(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)
(©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Vreme kao da je stalo, ništa se ne menja: Prlainović sa 36 godina najkorisniji igrač Lige šampiona

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.02.23. | 17:08

Ubedljivo najveći uticaj ima na igru kluba od svih vaterpolista u elitnom takmičenju...

Mlade snage su stigle, promenile su vaterpolo. Igra se ubrzala, postala drugačija u odnosu na prethodnu deceniju, ali u bazenu i dalje caruju veterani. Igrači koji gaze ka četvrtoj deceniji. Mladi im nisu ni do kolena, protećiće još mnogo vode na najpoznatijim evropskim bazenima dok ne prezmu štafetu.

Vreme kao da je stalo, ništa se ne menja. Ponekad se čini da je sat vraćen deset godina unazad, kada su večiti rivali, Partizan i Crvena zvezda, uz Pro Reko, bili dominantni. Dva najveća srpska kluba nisu u eliti, ali jeste Andrija Prlainović. Pomera kazaljke, igra se sa njima. Tada je u rasponu od pet godina podigao četiri trofeja Lige šampiona – kasnije pridodao još jedan sa Solnokom – i bio najbolji vaterpolista sveta. I sada je, iako gazi 36. godinu, u samom vrhu, a napredna statistika kaže: najkorisniji je igrač Lige šampiona!

Izabrane vesti

Prvi krug grupne faze Lige šampiona je završen, odigrana je polovina utakmica, a specijalizovani sajt Totalwaterpolo je evidentirao uticaj svih igrača na ekipe za koje nastupaju. Statistika je neumoljiva, Andrija Prlainović je za koplje ispred svih. Po rejting koji beleži korisnost vaterpolista u napadu, ali i u fazi odbrane, nalazi se proslavljeni srpski reprezentativac na prvom mestu sa 58,14 bodova.

WER algoritam izračunao je da veteran iz Herceg Novog ima najveći uticaj na igru tima, doprinosi u svim segmentima igre u poznim igračkim godinama, i u dve pojedinačne kategorije je u samom vrhu. Posle sedam kola u grupnoj fazi Lige šampiona, Andrija Prlainović je prvi kradljivac. I dalje igra agresivnu odbranu, vrši presing i nalazi se na liniji dodavanja. Oduzeo je 13 lopti rivalima i započinjao većinu kontranapada Marselja, a najbliži mu je Kanstantsin Averka iz Sabadelja. Beloruski vaterpolista koji je dobio crnogorsko državljanstvo ih ima 11, a sa jednom manje su u najboljih pet Marko Žuvela (Jug Dubrovnik), Gergelji Burijan (OSC Budimpešta) i Efstatios Karogeropulos (Vuljagmeni).

Prlainović sa 17 postignutih golova deli četvrtu poziciju na listi najboljih strelaca elitnog takmičenja. Rame uz rame sa dvostrukim olimpijskim šampionom stoje Gergo Zalanki (Pro Reko), Edoardo di Soma (Breša) i Andrija Bašić (Hanover). Svi su znatno mlađi od bombardera iz Boke... Andrija Prlainović je fenomen, proživljava drugu mladost, ali nije jedini. Procvetao je još jedan veteran – Felipe Perone.

Brazilski vaterpolista dug niz godina igra pod zastavom Španije, letos je sa Crvenom furijom osvojio svetsku titulu i bronzu na Evropskom prvenstvu – na planetarnoj smotri bio MVP – a Elvis Fatović pronašao mu je savršenu ulogu u Barseloneti. I dalje je zadužen za kreiranje napada – najćešće sa krilnih pozicija kada čeka da golman propadne i proigra centra – ali ove sezone mnogo više gleda ka golu i ulogu prvog asistenta prepustio je Marku Larumbeu, koji je sa 19 dodavanja za gol prvi u toj kategoriji.

Felipe Perone je na sedam utakmica u Ligi šampiona postigao čak 22 gola! Daje u proseku više od tri, a takođe je među pet najkorisnijih igrača u društvu najboljih. Indeks korisnosti španskog reprezentativac, godinu dana starijeg od Andrije Prlainovića, iznosi 47,42. Ispred njega su samo hrvatski vaterpolisti Marko Žuvela i Andrija Bašić. Jugov supertalenat po ocenama WER algoritma ima 47,65 bodova, a šibenski bombarder 51,56. Andrija Bašić iz Hanovera jedini je, uz Andriju, prebacio „kotu 50“.

Efikasniji od Prlainovića, pored Felipea Peronea, su i Špandauov dugogodišnji igrač Dimitri Holod i Alvaro Granados iz Novog Beograda. Obojica su postigli 18 golova, dok je Marko Radulović na 19. Ali, kragujevački Radnički je momka iz Rijeke oslobodio obaveza u nastavku sezone, jer je sklopio dogovor sa Novim Beogradom za narednu sezonu, pa će ostati na pomenutoj brojci.

Aron Janger, australijski reprezentativac i prvotimac Pro Reka, i Toma Vernu imaju najviše bolokova (devet), dok je Janis Funtulis iz Olimpijakosa drugi asistent. Namestio je 18 golova, jedan manje od Marka Larumbea. I on, kao i Aron Janger, zašao je u četvrtu deceniju.

Svet na mlađima ostaje, ali moraće ti mlađi da sačekaju da se povuku stare kuke kako bi mogli da kažu da su najbolji. Nešto slično kao u tenisu.

Možda se vaterpolo promenio, ali i dalje kolo vode Andrija Prlainović, Felipe Perone, Filip Filipović, Janis Funtulis, Maro Joković, Aleksandar Ivović, Duško Pijetlović...



tagovi

Liga šampiona u vaterpoluAndrija Prlainović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara