Miloš Orbović i Dragan Pešmalbek (©Starsport)
Miloš Orbović i Dragan Pešmalbek (©Starsport)

Srbija se u Finskoj poigravala sa ugledom, Vorkapić pet sekundi pre kraja pogodio pobedu

Vreme čitanja: 5min | čet. 27.04.23. | 19:43

Ozbiljno upozorenje za Orlove...

Umalo senzacija u Finskoj! Patila je Srbija, bila na konopcima i na jedvite jade izbegla blamažu. Okrenula je domaćina na krilima fantastičnog Vukašina Vorkapića. Desno krilo srpske rukometne reprezentacije je u drugom poluvrmenu bilo motor, anulirao je Vorkapić prednost domaćina golovima u finišu i pet sekundi pre kraja pogodio za pobedu – 30:29 (14:17).

Srbija se pod komandom Tonija Đerone plasirala na treće uzastopno veliko takmičenje, igraće na Evropskom prvenstvu naredne godine, ali je pred španskim strategom puno posla. Demonstrirali su srpski rukometaši da su u stanju da naude najmoćnijim selekcijama sveta, bacili su na kolena Norvežane na čelu sa gromovnikom Sanderom Sagosenom – spektakularan gol u poslednjim sekundama postigao Uroš Borzaš – ali su protiv najslabije skandinavske reprezentacije pokazali da su i dalje skloni naglim padovima.

Izabrane vesti

Toni Đerona je želeo da isproba nešto novo u Finskoj, kada je već sve rešeno. Namera mu je bila da uigrava ekipu i obučava je za različita iskušenja, pa je forsirao odbranu 5-1. Kompaktno je ekipa u tim trenucima delovala, bila agresivna, a bekovsku liniju pritiskao je Dragan Pešmalbek. Pivotmen je bio prednji u ovoj postavci, koja mu nije strana, jer ga takođe u njok kao najisturenijeg koristi Momir Ilić u Vespremu.

Forsirao je španski strateg igru sa dosta trčanja, išli su Orlovi na kontranapade i uspešno ih završavali. Predvodnik je bio Bogdan Radivojević, tresao je mrežu sa desnog krila i bio nepogrešiv dok je među stativama bio Mikael Makela. I nije jedini. Marko Milosavljević je iskočio na Svetskom prvenstvu u napadu, do tada je bitnu ulogu imao u odbrani, a i u Zemlji 1.000 jezera je dokazao da i te kako može da bude upotrebljiv napred i da ima šta da ponudi reprezentaciji.

Miloš Orbović i Vanja Ilić prodali su cepelin, desni bek je levom krilu asistirao sa leve strane. Našao se Miloš Orbović u ulozi levog beka u toj akciji. Sve je polazilo za rukom u napadu srpskim rukometašima, Mikale Makela nije imao niti jednu odbranu – primio je deset golova i Ola Lindgren je morao nešto da menja – pa je na gol stao Patrik Roslander. I sve se okrenulo za 180 stepeni.

Rezervni čuvar mreže je u kratkom vremenskom intervalu skinuo dva sedmerca! Pročitao je nameru Bogdana Radivojevića, levom krilu odbranio i zicer, a zatim je i Petru Đorđiću ukrotio šut sa linije sedam metara. Začarao je mrežu, ušao u glavu srpskim šuterima i dao vetar u leđa kompletnom timu. Toni Đerona je menjao postavku u odbrani, sa 5-1 je prešao na 6-0 i uveo Mijajla Marsenića – ništa nije davalo rezultata. Tonula je Srbija sve dublje i dublje, ispustila četiri gola prednosti i dopustila Finskoj da preokrene.

Da sve bude gore – povredio se Vanja Ilić. Nezgodno je doskočio, stao je na nogu Fon Trojla, koji mu se ubacio, i iskrenuo je skočni zglob. Previjao se po terenu od bolova, iznet je do klupe srpske reprezentacije, a mladi Finac je za „ubacivanje“ ispred krila „nagrađen“ sa crvenim kartonom.

Španski strateg je ostao sa opcijom manje na levom krilu, dodatno je povreda izbacila Orlove iz koloseka, a nešto manje agresivan pristup u fazi odbrane pogodovao je Maksu Granlundu. Finski levi bek je neretko ulazio u sredinu, gradio je napade i pogađao iz svih pozicija. Milan Bomaštar je zamenio Vladimira Cuparu i bio na streljani. Nisu promašivali Granlund i Oliver Norlund, u seriju je ušao i Benjamin Helander.

U odbrani nije bilo odgovora, ali jeste u napadu. Toni Đerona je aktivirao Nemanju Ilića i vremenom je postao najubojitije oružje. Bio je „protivotrov“ za Fince, profuknkcionisao je i kontranapad, pa je Srbija uspela da anulira prednost od tri gola koju je domaćin imao u nekoliko navrata. Predrag Vejin i Vukašin Vorkapić trčali su u leđa protivniku, ali dobra igra bila je kratkog daha. Neverovatne greške pravili su rukometaši Srbije, dizali samopouzdanje Fincima i igrali se sa ugledom.

Može Srbija da bude zadovoljna što je sve bilo završeno pre gostovanja u Finskoj, što se plasirala na Evropsko prvenstvo. Da nije, bilo bi – drame. Ni ovako Toniju Đeroni nije bilo svejedno dok je gledao kako domaćin uvećava razliku, Patrik Roslander broj odbrana, a Maks Granlund iznova i iznova vrti čuvare oko malog prsta i matira Vladimira Bomaštara i Vladimira Cuparu. Uspela je Srbija na kraju da istopi minus preko Miloša Orbovića i Vukašina Vorkapića. Pala je Finska u završnici, nije izdržala, a Vorkapić je pet sekundi pre kraja postavio konačan rezultat. Da je ostalo nerešeno, bila bi srušena kvota 1,03. Orlovi su bili ogromni favoriti i teškom mukom stigli do trijumfa.

Sve u svemu, utakmica sa Finskom za zaborav. I ozbiljno upozorenje.


FINSKA – SRBIJA 29:30 (17:14)

Vanta

Sudije: Premisl Fukala i Radek Mihola (Češka)

FINSKA: Granlund 9, Helander 5, Montonen 4, Norlund 4, Sirjala 3, Henrikson 2, Hjalmarson 1, Fon Trojl 1, Lindberg, Kankanpa, Ekman, Peitsaro, Gronmark, Koskue, Roslander (20 odbrana), Makela (dve odbrane).

SRBIJA: N. Ilić 8, Radivojević 5, Vorkapić 4, Milosavljević 4, Pešmalbek 2, V. Ilić 2, Orbović 2, Vejin 1, Dodić 1, Đorđić 1, Abutović, Kukić, Marsenić, Zečević, Cupara (6 odbrana), Bomaštar (2 odbrane).

KVALIFIKACIJE ZA RUKOMETNO EVROPSKO PRVENSTVO – 5. (PRETPOSLEDNJE) KOLO

Sreda

Gruzija – Švajcaraska 19:26 (10:14)

Rumunija – Austrija 30:35 (17:19)

Grčka – Hrvatska 30:35 (10:10)

Turska – Portugalija 35:37 (14:19)

Slovačka – Norveška 23:33 (12:17)

Letonija – Francuska 19:38 (9:20)

Farska Ostrva – Ukrajina 33:26 (17:12)

Belgija – Holandija 23:28 (10:17)

Luksemburg – Makedonija 23:28 (12:14)

Četvrtak

Estonija - Češka 30:32 (14:18)

Finska - Srbija 29:30 (17:14)

Italija - Poljska 29:31 (15:13)

Izrael - Island 26:37 (11:19)

Litvanija - Mađarska 31:46 (14:22)

20.00: (2,05) Bosna i Hercegovina (8,00) Slovenija (2,05)

20.15: (5,20) Tzv. Kosovo (11,0) Crna Gora (1,22)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Rukometna reprezentacija Srbijekvalifikacije za EP u rukometuToni Đerona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara