Srpske odbojkašice (©CEV)
Srpske odbojkašice (©CEV)

Srbiji srebro u skoro pa savršenom finalu! Turska jaka, s Kubankom i previše

Vreme čitanja: 4min | ned. 03.09.23. | 22:37

Ovog puta pobeda ide našem velikom rivalu...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Brisela)

Spektakularna odbojkaška predstava večeras u Briselu završena je radovanjem igračica Turske. Kroz istoriju su te devojke sve najvažnije mečeve gubile od Srbije, ali ovog puta su sa Melisom Vargas u postavi pokazale da su konačno pronašle lek za moćne Srpkinje. Prvi put u istoriji Turska je šampion Evrope, naše devojke moraju da se zadovolje srebrom - 2:3 (27:25, 21:25, 25:22, 22:25, 13:15). Posle fantastične borbe u meču za pamćenje ostaje žal što je jedan tim morao da izgubi!

Izabrane vesti

Naturalizovana Kubanka je bila večeras glavni glumac na briselskoj sceni - postigla je 41 poen. Verovali ili ne... Neverovatan učinak. Iz napada je upisala 38, sa servisa tri. Na drugoj strani je fantastična bila Tijana Bošković sa 37 - ali to ovog puta nije bilo dovoljno za osvajanje evropske titule.

Kao što se i očekivalo od ove dve ekipe - publika je od prvog poen gledala fantastično nadigravanje. Igrala se vrhunska odbojka, bilo je mnogo naboja, stresa, uzbuđenja... Navijači su davali poseban ton meču, jer su bili aktivni učesnici. Navijali su za svoju ekipu, svaki poen je nagrađen aplauzom.

U postavi Srbije su se našle Maja Ognjenović i Aleksandra Jegdić, iako su prethodnih dana imale problema sa temperaturom. Finale nisu mogla da propuste, iako nedovoljno oporavljene - zna se da bi za Srbiju igrale i sa jednom nogom. Vrlo dramatičan je bio prvi set, moglo je lako da se zaključi da će se sve rešavati u neizvesnoj završnici. Tijana Bošković je bila glavna napadačka opcija na jednoj strani, na drugoj naravno Melisa Vargas. Naša najbolja igračica ne samo da je prolazila u napadu, nego je i sjajno hvatala veliku rivalku u polju. Srbija je sredinom seta posle grešaka Ebrar Karakurt uspela na kratko da ode na plus dva, nešto kasnije i na tri poena razlike. Ali, uzvratile su Santarelijeve izabranice preko naturalizovane Kubanke. Slala je veoma snažne servise i poremetila prijem Srbije. Brzo je na semaforu zasijalo izjednačenje. A u finišu Tijana prolazi, Tijana blokira... Ipak, Turkinje prve dolaze do set lopte - i to dve. Nisu ih iskoristile, a Srpkinje prvu jeste. Pogrešila je Hande Baladin - bilo je 27:25 za Srbiju.

Naše devojke su bile presrećne zbog vođstva, ali taj nalet nisu uspele da održe i u nastavku. Publika je nosila turski tim, koji je preuzeo inicijativu, kontrolu, samim tim i prednost. Melisa Vargas je posle osvojenih deset poena u prvom činu, odlučila da pokaže da može još bolje. Igrala je kao u transu, a naše više nisu bile na nivou iz uvodnog perioda. Turska se sredinom seta odvojila i do kraja ta prednost nije bila ugrožena. Karakurt i Vargas su bile sjajne u tandemu - a Tijana na drugoj strani nije imala toliko razigranu saigračicu. Na krilima snažnih napadača Turkinje su uzele ovaj set - 25:21.

Nisu više spuštale nivo igre protivnice, bilo je sve teže nadmetati se sa njima. Napravile su u ranoj fazi seta razliku i dovele su naš tim u veoma tešku poziciju - povele su šest razlike. Izveo je Gvideti Maju Ognjenović a uveo Bojanu Drču, zamenio je i Saru Lozo sa Katarinom Lazović. Bila je bolja energija, borile su se naše kao lavice, ali je Turska hvatala sve u terenu što je bilo moguće - počev od libera Gizem Orge, pa nadalje... U jednom trenutku su se stvari ipak promenile. A onda je krenuo neverovatni preokret - sjajna je bila u odbrani i napadu Katarina Lazović, sve lakše je prolazila Tijana Bošković, odlično je servirala Mina Popović, pratile su ih Jovana Stevanović, Bianka Buša, Bojana Drča i Teodora Pušić... To je bilo to! Nizale su poene i dovodile protivnice do ludila. Kada svetske šampione igraju svoju igru - niko im ništa ne može. Videlo se to u završnici ovog seta. Pomogla im je malo i greškama Hande Baladin, pa je posle njene ispucane lopte sa servisa bilo 25:22 za Srbiju.

Na semaforu je sijalo 2:1 u setovima za Gvidetijevu četu, ali je pobeda i u tom momentu bila prilično daleko. Igralo se poen za poen, Vargas je popuštala, što je bilo lepo videti... Bianka je izblokirala za 11:10. Međutim, brzo se podigla i povela Tursku ka novom vođstvu. Ponovo je Srbija bila u nekom lošem ritmu... Morala je uporno da juri rezultat. I do kraja seta nije uspela da se izvuče i spreči igranje taj-brejka.

Znalo se da ulazak u peti set predstavlja veliko kockanje. U ovakvoj atmosferi se ispostavilo da Turska ne može da izgubi. Osvojila je Vargas čak osam poena u odlučujućem setu i konačno donela Turskoj toliko čekanu titulu.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Nedelja

Meč za bronzu

Holandija - Italija 3:0 (25:23, 28:26, 25:20)

Finale

Srbija - Turska 2:3 (27:25, 21:25, 25:22, 22:25, 13:15)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Ženska odbojkaška reprezentacija Turskeženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara