Deneš Varga (©Reuters)
Deneš Varga (©Reuters)

Totalni fijasko Mađara u Budimpešti, Amerika slavila na peterce i zakazala obračun sa Srbijom

Vreme čitanja: 3min | pet. 01.07.22. | 22:21

Tragičar Marton Vamoš...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte) 

Neutralni su priželjkivali finale Srbija - Mađarska na prepunom bazenu “Alfred Hajoš” i atmosferu do usijanja na Margit Sigetu, među njima je bio i Branislav Mitrović. Iako je postojala mogućnost da se želja delimično ispuni, do sudara dve najtrofejnije vaterpolo nacije neće doći ni u meču za peto mesto na Svetskom prvenstvu. Amerika je dobila Mađarsku na peterce u prvom meču razigravanja i deliće megdan sa Delfinima, a mađarski navijači su po ko zna koji put pokazali šta znači odanost - 11:11, petercima 15:16.

Izabrane vesti

Mađarska je doživela debakl na Svetskom prvenstvu, drugačije se ne može nazvati ispadanje u četvrtfinalu i činjenica da prvi put neće uzeti medalju kao domaćini. Da se to desilo bilo kojoj drugoj reprezentaciji, tribine bi zvrjale prazne u razigravanju. Niko ne bi ni pomišljao da pomoli nos iz kuće i zaputi se ka bazenu da gleda utakmice koje ni sami vaterpolisti ne vole i najčešće ih otaljavaju. Posle bolnog poraza navijači nisu okrenuli leđa vaterpolistima Mađarske, tribine su opet bile ispunjene do poslednjeg mesta, uostalom kao i na svakom meču. Ne prave razliku, samo jedno je bitno - igra reprezentacija. 

Definitivno ovo nije prvenstvo Mađara, želeće što pre da ga zaborave. Pokušali su da suvi kvalitet da savladaju Ameriku, naznaka igre nema ni u tragovima i to je nešto zbog čega treba da bude zabrinut Tamaš Marc pred Evropsko prvenstvo u Splitu. Protok lopte krajnje diskutabilan, rešenja u napadu pogrešna, a u odbrani bez žara. Sjajni individualci nisu uspeli da izvade Mađarsku u razigravanju. Mađari nisu tim ili to trenutno ne pokazuju. 

Na silu su pokušavali vaterpolisti Mađarske da uguraju loptu u gol, prednjačio je Marton Vamoš, koji je bio vidno utučen i isfrustriran zbog ranog ispadanja. Čim bi mu se ukazala prilika - nekontrolisano je slao lotu ka golu Adrijana Vajnberga. U drugu krajnost išao je Deneš Varga. Na početku je imao prelep lob, a onda se izgubio i utopio u sivilo. Do igre je bilo samo Kristijanu Peteru Manhercu, koji je sa zgodne strane žabicama varao golmana Amerike, i centralnom beku Adamu Nađu

Amerika je u odlučujući period ušla bez zaostatka, Aleks Bouven i Ben Stiven su bez većih poteškoća uspevali da nadmudre Somu Vogela, kao i Hanes Daube, koji je u rzigravanju odradio šuterski trening. Opalio je više puta nego ijedan drugi igrač iz oba tima. Preokrenula je Amerika rezultat u završnici, dva puta imala je gol prednosti i nije ga sačuvala. Gergo Zalanki i Adam Nađ istopili su prednost, Soma Vogel pola minuta pre kraja ukrotio šut Hanesa Daubea, a Manherc je promašio pobedu. Jedan meč na šampionatu morao je da se završi petercima. 

Na kraju - potpuni debakl Mađara. Tragičar je u penal seriji bio Marton Vamoš, američki golman odbranio mu je udarac, a svi do jednoga igrači protivničkog tima bili su precizni. Daube, Irving, Bouven, Stivenson i kapiten Ben Halok, koga nije poremetilo ni to što je pred poslednju seriju na gol stao Marton Levai umesto Some Vogela

MAĐARSKA - SAD 11:11 (PENALIMA 4:5)

/4:3, 2:2, 2:3, 3:3/

Budimpešta

Bazen: Alfred Hajoš

Sudije: Savinović, Kolombo

Peterci: Varga, Vamoš (promašio), Nađ, Manherc, Zalanki (Mađarska), Daube, Bouven, Irving, Stivenson, Halok (SAD)

MAĐARSKA: Levai, Anđal, Manherc 4, Pol, Vamoš, Mezei, Zalanki 3, Burijan 1, Nađ 4, Varga 3, Konarik, Harai, Vogel

SAD: Vajnberg, Dod 1, Vavić, Gruvel, Daube 4, Erhart 1, Halok 1, Vudhed 1, Bouven 3, Stivenson 3, Farmer, Irving 2, Holand.

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - POLUFINALE:

Petak

Italija - Grčka 11:10

Španija - Hrvatska 10:5

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - RAZIGRAVANJE:

Petak

Crna Gora - Srbija 7:10

Mađarska - SAD 11:11, penalima 4:5


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih Državavaterpolo reprezentacija MađarskeDeneš VargaMarton VamošKristijan ManhercGergo ZalankiBen HalokAleks Bouven

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara