Viktor Rašović i Loren Fatović (©MN Press)
Viktor Rašović i Loren Fatović (©MN Press)

Rasplamsaće se vatra na Svetskom prvenstvu: Srbija na Hrvatsku u četvrtfinalu

Vreme čitanja: 3min | ned. 11.02.24. | 11:03

Barakude očekivano bez većih poteškoća prošle baraž, plasirale se na Olimpijske igre i zakazale derbi

Ako je uopšte postojala dilema hoće li Hrvatska proći baraž, sada je otklonjena: opravdala je status apsolutnog favorita protiv Kine – 22:4, izvadila je vizu za Olimpijske igre u Parizu i zakazala derbi. Rasplamsaće se vatra na Svetskom prvenstvu u Dohi, jer u četvrtfinalu ide na – Srbiju.

Na Evropskom prvenstvu u Zagrebu mnogi su ‘videli’ klasik u polufinalu. Hrvatska je ušla među četiri najbolja na kontinentalnom šampionatu, međutim, Srbija je podbacila. Podmlađeni mađarski sastav došao je do penal-serije, a tamo je Marku Raduloviću lopta skliznula sa ruke. Ovoga puta obračun ljutih protivnika Kinezi nisu bili u stanju da spreče.

Izabrane vesti

Pola veka održavaju se planetarni šampionati u vaterpolu, nikada Kina nije ušla među osam najboljih, čak ni kada je je izlazila na crtu i nešto slabijima od evropskog viceprvaka. Nije ista liga sa Hrvatskom, nema šta da traži protiv najboljih iz Evrope. Baraž za četvrtfinale je to potvrdio. Tek jednu četvrtinu izdržao je tim Ivana Asića – na selektorskoj funkciji nalsedio preminulog Petra Porobića – već do poluvremena sve je bilo gotovo.

Ivica Tucak opredelio se da igra sa najjačim adutima, ostavio je kapitena Ivana Krapića na tribinama i uz njega Antu Vukičevića, što može biti signal da će bez njih i na Srbiju. Ništa nije prepuštao slučaju, počeo je sa Markom Bijačem među stativama, imali su veliku minutažu i bek Rino Burić, Jerko Marinić Kragić, Loren Fatović… Nije bilo poštede za Luku Lončara i veterana Josipa Vrlića. Želeo je da razigra ceo tim i u tome je i uspeo.

Kinezi nijednog od hrvatskih vaterpolista nisu u potpunosti zaustavili, svi su makar jedanput tresli mrežu gola koji je čuvao Honghuj Vu. Prednjačio je Konstantin Harkov. Podesio je nišan u baražu, napunio mrežu slabašnog protivnika do vrha. Četiri gola, ali i četiri asistencije. Pozitivan signal za evropskog viceprvaka pred četvrtfinale. Kao i to što je Marko Žuvela saigračima namestio čak šest golova.

Bezmalo sve golove Hrvatska je dala iz izgrađenih akcija, posle dobrog protoka lopte u napadu. Minimalno je bilo soliranja, a tome su doprineli Kinezi, koji nisu bili u stanju da isprate svetskog prvaka iz Melburna i Budimpešte. Centarski tanedem Luka Lončar – Josip Vrlić iznudio je devet isključenja, a Barakude su svih šest akcija sa igračem više, plus tri peterca, pretočile u pogotke. Sve skupa tek imale su tek osam promašaja.

Marko Bijač je imao devet odbrana, često Kinezi nisu napade ni završavali udarcem na gol. Ili su pucali samo do bloka. Dobru partiju pružio je Franko Lazić, koji je popunio sve kolone: po dva gola i bloka, ukradena lopta i četiri asistencije. Upravo je igrač dubrovačkog Juga na planetarnom šampionatu igranom pre dva leta u Budimpešti bio ‘iks faktor’ protiv Srbije u četvrtfinalu.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U DOHI:

BARAŽ ZA ČETVRTFINALE:

Nedelja

Hrvatska – Kina 22:4

14.00: Australija – Francuska

15.30: Crna Gora – Rumunija

17.00: SAD – Italija

ČETVRTFINALE:

Utorak

14.00: Španija – Crna Gora/Rumunija

15.30: Grčka – SAD/Italija

17.00: Srbija – Hrvatska

18.30: Mađarska – Australija/Francuska


tagovi

vaterpolo reprezentacija Srbijevaterpolo reprezentacija HrvatskeSvetsko prvenstvo u vaterpoluIvica TucakFranko LazićMarko BijačKonstantin HarkovLuka LončarJosip VrlićJerko Marinić KragićLoren FatovićRino Burić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara