Halvor Egner Granerud (©Reuters)
Halvor Egner Granerud (©Reuters)

Počinje najluđa novogodišnja zabava: Potera za svetim gralom i širenje prazničnog duha

Vreme čitanja: 5min | čet. 28.12.23. | 08:25

Turneja Četiri skakaonice jača od lavine, Štefan Kraft se ustremio na drugog Zlatnog orla

Odavno je sport premašio prvobitne okvire i postao moćna industrijska grana, pogotovo to važi za fudbal. Donekle i za košarku. Tu i tamo nostalgične poruke navijača osvanu na tribinama, služe da podsete da se nekada nije baš sve moglo kupiti novcem. Novo doba uveliko je nastupilo, tradicionalne vrednosti sve više padaju u zapećak, ali ponegde još odolevaju. Novogodišnja turneja jača je i od lavine, Četiri skakaonice i dalje šire praznični duh.

Deset dana lude zabave, prazničnih avantura, zimske euforije i poterom za svetim gralom na obroncima Alpa ponovo su tu. I to sve po ustaljenom redu: ski-skakači poleteće iz nemačkog mestašceta Oberstdorfa, nastaviti kroz Garmiš-Partenkirhen i Inzbruk, a prizemljiti se u Bišofshofenu. Zimska groznica će u Austriji i Nemačkoj tresti navijače, kao i širom zemaljske kugle, no moglo je da bude i drukčije. Da Zlatni orao ne bude podignut u podnožju Pol Auserlajtner skakaonice.

Izabrane vesti

U pojedinim delovima Evrope snega nema ni na mapi, ali u Bišofshofenu bilo ga je i previše. Lavina je oštetila podnožje skakaonice, Austrijanci su se suočili sa “herkulovskim zadatakom” i sve stigli da zakrpe na vreme. Oko 120 radnika danonoćno je vršilo remont, pomoć je stigla i iz Kligentala u vidu tri zaštitne mreže. Četvrta stanica bila je pod znakom pitanja, ali spremna je za 72. izdanje Novogodišnje turneje.  

Čarolija Četiri skakaonice opet će, makar nakratko, potisnuti druge sportove. Baciće ih u drugi plan i mnogo vratiti u davna vremena, kada je turneja u vreme praznika bila sastavni deo domaćinstava na Balkanu. Neko je odrastao uz Matija Nikenena i nesuđenog Srbina – Andreasa Goldbergera, neko pamti brku Adama Mališa i Martina Šmita, zlatni slem Svena Hanavalda, ledenog Janea Ahonena i podeljenu pobedu sa Jakubom Jandom, dok su mlađi odrastali uz dominaciju Austrijanaca, bitke Gregora Šlirencauera i Simona Amana. A, opet svi oni pamte Norijakija Kasaija i ako kojim slučajem u pauzama od Premijer lige i Evrolige prebace na ski-skokove, imaće priliku da vide japansku “staru kuku” na zaletištu. 

ŠTEFAN KRAFT OSVAJA NOVOGODIŠNJU TURNEJU - KVOTA 1,65

Zasigurno će mnogi upaliti televizuju i zaviriti u Novogodišnju turneju, da vide je li se šta prmenilo. I koliko. Ako ništa zbog nostalgije, sećanja na bezbrižnija vremena i da obavezno udele koju lekciju počinjući sa: “U moje vreme…”

A, kako je danas?

(©Reuters)(©Reuters)

Sedam decenija prošlo je od prve turneje i interesovanje u Nemačkoj i Austriji ne opada. Tribine će biti krcate, vijoriće se zastave pod Alpima, popaliće se baklje. Biće Poljaka, Slovenaca, Norvežana, Japanaca, Finaca, a najveće šanse da odnesu pobedu imaće – organizatori.

Halvor Egner Granerud je protekle sezone posle 16 godina vratio Zlatnog orla u Norvešku. Čekan je još od dana kada je Andreas Jakobsen pomrsio konce Švajcarcima (Simonu Amanu i Andreasu Kutelu), Austrijancima iliti Tomasu Morgenšternu, Fincima (Artu Lapiju i Jane Ahonenu) i poljskoj ikoni Adamu Mališu. Ali, ni Granerud, ni Rjoju Kobajaši, ni Kamil Stoh ili David Kubacki, momci koji su osvajali Četiri skakaonice u prethodnih sedam godina, ne slove za favorite.

KARL GAJGER OSVAJA NOVOGODIŠNJU TURNEJU - KVOTA 8,00

U 45. sezoni Svetskog kupa konkurenciju su počistili Austrijanci i Nemci. Čini se da je ovo njihova sezona i da je došao trenutak za veliki povratak. Osam stanica pre Novogodišnje turneje i sve same pobede skakača iz dve zemlje u kojima se održava najpopularnije takmičenje u zimskim sportovima.

Štefan Kraft je u prvom delu sezone oduvao konkurenciju. Apsolutni je lider, ostvario je čak pet trijumfa (dva puta u Ruki i Lilehameru, te jednom u Engelbergu), prebacio granicu od 100 uspona na pobednički podijum. Niko mu nije ni blizu, a ujedno je i poslednji Austrijanac koji je osvojio turneju Četiri skakaonice. Pre devet godina je u Bišofshofenu podigao Zlatnog orla i krenuo putevima Volfganga Lojcla, Andreasa Keflera i Tomasa Morgenšterna. Na Badnje veče bi mogao da stane rame uz rame sa Gregorom Šlirencauerom.

Ako je suditi po rezultatima iz Svetskog kupa, glavni konkurenti biće mu – Nemci. Karl Gajger je bio neprikosnoven u Kligentalu, došao je do duple pobede, dok je Pijus Paške posle deset godina skakanja upisao prvenac u Engelbergu.

(©Reuters)(©Reuters)

POREDAK U SVETSKOM KUPU U SEZONI 2023/2024:

Štefan Kraft (Austrija) – 669 bodova

Andreas Velinger (Nemačka) – 447

Pijus Paške (Nemačka) – 443

Karl Gajger (Nemačka) – 414

Jan Herl (Austrija) – 334

Među najboljih pet u Svetskom kupu sve sami Austrijanci i Nemci. Ali, od nemačkih ski-skakača niko još od Svena Hanavalda nije bio pobednik Četiri skakaonice. A nije da nije bilo dobrih skakača. Počev od Martina Šmita, Mihaela Nojmajera, Mihaela Urmana, Zeverina Frojnda, Riharda Frajtaga, Markusa Ajzenbihlera… Kao da je bačena anatema.

Najveća uzdanica Norvežana biće Halvor Egner Granerud, iako u Svetskom kupu nije ni u top 10 i ima samo 180 bodova. Ipak je Zlatni orao u njegovom vlasništvu. Rjoju Kobajaši uvek dobro skače na Novogodišnjoj turneji,a ove sezone se prvi pojavio na podijumu od takmičara koji nemaju austrijsko ili nemačko državljanstvo. Nije ih bilo previše, samo još Marijus Lindvik (Norveška) i Gregor Dešvanden (Švajcarska).

ANŽE LANIŠEK OSVAJA NOVOGODIŠNJU TURNEJU - KVOTA 20,0

Poljaci su prethodnih godina bili najuspešniji, međutim, daleko su Kamil Stoh i David Kubacki, pa i Pjotr Žila, od optimalne forme. Nijedan nije među najboljih 20 u Svetskom kupu. Sada već tradicionalno Finaca nema ni na mapi, dok će oči Slovenaca u muškoj konkurenciji biti uprte u Anžea Lanišeka, a u ženskoj u Emu Klinec i Niku Prevc. Porodica Prevc – kao nijedna druga u svetu ski-skokova. U Svetskom kupu pobeđivali su i Peter, i Domen, i Nika.

Velikih iznenađenja u skorije vreme nije bilo, još od Tomasa Ditharta kada je pre ravno jednu deceniju iz drugog plana doleteo do Zlatnog orla. U prethodne dve godine ni rekordi skakaonica nisu padali, ali kako Štefan Kraft skače u tekućoj sezoni, neće biti čudo ukoliko na jednoj pomeri granicu.

(©Reuters)(©Reuters)

REKORDNI LETOVI NA SKAKAONICAMA:

Oberstdorf – Sigurd Petersen (143,5m)

Garmiš-Partenkirhen – David Kubacki (144m)

Inzbruk – Mihael Hajbek (138m)

Bišofshofen – David Kubacki (145m)

Ko zna, možda je ovo godina koja će iznedriti novog osvajača, ali jedno je sigurno – ponovo će se na zaletištu naći neuništivi Simon Aman. I nema garancije da će narednih dana poslednji put pokušati da odleti u večnost.

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”:

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

28. decembar - kvalifikacije (16.30)

29. decembar - takmičenje (17.15)

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

31. decembar - kvalifikacije (13.45)

1. januar - takmičenje (14.00)

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

2. januar - kvalifikacije (13.30)

3. januar - takmičenje (13.30)

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

Andreas VelingerJan HerlKarl GajgerŠtefan Kraftturneja četiri skakaoniceČetiri skakaoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovizimski sportoviHalvor Egner GranerudAnže LanišekPeter PrevcDomen PrevcKamil StohPjotr ŽilaDavid Kubacki

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara