Strahinja Rašović (©VSS)
Strahinja Rašović (©VSS)

Strahinja Rašović: Idemo po medalju, ne da prođemo osminu finala! Nema plakanja i kukanja

Vreme čitanja: 4min | uto. 02.01.24. | 12:50

„Četvrtfinale Evropskog prvenstva ne može i ne sme da bude cilj. To mene kao reprezentativca Srbije i olimpijskog šampiona ne zadovoljava“, kaže najbolji strelac prethodnog Svetskog prvenstva

Na Svetskom prvenstvu u Fukuoki vratili su se vaterpolisti Srbije u vrh, ušli su u borbu za medalje. Eliminisali su Italijane, u tom trenutku svetske vicešampione, dobili jednog od favorita, ali na kraju, ipak, završili van podijuma. Zbog novog sistema takmičenja neće biti jednostavno da se na Evropskom prvenstvu okite odličjem i ugrabe olimpijsku vizu, ali u Zagreb ne idu da bi prošli osminu ili četvrtfinale, već da u novom naprave rezultat.

A, za srpsku reprezentaciju pod rezultat može da se podvede isključivo – medalja. Naročito kada je reč o olimpijskoj godini i kada viza za Pariz još nije izvađena. Ukoliko ne bude ni u glavnom gradu Hrvatske, imaće Delfini još jednu šansu – na Svetskom prvenstvu u Dohi. Tamo bi im, najverovatnije, plasman u četvrtfinale bio dovoljan, međutim, na tako nešto ni ne pomišljaju. Ko se zadovoljava malim stvarima, daleko ni ne može da dogura.

Izabrane vesti

Srbija će na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj biti u grupi sa Nemačkom, Maltom i Izraelom, koji je trebalo da bude domaćin, ali je morao da odustane zbog ratnih dejstava u pojasu Gaze. Dva najbolja tima plasiraće se u osminu finala, za reprezentacije iz druge divizije biće nemoguće da direktno odu u četvrtfinale.

Put je teži nego ranije, ali Strahinja Rašović veruje da možda i nije loše što će olimpijski šampioni put do završnice tražiti kroz osminu finala, jer pre toga neće imati paklene utakmice i biće svežiji od ekipa iz prve divizije.

„Prvu put se Evropsko prvenstvo igra u ovom sistemu, pa ni ne znamo da li je prednost ili mana što imamo ovakvu grupu, ali i moramo da igramo osminu finala. Ipak, gledam na sve to sa pozitivne strane, kao i na to da su Evropsko prvenstvo i Svetsko prvenstvo vezani. S obzirom na to kakav je raspored, da smo došli iz kluba i da ćemo u reprezentaciji biti tri meseca, možda će nam to i prijati“, rekao je Strahinja Rašović i dotakao se negativnih stvari sa kojima će se suočavati reprezentacije iz prve divizije:

„Moguće da ćemo zbog te tri lakše utakmice u grupi svežiji dočekati osminu finala. Sa druge strane, možda će nam faliti jak meč. Da smo u prvoj diviziji, imali bismo tri prejake utakmice i kasnije na putu do medalje sigurno tri, ako ne i četiri teška protivnika. To bi bilo sedam izrazito jakih utakmica na visokom nivou. Ne bi bilo lako odigrati svaku istim intenzitetom i zadržati kvalitet“.

Na prethodnom Svetskom prvenstvu Strahinja Rašović bio je najbolji strelac, drugi put zaredom našao se u idealnoj postavi planetarnog šampionata i na Evropskom prvenstvu biće velika srpska uzdanica u napadu, uz kapitena Nikolu Jakšića i povratnika Dušana Mandića. Delfini u Zagreb idu u jačem sastavu, nego prošlog leta u Fukuoku, kada su bili četvrti.

Sitnijih povreda sa virusima, kao i povredama. Zbog toga je Đorđe Vučinić i ispao iz konkurencije za sastav. Za visok plasman na kontinentalnoj smotri u Hrvatskoj najvažnije će biti da ne bude novih zdravstvenih problema.

“Ko je tu – tu je. Tako je bilo i prošlog leta. Nije bilo Dušana Mandića i Viktora Rašovića, pa smo igrali. Nema plakanja i kukanja. Samo da nas posluži zdravlje, da se ne povređujemo. Manje-više su svi do poslednjih treninga bili tu, Vučina se povredio“.

Kapiten Nikola Jakšić veruje da Srbija može u Zagrebu da napadne i zlatnu medalju, te već u januaru obezbedi olimpijsku vizu i završi najbitniji posao u ovom ciklusu. Istog je mišljenja i Strahinja Rašović.

„Domet ove reprezentacije je sam kraj i zlatna medalja. Nema tu nikakvog iščuđavanja i mesta za alibi priče, uvek idem do kraja. Zaista verujem u kvalitet našeg tima i naš rad. Konkurencija nikada nije bila ovako izjednačena i jaka, ima sedam ili osam ekipa koje mogu svakoga da pobede. Ohrabren sam prethodnim Svetskim prvenstvom i time se vodim sada. Neki su me pitali: 'Da li put do Olimpijskih igara tražite preko Svetskog prvenstva u Dohi i plasmana u četvrtfinale?' To nije cilj, vaterpolo reprezentacija Srbije uvek je išla da se bori za odličja i tako treba da ostane, a to povlači i Olimpijske igre“.

Olimpijski šampion iz Tokija vratiće se iz Zagreba zadovoljan samo ukoliko na bazenu kraj Save sa saigračima osvoji medalju.

„Ne najavljujem zlato. Ali, ja idem na Evropsko prvenstvo da bi ga osvojio. Ne idem da bi prošao osminu finala i da se zadovoljim četvrtfinalom. To mene kao reprezentativca Srbije i olimpijskog šampiona ne zadovoljava. Hoću da uđemo u finale, koje nam je izmaklo na Svetskom prvenstvu. Dakle, ne najavljujem zlato, ali verujem da ova ekipa može doći do borbe za zlato. To je meni kao u školi kada se pripremaš za kontrolni: kada se spremaš za dvojku – dobiješ jedinicu, kada se spremaš za peticu – proći ćeš bolje. Tako i na ovo gledam. Kvalifikovanje u četvrtfinale ne može  i ne sme da mi bude cilj“, podvukao je Strahinja Rašović.



tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeStrahinja Rašović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara