Novak Đoković (Reuters)
Novak Đoković (Reuters)

I posle 80 dana pauze, Novak fizički nadmoćniji od konkurencije: Srušio Pospišila za polufinale Tel Aviva

Vreme čitanja: 3min | pet. 30.09.22. | 17:25

Kanađanin ipak namučio Đokovića i zadržao ga na terenu blizu dva sata

Nastavlja Novak Đoković da precrtava konkurenciju na ATP 250 turniru u Tel Avivu, iako od 10. jula, odnosno finala Vimbldona nije igrao takmičarske mečeve. Juče je za manje od sat i po vremena nadigrao iskusnog Španca Pabla Anduhara, danas uz nešto veće probleme ipak izašao na kraj sa Vašekom Pospišilom i plasirao se u polufinale - 2:0 (7:6, 6:3).

Da je i posle pauze od preko 80 dana fizički dominantniji od konkurencije, pokazao je poslednji poen u okršaju dva velika prijatelja. Pljuštale su razmene, teniseri trčali sa jedne na drugu stranu terena, a meč lopta za Novaka okončana je tako što je Pospišil jednostavno stao. Ponestalo mu je snage. Ne spada u red mladih tenisera, ali je ipak tri godine mlađi od Novaka, a pritom je dok je Srbin odmarao, Vašek odigrao čak 15 takmičarskih mečeva.

Izabrane vesti

Nastavlja Novak put ka cilju i osvajanju 250 važnih bodova koji bi trebalo da mu pomognu da ostane među 20 tenisera po broju osvojenih ATP bodova ove sezone. Uz osvojen grend slem koji već ima (u njegovo slučaju Vimbldon), to je uslov za pojavljivanje na završnom mastersu u Torinu.

Suprotstavio se Kanađanin Novaku sa kompleksom zbog svih pet poraza bez osvojenog seta u međusobnim duelima, ali ga je potisnuo znajući da verovatno neće imati bolju šansu protiv fizički još nedovoljno našpanovanog Đokovića. Činjenica da srpski teniser nije preko dva meseca nije igrao takmičarksi tenis povremeno se osećala u oba seta, a pritom je nekadašnji svetski broj 25 vrhunski servira u prvom delu igre.

Krotio je povremeno Đoković povremeno i servis bombe koje bi bile neuhvatljive za bilo kojeg drugog tenisera planete, ali Pospišil mu nije dozvolio niti jednu brejk loptu u prvom setu. Doduše, ni sam nije imao ni promil šanse kada bi Novak servirao. Štaviše, sedmi teniser sveta je od sredine seta učinio Pospišila maltene statistom u svojim servis gemovima i zaključno sa taj-brejkom vezao 22 poena na svoj servis.

Delovalo je da će taj-brejk biti rutinski za Novaka koji je koristio činjenicu da Pospišil nije pogađao prvi servis za dolazak do prednosti 4:0. Međutim, Kanađanin je uz nekoliko sjajnih udaraca uspeo da odgovori i izjednači na 5:5, ali ne i da spase set loptu na svoj servis (7:5).

Slika na terenu se potom u potpunosti promenila, a serveri nisu bili ni u pola sigurni kao u prvih sat vremena borbe. Pretio je Pospišil brejkom u uvodnom gemu, ali se Novak odbranio, uzvratio još jače i došao do prednosti 3:0. Delovalo je kao početak kraja za 149. tenisera sveta, ali je usledio osetan pad u igri srpskog tenisera. Pospišil je posle servis gema sa nulom napao početni udarac rivala i vrlo brzo došao do izjednačenja 3:3.

Ipak, podigao je Novak u višu brzinu i ponovo prikazao tenis koji 32-godišnjak nije mogao da isprati. Ključni je bio brejk iz osmog gema i to nakon što je Pospišil propustio nekoliko gem lopti. Poslednji trzaj Kanađanina bila su dva poena na startu Novakovog poslednjeg servis gema, ali je jedan od najboljih svih vremena ponovo razoružao rivala i sa četiri uzastopna poena obezbedio polufinale. Tamo ga čeka 104. teniser planete Roman Safiulin.


tagovi

Novak Đokovićvasek pospišil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara