(©Starsport)
(©Starsport)

Prvenac Zvezde u Ligi šampiona! Vasić torpedovao Splićane, živi crveno-beli san o četvrtfinalu

Vreme čitanja: 3min | uto. 31.10.23. | 21:15

Vladimir Mišović u poslednjoj sekundi odbranio udarac Lorena Fatovića

Vratila se Crvena zvezda u LEN Ligu šampiona, ispustila pobedu u Trebinju, ali ne i na drugoj domaćoj utakmici! Upisala je prvenac i crveno-beli san o prolasku u nokaut fazu živi. Šanse nisu velike, ali ni nada nije ugasena, što je večeras moglo da se dogodi.

Beograđani su bacili pod noge zvezdani ansambl iz Splita, a ključne uloge imali su Dušan Vasić i Vladimir Mišović. U završnici je vrsni strelac pocepao mrežu Jadrana za prednost, a Vladimir Mišović je u poslednjim sekundama odbranio udarac Lorena Fatovića i lansirao crveno-bele na treće mesto. Splićani više nisu nedodirljivi za Beograđane - 12:11.

Izabrane vesti

Bilo je godina kada je Crvena zvezda predstavama u bazenu odavala utisak da je zalutala u Ligu šampiona, da joj tu nije mesto. To ove godine nikako nije slučaj. U tri od četiri utakmice grupne faze bila je konkurentna, pokazala je zube regionalnim rivalima i jedino je Ferencvaroš bio nedodirljiv. 

Ali, mađarskom šampionu do sada niko nije otkinuo ni bod. Sa svima je lako ili nešto teže izlazio na kraj, pobedom u Trebinju protiv Jadrana iz Herceg Novog (17:10) obezbedio je plasman među osam najboljih na Starom kontinentu i istakao kandidaturu za odlazak na završni turnir.

Ferencvaroš je odskočio, a Crvena zvezda potvrdila da nije slučajno tu gde jeste, ali i da nije rutiner. I da nema - ili to niko nije demonstrirao - igrača koji će pogađati u serijama. U Splitu i Trebinju propustila je priliku da zatvori utakmicu kada je mogla i platila je ceh. Sve skupa osvojila je bod. Dok je u Beogradu ruski bombarder Konstantin Harkov bio tačno ono što joj je nedostajalo.

Ako je nešto u igri crveno-belih bilo dobro u prethodnim utakmicama, naročito onoj na Poljudu, onda je to realizacija mapada sa igračem više. Večeras je zatajio, što statistika i neće pokazati. Imali su izabranici Aleksandra Filipovića problem da iz takvih situacija upute udarac, prebačaji nisu bili dovoljno dobri, odluke su kat-kad bile pogrešne i neretko su akcije završavali kada se isključeni igrač vraćao u igru.

Da je bilo drugačije, ne samo da bi Crvena zvezda ušla sa osetnijom prednošću u presudnu deonicu, nego bi mirnije rešavala pozicione napade. Ali, i pored toga je i te kako bila u stanju da se nosi sa Splićanima. Od svakoga je dobila pomalo u napadu: Draška Gogova, Dušana Vasića, Ivana Basaru, Marka Radovića, Gavrila Subotića i centara na liniji dva metra... Dok je Jadran u većem delu meča zavisio od šuterskog raspoloženja Konstantina Harkova.

Ruska haubica bila je neumoljiva na početku. Nosio je hrvatski reprezentativac Konstantin Harkov dvostrukog evropskog prvaka, bio priličbo hladnokrvan pred golom Vladimira Mišovića. Najbolji period igre Jadran je imao kada su mu se priključili Loren Fatović i Jerko Marinić Kragić. Iako su najbolji šuteri splitskog kluba bili u naletu, isparilao je srpski vicešampion i još jednom uneo dramatičnu notu u završnicu.

Nije beogradski sastav omelo ni to što je hrvatski golman Mate Anić sa celog terana matira Vladimira Mišovića, koji je izašao, niti projektil Konstantina Harkova pod prečku. Odgovori su stizali od Marka Radovića i Ivana Basare, a onda i mat od Dušana Vasića za prvu pobedu u Ligi šampiona!

Dušan Vasić doveo je crveno-bele na prag trijumfa, a Vladimir Mišović ga je obezbedio odbranjenim šutem Lorenu Fatoviću.

LIGA ŠAMPIONA - 4. KOLO: 

GRUPA A 

Sreda

17.30: Steaua Bukurešt - Novi Beograd

20.00: Breša - Sabadelj 

GRUPA B 

Sreda

16.00: Dinamo Tbilisi - Pro Reko

19.00: Jug Dubrovnik - Olimpijakos 

GRUPA C 

Utorak

Jadran Herceg Novi - Ferencvaroš 10:17

Crvena zvezda - Jadran Split 12:11

GRUPA D 

Utorak

Vuljagmeni - Marselj 9:12

Špandau - Barseloneta 6:13



tagovi

VK Jadran SplitVK Crvena zvezdaLiga šampiona u vaterpoluAleksandar FilipovićJure MareljaJerko Marinić KragićLoren FatovićKonstantin HarkovMate AnićVladimir MišovićDušan VasićIvan BasaraGavril SubotićMarko RadovićLukas SemanDraško Gogov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara