Dušan Mandić (©European Water Polo Championship 2024)
Dušan Mandić (©European Water Polo Championship 2024)

Silni Dušan torpedovao Crnogorce! Totalna dominacija Srbije, kao u najboljim danima

Vreme čitanja: 4min | sre. 07.02.24. | 16:38

Levoruki bombarder iz Boke Kotorske cepao Tešanovićevu mrežu u prelomnim trenucima

Olimpijska viza je na horizontu, sada je srpski vaterpolisti jasno vide u Dohi. Daleko najbolji meč odigrali su Delfini otkako je Uroš Stevanović postao selektor, dominirali su sve vreme, nisu imali Crnogorci ni promil šanse u balkanskom klasiku. Zaigrala je Srbija kao u najboljim danima, kada je bila u samom svetskom vrhu i redovna na podijum, deklasirala ljutog rivala i nadomak je direktnom plasmanu u četvrtfinale Svetskog prvenstva, samim tim i Parizu – 14:6.

Jedna stvar je sigurna: Srbija je obezbedila lakši put do Olimpijskih igara. U dobroj je poziciji da automatski ode u četvrtfinale, odgovaraće joj i bod protiv Amerikanaca u poslednjem kolu. Čak i da završi kao druga u grupi, najbitniji deo je obavila, jer neće moći na Mađarsku ili Italiju. Sama odlučuje o svojoj sudbini, ali i o crnogorskoj. Sve ono što je Vladimir Gojković želeo da izbegne – nije uspeo. A, da sve bude gore njegovom timu glave je došao momak odrastao u Boki Kotorskoj.

Izabrane vesti

Bezbroj puta su upravo genijalci Andrija Prlainović i Dušan Mandić bili kobni po ambicije Crne Gore, pogotovo levoruki bombarder. U drugom kolu grupne faze Svetskog prvenstva u Dohi odigrao je bezmalo savršen meč. Bio je nedokučiv za Petra Tešanovića, cepao je mrežu njegovog gola u prelomnim trenucima, spakovao četiri pogotka i odbio svaki pokušaj rivala da se vrati u utakmicu. Od nje je načinio jednosmernu ulicu…

Silovitim udarcima sa distance je probijao blokove, nije se mnogo razmišljao. Čim je Srbija dobijala igrača više – opalio bi. Ili iz pozicionog napada kada bi ugledao i minimalnu pukotinu u odbrani Crne Gore. Delio je i asistencije, razigravao saigrače, uz beka Radomira Drašovića… Sve je išlo kao po loju za olimpijskog šampiona, ponajviše jer je na početku meča ruka bila mirna, jer je Petar Tešanović malo šta uspevao tada da skine. Viktor i Strahinja Rašović, kao i Đorđe Vučinić, kreirali su prednost koju je ekipa Vladimira Gojkovića jurila, ali niti jednog momenta nije ugrozila lidera grupe.

Najbliže što je prišla bilo je na tri pogotka, a to je umnogome zasluga Radoslava Filipovića. Odlučio je Uroš Stevanović da rotira golmane u odnosu na Evropsko prvenstvo, postavio je čuvara mreže Oradee za ‘jedinicu’ i bio je to pun pogodak. Kada su Ajkule još imale kakvu-takvu šansu, zaustavljao je udarce Stefana Vidovića, Kanstantsina Averke i ostatka spoljne linije. Apsolutno nije funkcionisao napad Crne Gore u igri ‘šest na šest’, tek su posle deset šuteva prvi put pogodili metu.

Viktor Rašović (©European Water Polo Championship 2024)Viktor Rašović (©European Water Polo Championship 2024)

Mizernim procentima doprinela je kompletna odbrana, jer polazilo je za rukom Srbiji da se odbrani i sa dva igrača više. Aktivni su u bloku bili Sava Ranđelović i Radomir Drašović, a prednjačio je – Nikola Jakšić. Kapiten Srbije je u četiri navrata sprečavao loptu da prođe prvu liniju odbrane, sakupio je i tri isključenja, popunio sve kolone… Bilo ga je po celom bazenu. Najjači srpski aduti odigrali su vrhunski meč, a crnogorski – podbacili.

Aleksa Ukropina niti jedan od pet šuteva nije pretočio u gol, Stefan Vidović ispucao ih je šest i pri kraju mu je tek pošlo za rukom da matira Radoslava Filipovića. Nije se isplatilo Vladimiru Gojkoviću ni to što je u sastav uvrstio Kanstantsinu Averku, izuzetno loš je bio beloruski vaterpolista. A, nije mnogo dobio ni od Đura Radovića.

Kada se sve zbroji, na semaforu razlika veća nego duplo! I mali milion isključenja za Crnu Goru. Rudarski posao odradio je Nemanja Ubović, iznudio je šest faulova posle kojih je protivnik ostajao sa igračem manje u bazenu. Ogroman posao u tom segmentu igre odradili su i Nemanja Vico, Nikola Jakšić, Sava Ranđelović

SRBIJA – CRNA GORA 14:6

(4:1, 2:2, 5:3, 3:0)

Doha

Bazen: Aspire Dome

Sudije: Mihael Cvart i Andrej Franulović

SRBIJA: Filipović (11 odbrana), Mandić 4, S. Rašović 2, Ranđelović 1, P. Jakšić, Vučinić 2, Drašović 1, N. Jakšić 1, Vico 1, Ubović, Lukić, V. Rašović 2, Mitrović.

CRNA GORA: Lazović (3 odbrane), Perković, Averka 1, Mačić, Popadić 1, Vidović 1, Đ. Radović 1, Ukropina, Spaić, Matković 1, V. Radović, Vujović 1, Tešanović (10 odbrana).

SVETSKO PRVENSTVO U DOHI ZA VATERPOLISTE:

GRUPA A

Ponedeljak

Južna Afrika – Španija 5:21

Hrvatska – Australija 13:8

Sreda

Australija – Južna Afrika 29:7

17.00: (1.45) Španija (8.00) Hrvatska (3.60)

Petak

11.30: Australija – Španija

14.00: Južna Afrika – Hrvatska

GRUPA B

Ponedeljak

Kina – Grčka 6:24

Brazil – Francuska 11:16

Sreda

Francuska – Kina 16:9

Grčka – Brazil 23:4

Petak

17.00: Grčka – Francuska

18.30: Brazil – Kina

GRUPA C

Ponedeljak

Japan – Srbija 10:17

Crna Gora – SAD 11:11, petercima 5:4

Sreda

SAD – Japan 18:5

Srbija – Crna Gora 14:6

Petak

07.00: Crna Gora – Japan

15.30: Srbija – SAD

GRUPA D

Ponedeljak

Italija – Kazahstan 33:3

Rumunija – Mađarska 8:15

Sreda

Kazahstan – Rumunija 3:25

18.30: (1.90) Mađarska (6.50) Italija (2.45)

Petak

08.30: Kazahstan – Mađarska

10.00: Rumunija – Italija

***kvote su podložne promenama



tagovi

Vladimir GojkovićUroš Stevanovićvaterpolo reprezentacija Crne Gorevaterpolo reprezentacija SrbijeSvetsko prvenstvo u vaterpoluDušan MandićNikola JakšićStrahinja RašovićViktor RašovićSava RanđelovićRadomir DrašovićNemanja UbovićNemanja VicoRadoslav FilipovićKanstantsin AverkaĐuro RadovićStefan VidovićPetar Tešanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara