveća drama viđena je upravo u njihovom direktnom duelu u finalu pre tri godine, kada je beogradski sastav trijumfovao posle izvođenja peteraca. Aleksandar Filipović se ugravirao u dva najsvežija trofeja crveno-belih, koji su ujedno i jedini od zlatne generacije koja je osvojila Ligu šampiona. 

Za Zvezdu je sve počelo upravo od kupa na Banjici i vatrenog večitog derbija u finalu. Dupke pun bazen, pristalice oba kluba, organizovana podrška i hitac Duška Pijetlovića u produžetku za prekid posta crveno-belih dugog dve decenije. Bio je to prvi poraz Partizana u bitkama za pehar od samostalnosti Srbije, kroz tri godine se revanširao najvećem rivalu u Nišu, a od tada nisu međusobno odlučivali na koju stranu Topčiderskog brda će otići trofej kupa. 

Marko Radović (©Starsport)Marko Radović (©Starsport)

Kuglice na žrebu uspešno godinama razdvajaju večite rivale, ni ovoga puta debi neće biti moguć pre finala, jer suparnik Crvenoj zvezdi je Radnički (20.30), a Partizan će da bi stigao do završne stepenice morati da eliminiše Novi Beograd (18.00). 

Teži zadatak crno-beli nisu mogli da imaju. Novi Beograd jeste podbacio u protekle dve godine u završnici borbe za prvi trofej, gubio je u finalima, ali ove sezone, u ovom delu godine, igra znatno bolje no što je u istom prethodnih. Nije ispustio niti jedan bod u prvenstvu, plasirao se među osam najboljih u Ligi šampiona i skoro sve je moglo da bude savršeno do puta u Šabac za srpskog šampiona da nije bilo povrede Nikole Jakšića

Bek Novog Beograda, ponajbolji igrač u timu Živka Gocića, ponovo je osetio bol u desnom laktu i očekuje ga pauza minimum do kraja decembra. Slično je bilo i pre nešto manje od godinu dana, kada je zbog hronične povrede propustio kup završnicu. 

“Nama je izmicao trofej i nadam se da sada neće biti tako. Do sada kup nismo osvojili i uradićemo sve da budemo uspešni. Neče igrati Jakšić zbog povrede. Procene kažu mesec dana mirovanja, ali se nadam da će to biti kraće i da će moći da se stavi na raspolaganje klubu i reprezentaciji. Žao mi je jer je igrao baš dobro”, rekao je Živko Gocić

Ostao je trener Novog Beograda bez bitnog aduta, čoveka koji može da igra na više pozicija, da opterećuje protivnika spuštanjem kod stative, da podjednako dobro učestvuje u kreiranju akcija i da ih završava. Ali, ima prvak Srbije dubinu na bekovskoj poziciji, podeliće minutažu Radomir Drašović i Dimitrios Skumpakis, zahtevima mogu da odgovore i drugi prvotimci i nimalo neće biti jednostavno Partizanu da zapuši sve rupe. 

Moraće crno-beli da vode računa sa jedne strane o Filipu Filipoviću, sa druge o Alvaru Granadosu. Neće smeti iz vida da ispuštanju ni Angelosa Vlahopulosa, kamoli da ostave veliki prostor Dušku Pijetloviću ili Miroslavu Perkoviću. U dva prvenstvena duela nisu pronašli protivotrov za šampiona, no u oba duela su demonstrirali da su u stanju da nanesu štetu favoritovanom protivniku, naročito preko Luke Gladovića, izdanka Partizanove vaterpolo škole. 

“Partizan jedna od talentovanijih ekipa u Evropi. Ne idemo na turnir da bi čestitali već ćemo pokušati da ih iznenadimo. To je obaveza Partizana”, poručio je Miloš Korolija.

Radomir Drašović (©Starsport)Radomir Drašović (©Starsport)

Treći put zaredom Partizan i Novi Beograd biće megdandžije u polufinalu, dok su dueli Crvene zvezde i Radničkog prerasli u klasik. Jer, pet godina u nizu se sastaju u kupu. Kragujevačani su dobili jedna četvrtfinali duel i dva polufinalna, crveno-belima je pripao direktan obračun za trofej, a u proteklom izdanju su iskoristili silne turbulencije u taboru Uroša Stevanovića, otišli u finale i iznenandili novobeogradski klub.

Ove godine mirno je pred finalni turnir, prethodne je bilo - naelektrisano. U Radničkom su doneli odluku da se rastanu sa centrom Nemanjom Vicom, pred sam kup klub je napustio i Marko Radulović, jedan od najboljih strelaca i igrača na kome su bazirali igru. Prešao je u Novi Beograd, a tim iz Šumadije bez dve bitne karike nije imao snage da dobije crveno-bele i plasira se u novom finale. U međuvremenu je drastično podmladio sastav, promenio veći deo igračkog kadra i to se odrazilo na rezultate.

Radnički je ispao iz kvalifikacija za Ligu šampiona, nije bio uspešan ni u Kupu Evrope. Doživeo je dva poraza od Crvene zvezde u prvenstvu i trenutno je pozicioniran kao treći klub u Srbiji. Znatno rasterećeniji će sada biti na finalnom turniru, no što je bio prethodnoh godina, a hoće li još jednom uvesti meč u triler završnicu protiv crveno-belih umnogome će zavisiti od toga hoće li Luka Pljevančić, Nemanja Stanojević i saigrači biti u stanju da se nose sa Lukasom Semanom i Milošem Vukićevićem na liniji dva metra, kao hoće li Lazar Vićković, Miroslav Ranđić, kapiten Filip Janković sa distance isporučiti koliko i spoljna linija beogradskog sastava na čelu sa Dušanom Vasićem, Dračkom Gogovim, Ivanom Basarom, Markom Radovićem

ZAVRŠNI TURNIR KUPA SRBIJE - POLUFINALE: 

Subota

18.00: Partizan - Novi Beograd

20.30: Crvena zvezda - Radnički


tagovi

Kup Srbije u vaterpoluVK PartizanVK Crvena zvezdaVK Novi BeogradVK Radnički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara