Lionel Mesi (Reuters)
Lionel Mesi (Reuters)

Ljubi Zlatni globus, a pod miškom Zlatna lopta: Mesi najbolji igrač Mundijala u Kataru

Vreme čitanja: 2min | ned. 18.12.22. | 19:53

Priznanje za najboljeg mladog fudbalera pripalo Encu Fernandezu, najbolji golman Emilijano Martinez, do je Kilijan Mbape najbolji strelac

Spočitavaće mu da je četiri od sedam golova u Kataru postigao sa bele tačke, ali da nije bilo Lionela Mesija pitanje je da li bi Argentina uopšte prošla grupu sa Poljskom, Meksikom i Saudijskom Arabijom, a ne osvojila Svetsko prvenstvo. I zato nema dileme! Mesiju je s pravom pripalo priznanje za najboljeg igrača turnira, popularna Zlatna lopta. Zvanje srebrne lopte pripalo je najboljeg golgeteru turnira i trostrukom strelcu iz finala Kilijanu Mbapeu, a bronzana Luki Modriću.

Od sedam pogodaka, Mesi je sa dva u večerašnjem finalu sa Francuskom gurao Gaučose ka Zlatnom globusu. Zlatni globus prvi put ljubi, sa Zlatnom loptom pod miškom. Do finala upisao i tri assitencije, a bilo bi ih mnogo, mnogo više, da je Lautaro Martinez večeras i na prethodnim mečevima tokom turnira Mesijeve lopte pretvarao u golove.

Izabrane vesti

Prvi put od 1994. godine kada je Brazil postao prvak sveta, a Romario bio MVP, dogodilo se da Zlatnu loptu dobije reprezentativac zemlje koja je pokorila planetu. Jedan od tih mnogobrojnih laureata prethodnih godina i decenija bio je i Lionel Mesi 2014. godine. Tada mu je prema mišljenju mnogih, nezasluženo priznanje za najboljeg igrača turnira u Brazilu, bilo utešna nagrada za poraz od Nemačke u finalu. Ovoga puta, prigrlio je i najvredniju i timsku i individualnu nagradu na planetarnoj smotri.

Hronološki u ovom veku, prvu Zlatnu loptu osvojio je Oliver Kan 2002. godine iako je Mudijal u Japanu i Južnoj Koreji obeležio Zuba Ronaldo. Zatim je najbolji igrač bio Zinedin Zidan (2006.), pa Dijego Forlan (2010.), nakon Urugvajca Mesi (2014.), a na prošlom prvenstvu u Rusiji MVP zvanje pripalo je Luki Modriću.

Priznanje za najboljeg mladog fudbalera u Kataru pripalo je vezisti novopečenog šampiona sveta Encu Fernandezu, dok je kao Zlatna rukavica, apsolutno zasluženo izabran Emilijano Martinez. Bez njegovog odbranjenog zicera Kolo Muaniju u poslednja dva minuta drugog produžetka, te odbranjenih penala, Argentina izvesno ne bi postala najbolja na planeti.


tagovi

Lionel Mesi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara