(©Starsport)
(©Starsport)

Prebacivanje loptice i peckanje Sukna i Fatovića: Šta znači biti favorit? I najbolji tobdžija Granados je zamenjiv

Vreme čitanja: 4min | uto. 30.05.23. | 17:04

Strateg Barselonete pojasnio kako je ekipa nadomestila golove Alvara i koliko je bitna uloga veterana Felipea Peronea...

Dopunjavali su se Igor Milanović i Vladimir Vujasinović na konferenciji pred početak završnog turnira Lige šampiona u Beogradu, a mini-šou napravili su i nekašnji hrvatski reprezentativci Elvis Fatović i Sandro Sukno.

Prethodne sezone Pro Reko je eliminisao Barselonetu u četvrtfinalu, u možda i najboljoj utakmici sezone Sandro Sukno je izašao kao pobednik iz duela sa velikim prijateljem i plaćao je večeru. Ove godine ne mogu da se susretnu pre finala, nalaze se u različitim delovima kostura, no za peckanje i slanje loptice u protivničko dvorište uvek je pravi trenutak.  

Izabrane vesti

Niko nije želeo da se izjašnjava ko je favorit, a Elvis Fatović je suptilno, možda i namerno kada mu je upućeno pitanje, prebacio mikrofon u ruke velikog prijatelja Sandra Sukna.  

“Odmah je prebacio meni mikrofon”, uzvratio je trener Pro Reka i nastavio: 

“Teško je pričati i prognozirati. I šta to uopšte znači biti favorit? U bazenu igra 13 protiv 13 igrača, trener protiv trenera. Svako ima svoje šanse i mislim da će biti nemoguće odlučiti utakmicu u prvom poluvremenu, jer nema toliko razlika između ekipa”.  

Od slavnog italijanskog kluba, a i Sandra Sukna, nekada ubojitog strelca i danas vrsnog stratega, svi imaju ogromna očekivanja. Naročito jer je u prvoj sezoni sa Pro Rekom osvojio Ligu šampiona. Ipak, u grupnoj fazi nije bio prvi, nadmašila ga je Barseloneta.  

“Na startu sezone nije bio ni plan da budemo prvi, projekcije su bile da ćemo biti treći ili četvrti”, prisetio se Elvis Fatović starta sezone i usredsredio na novi duel sa dubrovačkim Jugom:  

“Prethodne godine sam igrao protiv Juga, takođe i kao selektor Australije protiv Hrvatske. Neće mi to predstavljati problem, kao ni moguće nevereme. Igrao sam jednom i, doduše, nije se dobro završilo, ali spremni smo za sve. Mislim da svi mogu da osvoje trofej, sve ono što je bilo ranije briše se. Fokusiramo se na utakmicu sa Jugom, dosta znamo o onjima i puno smo trenirali za ovaj meč”.  

(©Starsport)(©Starsport)

Isprva je Fatoviću bilo neobično kada stoji na kontra strani od Jugove, ali već jedanput je barijera probijena. Ovoga puta olakšavajuća okolnost po njegov sastav je što za Dubrovčane neće igrati Loren Fatović. Slomio je prst i čeka ga operacija.  

Mnogo toga u igri Juga polazilo je od kapitena Lorena Fatovića, najboljeg strelca. Moraće ostatak ekipe da nadomesti njegove golove, a to neće biti lako, jer će naspram Juga stajati najbolja odbrana Lige šampiona.  

“Definitivno je uvek ideja i moja vodilja kroz sport da sve kreće od odbrane. Nisam to prvi smislio, to je jednostavno tako, jer daje ekipi stabilnost i na drugoj strani. Kad god smo igrali dobro odbranu i rezultat je bio dobar. Bolji primer ne može od utakmice sa Pro Rekom, demolirali su nas u Barseloni. Bilo je 11:5 i to nije realan rezultat, moglo je da bude i ubedljivije. Odbrana je bila vrlo tanka, porozna, pa su izdominirali. Svesni smo šta treba da uradimo, ali nije sve do nas, nego i do ekipe sa suprotne strane”, poručio je Elvis i dodao:  

“Pokušavamo da igramo što pokretljivije i ne ostavljamo previše prostora, niti za razmišljanje. Veliki je broj kvalitetnih ekipa i nekada mi moramo njima da se prilagodimo, da se adaptiramo, a ne oni nama”. 

Barseloneta ima najbolju odbranu, ali i najboljeg strelca. Veteran Felipe Perone je letos bio MVP Svetskog prvenstva, sada grabi ka tituli prvog bombardela u elitnom klupskom takmičenju. Dao je 38 golova u grupnoj fazi, a španski klub je pokazao da je u stanju da zamaskira svaki odlazak. 

Alvaro Granados je letos napustio Barselonetu, prešao je u Novi Beograd i demonstrirao o kakvom strelcu se radu. U finalu domaćeg šampionata dao je deset golova. Gubitak takvog strelca odrazio bi se na gotovo sve, ali na Barselonetu nije.  

“Ostali smo bez našeg prvog tobdžije Alvara Granadosa, videlo se u finalu kada je Zvezdi dao deset golova koliko je moćan napadač. Jedan od najboljih, ako ne i najbolji na svetu. I kada smo ostali bez njega morali smo nešto da menjamo, da se adaptiramo na novonastalu situaciju, a Felipe Perone je strašno inteligentan igrač. Malo je takvih u ovom sportu. Prepoznao je koja je uloga sada potrebnija, mada, bilo je utakmica i kada nije bio najbolji strelac. Ako se sve fokusira na jednog ili dva igrača, i protivničkom treneru je lako da pripremi utakmicu i usmeri odbranu”, zaključio je Elvis Fatović.


tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK BarselonetaPro RekoSandro SuknoElvis FatovićFelipe PeroneAlvaro Granados

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara