Dušan Mandić (©Reuters)
Dušan Mandić (©Reuters)

Žreb za EP u Splitu: Srbija u grupi udara na branioce titule - Mađare, lakši deo posla Slovenci i Izraelci

Vreme čitanja: 2min | sub. 23.04.22. | 21:11

Duel olimpijskog i evropskog šampiona obeležiće prvu fazu takmičenja

U četiri meseca vaterpolo reprezentacija Srbije boriće se za dve krune - svetku i evropsku. Delfini će u grupnoj fazi Svetskog prvenstva igrati protiv Australije, Amerike i Kazahstana, dok će im na 35. Evropskom prvenstvu, koje će organizoivati Split, na startu takmičenja protivnici biti Slovenci, Izraelci i branioci titule - Mađari. 

U prvoj fazi šampionata Starog kontinenta igraće se vaterpolo klasik, Srbija će udariti na Mađarsku, koja joj je 2020. godine u Budimpešti preotela zvanje evropskog vladara. Delfini su u periodu od 2012. do 2018. osvojili četiri evropske krune - bili najbolji u Holandiji, Mađarskoj, Srbiji i Španiji - a na prethodnom Evropskom prvenstvu zauzeli su peto mesto. 

Izabrane vesti

Evropsko prvenstvo u Splitu održaće se od 27. avgusta do 10. septembra, a duel Srbije i Mađarske biće derbi grupne faze. Drugi okršaj koji će pridući najveću pažnju u Spaladijum areni, pored svih utakmica Hrvatske, biće susret Crne Gore i Italije.

Kontinentalnoj smotri u najvećem hrvatskom gradu na ovali Jadrana prethodiće Svetsko prvenstvo u Mađarskoj, te Fajnal-ejt Svetske lige za koji re evropske selekcije vizu izvaditi na turniru u Podgorici iduće sedmice (održava se od 28. do 30 aprila, a Srbija u četvrtfinalu evropskih kvalifikacija Svetske lige igra protiv Grčke).

GRUPE NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTE:  

GRUPA A: Italija, Gruzija, Slovačka, Crna Gora.

GRUPA B: Grčka, Malta, Francuska, Hrvatska.

GRUPA C: Rumunija, Nemačka, Španija, Holandija.

GRUPA D: Srbija, Izrael, Mađarska, Slovenija. 

Pored vaterpolista Srbije plasman na Evropsko prvenstvo u Splitu izborile su i vaterpolistkinje Srbije. Format za vaterpolistkinje drugačiji je od sistema takmičenja za vaterpoliste, ekipe su podeljene u dve grupe - u obe su smeštene po šest selekcija -  iz koje će po četiri najbolje plasirane reprezentacije izboriti prolaz u četvrtfinale. 

Selekcija Srbija smeštena je u grupu B, a vaterpolistkinjama je pripala čast da otvore Evropsko prvenstvo. Prva dva dana šampionata rezervisana su isključivo za nastupe dama, a trećeg dana kontinentalne smotre u Splitu pridružiće se vaterpolisti. 

GRUPE NA EVROPSKOM PRVENSTVU ZA VATERPOLISTKINJE:  

GRUPA A: Nemačka, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Holandija, Rumunija.

GRUPA B: Srbija, Francuska, Italija, Slovačka, Izrael, Španija.


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeDejan SavićSuperliga Srbije u vaterpoluVaterpolo Savez SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara