Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

Gaske: Federer je najveći! Vilander: Novak ide do 25 ili 26 titula; Gilbert: Do 27; Grožan: Do 24 ili 25

Vreme čitanja: 6min | uto. 13.07.21. | 17:29

Poznata lica iz sveta tenisa upozoravaju Đokovića na poraz Serene Vilijams iz 2015. godine na US Openu

Novak Đoković je na Vimbldonu ušao u istoriju tenisa i za mnoge postao najveći igrač svih vremena. Izjednačio se po broju grend slem titula sa Federerom i Nadalom dok im beži u skoro svim drugim bitnim poređenjima. Još jedan korak ga deli od apsolutne slave i pečata na titulu najvećeg igrača u istoriji tenisa.

Ako trijumfuje na narednom US Openu, postaće ujedno najtrofejniji svih vremena ali i prvi u istoriji modernog tenisa koji je osvojio sva četiri velika turniria u godina dana. I time će definitivno staviti tačku na sve rasprave o najboljem u istoriji.

Izabrane vesti

Pisanjem istorije i epohalnom momentu u kojem se nalaze svetski tenis i Novak Đoković se danas u velikoj analizi bavio i ugledni francuski dnevnik Ekip. Uz poznate sagovornike iz sveta tenisa.

Nekadašnji švedski as, a poslednjih godina TV analitičar Mats Vilander veruje da će dominacija Novaka Đokovića biti nastavljena i narednih sezona.

„Trenutno bez oklevanja mogu da kažem da Novak može završiti karijeru sa 25 ili 26 grend slem titula. Uspeo je da postane svakodnevni ratnik i teško je zamisliti da neko od mlađih može da ga pobedi na nekom od većih turnira sa ovakvim pristupom. Kada ga pogledam, ne vidim čoveka od 34 godine. On ne stari! Sledeće sezone će opet doći na Vimbldon kao šampion i apsolutni favorit. O Melburnu da i ne govorim... Tamo će biti favorit zauvek. Ako logično rezonujemo možemo pomisliti da će na kraju 2022. imati 23 ili 24 titule“, rekao je Vilander.

Mats Vilander (Reuters)Mats Vilander (Reuters)

On dodaje da će i za Novaka biti pomalo čudna situacija kada prestigne najveće rivale.

„Pazite, postoje događaji koji se ne mogu predvideti. Ako kompletira Grend slem za dva meseca, to znači da će imati 21 titulu. A to znači i da će preći u vođstvo. Konačno! Ispred svojih najvećih rivala Federera i Nadala. Potom će biti zanimljivo videti kako će da se resetuje i da postavi nove ciljeve. Gde će njegov um tada biti? To je ključno jer nijedan igrač – pa čak ni Đoković – nije dovoljno jak da pobeđuje ako ga to ne interesuje. Ni on sam ne zna kako će razmišljati kada taj dan dođe. Pored toga, moraće da se bori svojom igrom jer on nema smrtonosno oružje kao što je Sampras nekada mogao samo servisom da osvoji veliki turnir“.

Čuveni američki trener Bred Gilbert koji je radio sa Andreom Agasijem, Endijem Rodikom i Endijem Marijem takođe vidi nastavak Đokovićeve trijumfalne serije.

„Ne bih se iznenadio da Novak od narednih 12 ili 13 grend slem turnira osvoji između pet i sedam. Zašto da nema na primer 27 grend slem titula na kraju? On je sa 34 godine jači nego kada je imao 24. Smatram da je postigao neverovatan napredak u servisu. I naravno, on se uvek kreće sjajno i ima otvoren pristup velikim turnirima. U stvari, on se razvija u svakom sledećem meču, protiv svakog sledećeg protivnika i uvek uči nešto novo“, kaže Bred Gilbert.

Bred Gilbert (Reuters)Bred Gilbert (Reuters)

Mogao bi Novak dodatno da podigne sebe na tronu najvećeg u istoriji ako narednog meseca osvoji i Olimpijske igre u Tokiju na kojim je njegovo učešće za sada neizvesno. Nijedan teniser u istoriji nije osvojio sva četiri velika turnira i olimpijsko zlato u istoj godini.

„Kakvu god odluku da donese u vezi Olimpijskih igara, mislim da će je doneti u dogovoru sa ljudima iz svog tima. I biće ispravna. Šta mu je najveća prepreka da kompletira kalendarski Grend slem? Oprez nas obavezuje da ništa ne smemo da predviđamo. Setite se 2015. kada je Serena Vilijams bila na putu da osvoji kalendarski Grend slem i onda je u polufinalu US Opena izgubila od Roberte Vinči. To nije bilo iznenađenje, to je bio šok. U svakom meču koji Novak bude igrao od sada do kraja US opena, on će biti favorit. Ali njegova najveća snaga leži baš u implementiranju onoga što kod drugih često zvuči kao otrcana fraza: Poen po poen, meč po meč. Ima već dovoljno iskustva – neka čak i loša poput US Opena 2020. kada je diskvalifikovan zbog nevinog gesta – da inteligentno napravi svoj program. Ako zadrži fokus i poradi na sporednim detaljima, onda će sve zavisiti od njega, a ne od protivnika“.

Nekada četvrti teniser sveta, Francuz Sebastijan Grožan vidi Novaka na makar 24 ili 25 grend slem titula do kraja karijere.

„Kada vidite kako igra, koju motivaciju ima i kako je fizički spreman, očigledno je da može da osvaja u proseku po dva grend slem godišnje i da dođe do 24 ili 25 titula. Ali, ako prođe pored rivala i oni se zaustave na tim brojkama, da li će i on ovako nastaviti? Kako god, ima 34 godine i nalazi se na top nivou što se tiče fizičke spreme. Ranije se za igrače govorilo da su stari sa 25... To je zaista impresivno! I mnogo je jak kada se igra na tri dobijena seta. U pet setova dobija više vremena ako otvori meč sa komplikacijama“.

Sebastijan Grožan (Reuters)Sebastijan Grožan (Reuters)

Može li Novak na US Openu da zaokruži čudesnu sezonu?

„Kalendarski Grend slem? Verujem da može, ali biće jako teško. Kada dođe u Njujork, pritisak će da raste iz dana u dan. Setite se Serene koja nije izdržala u polufinalu 2015. protiv Vinči. Novak to zna, ali će on s vremenom biti još jači. Već neko vreme govori da mu je cilj da osvoji sva četiri Grend slema u sezoni. Jako dobro poznaje sebe i zna šta mu je potrebno. Čak i kada mu ne ide, uvek ima taj svoj cilj u glavi“, poručio je Grožan.

Za razliku od iskusnih imena svetskog tenisa, i dalje aktivni igrač Rišar Gaske tvrdi da broj titula nije bitan i da je za njega Federer najveći svih vremena. Inače, reč je o igraču čiji se talenat nikada nije razvio u očekivanom smeru, i koji sa velikom trojkom svetskog tenisa ima ubedljivo najgori skor kroz karijeru – 3:49!

„Ja gledam tenis drugačije. Uvek sam govorio da meni nije najvažniji broj grend slem titula. Da li jedan ima 21, druga dvojica 22 ili 23 titule, ima još nešto iznad toga. Ne gledam samo grend slem titule, gledam i estetiku i šta igrač pokazuje na terenu. Često slušam o toj trci za najvećeg svih vremena... Za mene je to sterilna tema. Za mene je Federer nedodirljiv i nezamenljiv. On je najveći svih vremena kada se pogleda estetika i gracioznost na terenu. Zbog takvih stvari gledam tenis mada je Đoković trenutno najbolji i neverovatan je igrač“, rekao je Gaske za Ekip.

Rišar Gaske (Reuters)Rišar Gaske (Reuters)

On poredi Federera sa Mesijem i Nejmarom.

„Osvojiti tri grend slema u nizu je neverovatno. Nisam u toj priči da li sam za Federera ili za Đokovića. Postoje neki koji vole Federera i ne vole Đokovića, ali to nije slučaj sa mnom. Đoković mi se sviđa mnogo. Ali kada vidim Federera, ima moju pažnju od prvog do poslednjeg poena. On ima taj momenat kao Mesi ili Nejmar. Kod njih se vidi estetetika i oni mogu na terenu da naprave nešto što drugi ne mogu. Đoković, Nadal i Federer su najbolji teniseri svih vremena bez dileme, ali je komplikovano porediti generacije“, smatra Gaske.


tagovi

Rišar GaskeRodžer FedererNovak ĐokovićMats VilanderSebastijan GrožanBred Gilbert

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara