Zatvaranje letnjih Paraolimpijskih igara u Tokiju (Reuters)
Zatvaranje letnjih Paraolimpijskih igara u Tokiju (Reuters)

Završene paraolimpijske igre u Tokiju: Bilans Srbije šest medalja i rekordan broj sportista

Vreme čitanja: 2min | ned. 05.09.21. | 18:19

Četvrti put se Srbija takmičila na paraolimpijskim igrama kao nezavisna država, saldo medalja bolji nego u Pekingu i Londonu, tri odličija falila da se izjednači rekord iz Rija

Svečanom ceremonijom na nacionalom stadionu u Tokiju zatvorene su letnje paraolimpijske igre. Na takmičenju na kojem se obrelo 4.400 sportista iz više od 160 zemalja, srpski paraolimpijci osvojili su šest medalja - dve zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu.

Srbiju je na planetarnoj smotri predstavljalo 19 sportista koji su se nadmetali u sedam od ukupno 22 sporta - Imali smo predstavnike u stonom tenisu, atletici, plivanju, streljaštvu, pauerliftingu, biciklizmu i taekvondou. Osvajač srebrne medalje u streljaštvu, disciplina 50 metara vazdušna puška, Laslo Šuranji nosio je zastavu Srbije na oproštaju od paraolimijskih igara koje ćemo ponovo gledati za tri godine u Parizu.

Izabrane vesti

Najviše odličija Srbiji su doneli upravo strelci budući da su osim Šuranjijevog srebra osvojene još dve zlatne i jedan srebrna medalja. Zlata je upucao Dragan Ristić u disciplinama 10 metara vazdušna puška, ležeći stav, odnosno u miksu malokalibarskom puškom. Drugo mesto u disciplini malokalibarska puška pripalo je Zdravku Savanoviću.

Medalju u atletici doneo je Željko Dimitrijević i to u bacanju čunja, dok je jedina bronza došla zahvaljujući stonoteniserkama Borislavi Perić Ranković i Nadi Matić. One su zablistale u dublu. Zanimljivo da su Perićevoj ovo četvrte paraolimpijske igre na kojima je donela svojoj zemlji bar jednu medalju. U prethodnoj deceniji Srbiji su odličija sa ovog takmičenja donosili i Željko Dimitrijević, odnosno Laslo Šuranji.

Posle Pekinga, Londona i Rio de Žaneira, ovo je bilo četvrto učešće Srbije kao nezavisne države na paraolimpijskim igrama. Prvo učešće 2008. godine donelo nam je dve medalje, u prestonici Engleske osvojeno je pet odličija, a četiri godine kasnije u Brazilu čak devet. Šest medalja sa upravo završenih Igara zavešćemo kao drugo najbolje ostvarenje Srbije otkako učestvuje na paraolimpijskim igrama.

Raduje činjnica da je Srbija u odnosu na Peking (14), London (13) i Rio (16) u Tokiju nastupila sa najbrojnijim timom od čak 19 sportista.




tagovi

Paraolimpijske igre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara