Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dugovečnost - najveća Novakova prednost nad Rodžerom i Rafom

Vreme čitanja: 4min | uto. 13.07.21. | 16:47

Osvojio je osam grend slemova posle 30. godine. Nadal je uzeo šest, Federer četiri najveća turnira

Nije u pitanju sprint, već maraton.

Često su mnogi upadali u zamku donošenja preranih zaključaka, posebno u momentu kada je Rodžer Federer imao znatno više grend slemova od Novaka Đokovića i Rafaela Nadala. Potrčali su da prozovu Švajcarca najvećim teniserom svih vremena. A, zaboravili su da trka još traje. I da su obrti mogući.

Izabrane vesti

Rodžer je osvojio veliki deo trofeja u momentu kada Nadal, a pre svega Novak, nisu stigli do svog najboljeg tenisa. Tada je u konkurenciji slabijih tenisera Federer držao ubedljivo mesto broj jedan po broju sedmica na prvom mestu ATP liste, te po broju osvojenih grend slemova, kao i u međusobnom skoru sa najvećim rivalima.

I zato pada u vodu priča da sada Novak osvaja trofeje protiv slabijih protivnika, kada je Rodžer “u godinama”. Ukoliko srpski teniser bude igrao do 40. godine, poput Švajcarca, to znači da ima pred sobom još šest godina tenisa! Međutim, iako dugo traje, Rodžer se u poslednjoj deceniji nije naosvajao turnira.

Šta mislite, koliko bi za taj period Novak mogao još titula da osvoji?

Možda upravo dugovečnost bude odgovor na to pitanje. Ne samo da Novak dugo igra, već i da to radi na vrhunskom nivou. I već sada je po tom pitanju daleko uspešniji od Federera , ali i od Nadala koji je godinu dana stariji. To se vidi po broju osvojenih grend slemova posle 30. godine života.

Način ishrane i način života doveli su do toga da se Đokoviću sada sve isplaćuje.

Osvojio je osam grend slemova sa preko 30 godina, tačnije sa 34 godine i 50 dana. Nadal je akumulirao šest grend slemova sa 30 i više godina, a Federer četiri najveća turnira. Dakle, za sada godine najmanje smetaju srpskom teniseru.

Upravo ta dugovečnost Đokovića mogla bi da bude i presudna u trci za najboljeg u istoriji. Federer je na 20 grend slemova, kao i Novak, ali je Švajcarac za takav rezultat na raspolaganju imao šest godina više od srpskog tenisera, te pet u odnosu na Nadala.

Sve to jasno stavlja Rafu i Novaka u trku da postanu najtrofejniji po broju grend slemova. Ako Federer nije mogao da uzme ovogodišnji Vimbldon, pitanje je da li će ikada više uzeti još neki. Poslednji je osvojio početkom 2018. godine u Australiji.

Sa druge strane gledano, Đoković ih samo ređa. Uzeo je osam od poslednjih 12 najvećih turnira! I sve su šanse da će se takva strahovlada nastaviti. U međuvremenu je Nadal stigao do tri.

Dakle, sve je jasnije da je Federer ispao iz trke, te da će ga i Novak i Nadal vrlo verovatno preteći. Samo je pitanje ko će biti dugovečniji od njih dvojice. A u tom smislu, u ovom momentu, Đoković deluje stabilnije i bolje fizički pripremljen. Čemu svedoči i odustajanje Nadala sa Vimbldona i Olimpijskih igara.

"Dotakao bih se teme autofagije. Koliko je bitna, ta vrsta posta, 16 sati se ne jede, osam sati se jede. To ja primenjujem, osetio sam u poslednjih godinu i po dana koliko to praktikujem dosta poboljšanja - u sistemu za varenje, bolje spavam, imam veću energiju tokom dana, imam manje energetskih padova. Ne jedem hranu koja mi opterećuje sistem za varenje", objasnio je Đoković jednom prilikom jedan deo svoje rutine.

Priča o Novakovoj ishrani bez mesa, te nezdravih šećera i prerađene hrane je poznata. Mnogi su, kada je to postalo javno, imali ovakav ili onakav komentar. Ali, jasno je da takav način ishrane deluje. Da daje rezultate. Da produžava Đokovićev životni vek na terenu, u tenisu. Nekada prosto deluje da ne može da se umori, ni kada se igra više sati, da je kao od gume kada proklizava i pravi špage. Svemu tome doprinosi jezivo precizan odnos u ishrani i treniranju. Tako nešto mogu samo oni koji su posvećeni cilju do srži.

Na kraju, to što je prvo pobedio Danila Medvedeva na betonu u Australiji, pa Stefanosa Cicipasa na šljaci u Parizu, zatim i Denisa Šapovalova i Matea Beretinija na travi u Londonu, samo govori da mu, za sada, ni mlađe snage ne mogu ništa, ne samo Rafa i Rodžer protiv kojih je bolji u međusobnom skoru.

Ukoliko ga povrede mimoiđu, svi parametri ukazuju na to da će Novak, na osnovu talenta, ali i dugovečnosti o kojoj je bilo govora, dobiti maraton i biti i zvanično krunisan kao najbolji svih vremena.


tagovi

Novak ĐokovićRafael NadalRodžer Federer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara