(©VK Šabac)
(©VK Šabac)

Potpuno drukčiji od drugih: Nema enormnih ulaganja, magnet su za talente i strašno rade sa decom

Vreme čitanja: 4min | sub. 28.10.23. | 12:47

U Šapcu su krenuli putem na koji se malo ko odluči, akcenat je stavljen na mlađe kategorije i stvaranje vaterpolo centra, a vratilo im se i kroz rezultate prvog tima

Partizan je došao u poziciju da bude podstanar, igra i trenira van kuće, i da mu egzistencija bude ugrožena. Crvena zvezda je samo tri godine po osvajanju Lige šampiona bila u identičnoj situaciji, no daleko od toga da su večiti rivali jedini morali da se sele i nadaju se da će druge opštine i gradovi biti voljni da ih ugroze.

Punih deset godina Šabac je bio u izgnanstvu, grad nije imao funkcionalan zatvoren bazen. Primarni cilj kluba bio je da preživi, da opstane i – uspeo je. Te 2015. završena je rekonstrukcija i dogradnja zatvorenog bazena, finansirana je od prodaje municipalnih obveznica i tako je postao prvi grad u Srbiji koji je kroz javnu ponudu završio dom za vaterpoliste i plivače. Ubrzo je osvojio i duplu krunu, ali je krenuo putem potpuno drukčijim od drugih.

Izabrane vesti

Kada postoje infrastruktura i interesovanje, kao što u Šapcu postoje za vaterpolo, najčešće naredni korak budu povećanja ulaganja. Ali, u gradu na Savi enormnih nije bilo niti jedne godine od povratka na sanirani bazen. Pažljivo su dozirana, barem kada je reč o prvim timu, akcenat nije stavljen na rezultate – ali i oni su vremenom došli – već na rad sa mlađim kategorijama, stvaranje vaterpolo centra i unapređenje kompleksa.

Od toga da klub nema gde da igra i trenira u svom gradu došao je do potrebe za proširenjem kapaciteta. Šabac je postao magnet za talente, za decu svih uzrasta. U mlađim kategorijama gotovo da nema generacije koja se nije okitila medaljom prethodnih godina, a najbolji pokazatelj koliko se kvalitetno radi jeste da je “klasa 2009” proletos odbranila titulu na prestižnom turniru “Tomo Udovičić” u Dubrovniku, pobedivši Jadran iz Herceg Novog.

Bili su najbolji u konkurenciji 39 timova, zapaženi rezultati u mlađim uzrastima su tu, uslovi su, uz one koje nudi Novi Beograd što se tiče bazena, verovatno i najbolji u Srbiji, pa ne čudi što klinci koji treniraju vaterpolo u drugim sredinama sve češće biraju Šabac kao narednu destinaciju za razvoj i unapređenje veština.

(©VK Šabac)(©VK Šabac)

U Šapcu su se odlučili da nastave akciju započetu pre no što je bazen bio zatvoren, da “Šabac – grad neplivača” pretvore u “Šabac – grad plivača”. Baza dece koja treniraju plivanje, kao i vaterpolo uvećana je i javila se potreba za izgradnjom kompleksa otvorenih bazena, odmah pored zatvorenog.

Nije nikakva tajna da su svi klubovi koji nastupaju u evropskim takmičenjima dobijali novčanu pomoć, čak i dodatnu kada prezime, samo što su u Šapcu svih ovih godina mudrije investirali. Danas imaju zatvoreni i otvorene bazene, kao i masovnost u mlađim kategorijama. Ali, ni prvi tim nije bez rezultata…

Pretjodne sezone Šapčani su se plasirali među osam najboljih u Kupu Evrope, napravljen je istorijski rezultat. Zaustavio ih je Vašaš, koji je kasnije postao prvak, a u novoj sezoni ekipa Nemanje Ličanina preti da nadmaši to dostignuće. Ako se po jutru dan poznaje, biće ovo berićetna sezona za klub iz Mačve.

Kraj je oktobra, a ne znaju za poraz. Na deset utakmica su ostvarili deset pobeda i situacija je sledeća: na dobrom su putu da odu u nokaut fazu Kupa Evrope – prošli kvalifikacije i u grupni dobili riječko Primorje i mađarski BVSC – plasirali se u četvrtfinale Kupa Srbije, tukli Partizan na peterce u domaćem šampionatu i derbi sa Novim Beogradom dočekuju kao najprijatnije iznenađenje, kao jedini srpski tim do sada bez neuspeha u sezoni.

(©VK Šabac)(©VK Šabac)

I ponovo će večeras u Šapcu tribine biti pune, ponovo će se tražiti karta više, a opet će biti mesta za sve iz vaterpolo škole. Jer, na gradskom bazenu i te kako vode računa o tome da deca odrastaju uz prvotimce. I tako je od početka, od dana kada je bazen nanovo otvoren. Bio je pun u drugoj regionalnoj ligi, pa i u prvoj, derbi susretima i evropskim utakmicama. Često su postavljane i montažne tribine, možda su odgovorni i napravili previd što kapacitete nisu proširili za duel sa Mađarima, ali će zasigurno to biti urađeno za nokaut fazu.

Šabac sanja velike snove. Ima prava da se nada, jer Nemanja Ličanin je nadmudrio legendarnog mađarskog trenera Deneša Kemenjija – bio na klupi kada su tri puta uzastopce osvojili olimpijsko zlato – iznenadio je pre dve godine i Dejana Savića. Eliminisao je Crvenu zvezdu, a zatim i dobio bitku protiv Partizana za treće mesto i izašao u kvalifikacije za Ligu šampiona. Tome će težiti i ove sezone. Pokušaće da iskoriste probleme kragujevačkog Radničkog i Partizana, pozicioniraju se visoko i na seniorskom planu naprave veliki rezultat.

U mlađim uzrastima medalje su već standard, a uspeju li dodatno da podignu prvi tim – nema sumnje da će se javiti potreba za novim proširenjem kapaciteta.

Metaloplastika kao dvostruki prvak Evrope jeste najveći gradski brend, ali odavno nije jedini. I grad rukometa i grad vaterpola.

SUPERLIGA SRBIJE – 5. KOLO:

Subota

GRUPA A

19.00: Šabac – Novi Beograd

19.00: Vojvodina – Proleter

19.45: Partizan – Stari grad

GRUPA B

19.00: Valis – Crvena zvezda

19.00: Radnički – Taš

20.00: Nais – NBG Vukovi


tagovi

vaterpolo SrbijaVK ŠabacSuperliga Srbije u vaterpoluNemanja Ličanin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara