Janis Alafragis i Đorđe Lazić (©Reuters)
Janis Alafragis i Đorđe Lazić (©Reuters)

Novi vaterpolo kalendar – zločin prema sportu: Kopija sezone sa Mundijalom u Kataru na steroidima

Vreme čitanja: 3min | čet. 03.08.23. | 17:09

Samo što su reprezentativne akcije završene, igrači će se priključiti klubovima. Sezona će trajati kao gladna godina i biće iz dva dela...

Odgovorni iz vaterpolo sveta nastavljaju da pomeraju granice i tako će biti sve dok ne budu gotove Olimpijske igre u Parizu. Pandemija je sve poremetila, izvrnula naopačke i od tada malo ko misli na zdravlje sportista. Igraju bez prestanka, sezone su se spojile, a nova će trajati kao gladna godina. Neće joj biti kraja.

Samo što su reprezentativne akcije završene, igrači će se priključiti klubovima. Manje od mesec dana imaće za odmor. Umor se akumulirao kod onih koji nastupaju pod državnom zastavom, jer treće leto zaredom nisu imali pravu pauzu, a na pomisao od novog vaterpolo kalendara zastaje knedla u grlu.

Izabrane vesti

Niko ne odstupa, svako vuče na svoju stranu. Kvota mora da se ispuni, ono malo novca što cirkuliše opravda, pa će tako do Olimpijskih igara u Parizu narednog leta biti održano i kontinentalno i planetarno prvenstvo. I to oba u mesec dana. Zamislili su odgovorni iz svetske i evropske federacije da podele sezonu na dve dela i u tome su uspeli. Savezima nije ništa drugo preostalo nego da se po njima ravnaju.

Šampionat Srbije je proširen sa 10 na 12 ekipa, a format takmičenja opet promenjen. Druge nije bilo. Moralo je tako i svi vikendi biće popunjeni. Do reprezentativnog okupljanja i posle njega. Nova sezona srpske Superlige startovaće 16. septembra, kvalifikacije za Ligu šampiona desetak dana ranije. Većina klubova uskoro će početi sa pripremama, a domaće prvenstvo biće igrano po etapama.

Prva promena tiče se pravljenja dve grupe. U jednoj će igrati Novi Beograd, branilac krune, Partizan, Šabac, Vojvodina, Proleteri Stari grad. U drugoj: Crvena zvezda, Radnički, Valis, Novobeogradski Vukovi, TAŠ i Nais. Klubovi će između sebe igrati jednokružno, da bi potom došlo do spajanja grupa. I onda po sistemu svako sa svakim. Svi će međusobno igrati dva puta, kod kuće i na strani, a zatim će uslediti plej-of.

Bar se tu ništa nije menjalo. Osam najboljih će u doigravanje. U polufinalu i finalu će se igrati na dve pobede, biće uključeni peterci u slučaju nerešebnog rezultata, a Srbija će dobiti novog ili starog šampiona najkasnije 29. maja. Dobar deo utakmica biće igran posle reprezentativnog “prozora”, pre okupljanja samo pet prvenstvenih. Kao i završnica Kupa Srbije, čija završnica će se održati prvog vikenda decembra.

Nikola Jakšić (©Reuters)Nikola Jakšić (©Reuters)

Klupski vaterpolo će stati početkom decembra, ali uobičajenog mini-predaha za igrače oko praznika neće biti. Odmah će početi reprezentativne pripreme. Kroz manje od pola godine najbolji timovi će se boriti za evropsku titulu u Netanji (od 3. januara do 16. januara), a čim kontinentalni šampionat bude gotov, startovaće Svetsko prvenstvo u Dohi (od 2. februara do 18. februara). Između dva velika takmičenja, kvalifikaciona za Olimpijske igre u Parizu, biće samo dve sedmice pauze. Zločin prema sportu. Veliko je pitanje i ko će u kakvom sastavu zaigrati, od onih koji su izborili olimpijsku vizu.

U vaterpolo svetu će, u neku ruku, pokušati da iskopiraju prethodnu fudbalsku, kada je zbog toga što je Katar dobio organizaciju Mundijala klupska sezona netipično bila iz dva dela. Ali, biće to samo loša kopija na steroidima, jer od nedavno završene planetarne smotre šampion je inkasirao mizernih 72.520 evra, a najboljih osam skupa 326.330 evra. Veći napor, novac neuporediv. Praktično nepostojeći. Četiri put za četiri godine odžraće se Svetsko prvenstvo, drugi put će biti naslonjeno na kontinentalno, samo će razmak biti nikad manji.

Svetski kup ili Svetska liga neće imati gde da budu ugurani, a možda ni Jadranska liga. Kalendar je prenatrpan, pored domaćih prvenstava igraju se i evrokupovi. Liga šampiona, Kup Evrope, plus trećerazredno takmičenje, koje je uvedeno prethodne sezone. Umeće bi bilo da se pronađe prostor i za regionalni šampionat. I ono što je sigurno je previše.



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluEvropsko prvenstvo u vaterpoluSvetsko prvenstvo u vaterpoluSuperliga Srbije u vaterpoluKup Srbije u vaterpoluRegionalna liga u vaterpoluRegionalna vaterpolo ligavaterpolo reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara