Filip Filipović (©Starsport)
Filip Filipović (©Starsport)

Pro Reku će možda i pasti kruna, Filipovićev rekord – neće! Da vas vidimo sad, šampioni

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.03.24. | 10:14

Liga šampiona nastavlja se posle tromesečne pauze. Na završni turnir više ne ide osam, nego četiri ekipe

Što se tiče reprezentacija – završile su do leta. Ali, najuzbudljiviji deo sezone u klupskom vaterpolu tek počinje. Tromesečna pauza je gotova i Liga šampiona se nastavlja u redizajniranom formatu. Na finalni turnir, koji će se igrati na Malti umesto u Beogradu, više ne ide osam, nego četiri ekipe. Pro Reko će pokušati da uradi što nikome nije uspelo, da se četvrti put uzastopce nađe na tronu i na taj način generacija predvođena Sandrom Suknom zlatnim slovima upiše se u istorijske knjige.

Slavnom italijanskom klubu kruna možda i padne, jer u novom sistemu će znatno teže biti da se uopšte dođe do finalnog turnira i prilike da se kroz dve eliminacione utakmice dođe do evropske titule, ali zato rekord Filipa Filipovića izvesno neće. Deset godina je na snazi, čitavu deceniju je ubitačna levica na vrhu strelaca Lige šampiona i malo je verovatno da će se nešto na tom polju u narednim mesecima promeniti.

Izabrane vesti

Filip Filipović je u sezoni 2013/2014 noseći kapicu kragujevačkog Radničkog postigao čak 51 gol u elitnom klupskom takmičenju. Formati Lige šampiona su se menjali, nekoliko puta vršen je ribrending, međutim, niko nije bio ni blizu. Prethodnih sezona utakmica je bilo više no što će biti ove i najbliže se primakao Alvaro Granados. Španac je minule dao 43 gola za Novi Beograd i tako pretekao Gerga Zalankija (Pro Reko), Konstantinosa Genidunijasa (Olimpijakos), Felipea Peronea (Jug Dubrovnik) i Darka Brguljana (Vaspo Hanover).

Kako sada stvari stoje, ove do smene na vrhu neće doći. Trenutno je lider Jerko Marinić Kragić iz splitskog Jadrana sa 19 pogodaka, prati ga Janis Funtulis (Olimpijakos) sa 18, a jedan manje dali su Hanes Dobe (Jug Dubrovnik), Alvaro Granados (Novi Beograd) i Bernat Sanauha (Barceloneta). Kako svi imaju zagarantovanih šest utakmica, plus potencijalno još dve ukoliko odu na završni turnir, morala bi ‘prva puška’ prosečno da daje četiri gola po meču.

Nije neizvodljivo, ali treba imati u vidu da će se do kraja igrati sve sami derbiji; da bi samim tim i utakmice trebalo da budu tvrđe i da će treneri dosta pažnje poklanjati video-analizi. Imaće i više nego dovoljno premena za taktičku pripremu. Pa, da vas vidimo, šampioni. Koliko večeras svetskog prvaka i evropskog vicešampiona Jerka Marinića Kragića u srpskoj prestonici protiv Novog Beograda (19.45), kao i ostale.

Jerko Marinić Kragić (©Starsport)Jerko Marinić Kragić (©Starsport)

Upravo je najbolji strelac splitskog kluba čovek koji je u ovom izdanju Lige šampiona bio ukjučen u najviše golova. Pored datih 19 namestio je još deset za Jadran. Drugi je Konstantinos Genidunijas iz Olimpijakosa sa 13 datih i 14 asistiranih, zatim Barselonetin mađioničar Felipe Perone (12+15), Stilijanos Argiropulos iz Ferencvaroša (13+10), kapiten novobeogradskog kluba Filip Filipović (10+12) i najbolji igrač za prethodnu godinu – Gergo Zalanki. Prva zvezda Pro Reka je upisala deset pogodaka i jedno ključno dodavanje više.

Zanimljivo, u istoj grupi nalaze se igrači koji su lideri u tri statističke kategorije. Jerko Marinić Kragić je prvi strelac, Andrija Prlainović iz Marselja najbolji dodavač sa 16 kreiranih golova saigračima, a Dimitrios Skumpakis, bek Novog Beograda, elitni defanzivac Lige šampiona. Grčki reprezentativac je zabeležio devet ukradenih lopti i izblokirao je sedam šuteva. Sa njima je u grupi i aktuelni evropski prvak – Pro Reko, a ona druga u kojoj su Ferencvaroš, Olimpijakos, Barseloneta i Breša važi za ‘grupu smrti’.

Redizajnirani format bi, što se tiče dramatičnosti i koncentracije kvaliteta, mogao da bude pun pogodak za vaterpolo. Ako igrači posle tri meseca boravka u reprezentacijama i borbe za svetske i evropske medalje uopšte mogu da se prikažu u najboljem svetlu.

LIGA ŠAMPIONA – DRUGA FAZA (ČETVRFINALE)

GRUPA A

Petak

18.30: (1.05) Pro Reko (16.0) Marselj (12.0)

19.45: (1.35) Novi Beograd (8.00) Jadran Split (4.50)

GRUPA B

Subota

12.30: Barseloneta – Breša

20.30: Ferencvaroš – Olimpijakos

***kvote su podložne promenama



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluVK Novi BeogradVK Jadran SplitVK MarseljPro RekoVK BrešaVK BarselonetaVK FerencvarošVK OlimpijakosFilip FilipovićAlvaro Granados

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara