Vaterpolisti Novog Beograda (©Starsport)
Vaterpolisti Novog Beograda (©Starsport)

Ulaganja će biti opravdana kada PSŽ sindrom bude iskorenjen

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.05.24. | 17:06

Novi Beograd uspostavio dominaciju u 'srpskom dvorištu', no priča neće biti zaokružena bez Lige šampiona

Ni puna dekada nije prošla od dana kada je Novi Beograd osnovan, a osvojio je skoro sve. Samo u prethodne tri godine je tri puta bio prvak Srbije, dva puta Jadranske lige, podigao je i trofej kupa. Sve kupa šest pehara, plus dva finala Lige šampiona. Poremetio je ustaljeni poredak. Vrlo brzo organizaciono dostigao najbolje svetske klubove, demonstrirao da može da im parira i u tom aspektu. Ali, i dalje mu nedostaje jedna stvar da bi bio ravnopravni član tog renomiranog društva.

Sve ima, osim evropske titule. Kroz nekoliko dana će učestvovati na trećem Fajnal-foru Lige šampiona zaredom i na Malti će biti okružen isključivo šampionima. Ferencvaroš je jednom bio prvak Starog kontinenta, Olimpijakos u dva navrata. Pro Reko je u vaterpolu ono što je Real Madrid u fudbalu, a novobeogradski klub je trenutno najsličniji Pari Sen Žermenu.

Izabrane vesti

Mnogo glamura i luksuza, organizaciona moć i stabilnost, uspostavljena dominacija na domaćem planu. Tu i tamo su uspevali da ga uhvate na krivoj nozi, ali suštinski Novom Beogradu u kontinuitetu i kada se igra u seriji niko nije ravan u Srbiji. Naročito u poslednjih godinu dana. Odskočio je, jaz se povećao. Ipak, kada se sve uzme u obzir, bilo je očekivano da će do toga doći. Pre ili kasnije.

Ali, priča će biti zaokružena, a ulaganja opravdana tek ukoliko osvoji Ligu šampiona.

Istovetna situacija kao sa Pari Sen Žermenom u Francuskoj. Arapaski vlasnici su ušli u klub, eskpresno ga izdigli i podigli do visina koje konkurencija u državi ne može da prati. Samo dva puta za 12 godina titula nije završila na Parku prinčeva. Kroz klub su prodefilovale zvezde poput Lionela Mesija, Nejmara, Zlatana Ibrahimovića, Anhela di Marije, Edinsona Kavanija... Uskoro će sidro dići i Kilijan Embape.

Slično je u tom pogledu i sa novobeogradskim klubom, jer u aktuelnom igračkom kadru su vaterpolo ikone poput Filip Filipovića i Duška Pijetlovića, tu su i Nikola Jakšić, Alvaro Granados, Angelos Vlahopulos, Miloš Ćuk... Do ove sezone deo tima bili su i Dušan Mandić i Strahinja Rašović.

Paralela može da se povuče i kod trenera. Sa jedne strane Karlo Ančeloti, Loran Blan, Unaj Emeri, Tomas Tuhel, Maurisio Poketino, Kristof Galtije i Luis Enrike u eri enormnog trošenja novca pod arapskim vlasnicima, a sa druge su tokom prethodne tri godine na klupi Novog Beograda sedele vaterpolo veličine kao što su Vladimir Vujasinović, Igor Milanović i trenutno Živko Gocić. Privremeno rešenje bio je Igor Jovović.

Težili su i jedni i drugi stvaranju Galaktikosa, ali trofej Lige šampiona im konstantno izmiče. Novom Beogradu znatno kraće i imaće priliku da stvari na tom polju promeni na Malti početkom juna. Uspe li na ostrvu u Mediteranu da iskoreni sindrom Pari Sen Žermena i posle dva poraza u finalima se popne na najviši stepenik pobedničkog postolja, definitivno će postati deo odabranog društva i opravdati ulaganja. I u budućnosti kada bude dolazio do završnica igrati pod daleko manjim pritiskom.




tagovi

VK Novi BeogradLiga šampiona u vaterpoluSuperliga Srbije u vaterpoluRegionalna liga u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara