Janik Siner (©Reuters)
Janik Siner (©Reuters)

Jedinstven poduhvat: Siner protiv svake logike i čudovišta Đokovića

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.11.23. | 12:45

Italija poludela za riđokosim momkom, koji je uradio nešto što će se dugo pamtiti i prepričavati

Dobiti Novaka Đokovića za mnoge tenisere je nemoguća misija čak i sa njegovih 36 godina. Nadigrati ga u uzastopnim sedmicama je gotovo nemoguće, dva puta u istom danu je kao epski podvig, a pošto je najbolji teniser svih vremena imao tri meč lopte skoro da je jedinstven podvig.

Sve to je u proteklih nekoliko dana uspelo Janiku Sineru. Posle trijumfa u grupnoj fazi Završnog mastersa u Torinu, onda i poraza od najboljeg na svetu u finalu, italijanski teniser uspeo je da dobije polufinalni dvoboj Dejvis kupa sa Novakom Đokovićem u Malagi i svoju zemlju odvede u finale gde je čeka Australija.

Izabrane vesti

Siner je tek jedan od četvorice tenisera ikada koji su Đokovića uspeli da dobiju pošto je ovaj propustio meč lopte. Pre njega su to učinili Mihail Južnji u Roterdamu 2007. kada je takođe spasio tri meč lopte, baš kao i Rafael Nadal u Madridu 2009, dok je Marin Čilić 2018. u Kvinsu okrenuo posle jedne Novakove šanse za trijumf. Ipak samo je Siner to uradio sa tri uzastopne Novakove meč lopte! Niko drugi...

Nedelja, 16.05: (2,90) Australija – Italija (1,35)

Zanimljivo, gotovo je identična lista tenisera koji su pobedili srpskog asa u dve uzastopne sedmice, samo umesto Hrvata u to društvo “uskače“ Endi Mari. Nadal i on su to učinili 2008, Južnji godinu dana ranije. I Siner u subotu.

Posle 4-5 i 0-40, Novak Đoković doživeo je nesvakidašnje pomračenje i dozvolio protivniku da izvede čudesan preokret za pobedu koja je najavila prolaz Italije u finale koji je ozvaničen u dublu sa Lorencom Sonegom nedugo zatim. U razmaku od dvanaest dana, budući šampion na najvećim turnirima uspeo je tri puta da pobedi najboljeg na svetu. I to nije mala stvar. Istina, Đoković je zabeležio daleko najvažniju recku u njihova četiri duela za ovo kratko vreme, a Siner bi u nedelju uveče mogao da postane osvajač Dejvis kupa sa Italijom.

“Doći će tvoje vreme da bude grend slem šampion i prvi na svetu“, izneo je Đoković pohvale na račun 14 godina mlađeg kolege posle trijumfa u Torinu.

Siner je ubrzo na delu pokazao koliko je Đoković u pravu. I Italija je zato poludela za njim! Pa i teniski svet, treba reći... Siner je postao prvi teniser još od Danila Medvedeva koji je Srbina nadigrao dva puta u istoj sezoni, dok je Žo Vilfred Conga do sinoć bio jedini igrač sa vezanim trijumfima nad najvećim u istom danu! Bilo je to 2008. godine u Bangkoku, kada ga je savladao u singlu, pa u dublu, baš kao Siner.

Ono što je Đoković doživeo u Malagi prava je retkost, čak i kada se poredi sa ostalim velikanima svetskog tenisa i njegovim najvećim konkurentima. Rodžer Federer je čak 24 puta izgubio meč pošto je imao loptu za pobedu, Rafaelu Nadalu se to dogodilo osam, a Novaku Đokoviću, kako već rekosmo, četiri puta.

“Bio je to pravi rolerkoster. Dobro sam počeo, Novak je bio bolji od mene u drugom setu, a u trećem sam se trudio da serviram lepo. Kada je trebalo da nadoknadim Novakove meč lopte, servirao sam jako dobro. To je jako velika stvar, s obzirom da smo bili na poen od eliminacije“, rekao je Siner posle meča i dodao:

“Naravno, kada nadoknadiš 0-40, poraste ti samopouzdanje. Nije lako kada igraš dubl koji odlučuje pobednika. Veliki je pritisak, ali mi smo se dobro nosili sa tim“.

Sa Sinerom kao liderom italijanske reprezentacije, vratila se vera u osvajanje Salatare. Postao je idol nacije, čak ima i svoj fan klub pod imenom “Kerot bojsi“ (Carota Boys = šargarepa koja simbolizuje boju njegove kose). Novak Đoković je posle jučerašnjeg meča svrstao Janika Sinera u nadolazeću Veliku trojku zajedno sa Karlosom Alkarasom i Holgerom Runeom.

“Ima jedan od najbržih forhend udaraca koji sam ikada video, svaki udarac izveden je sa velikom snagom. Znam koji su mu kvaliteti, verovao sam da će možda malo da spusti nivo u dublu, ali nije bilo tako. Igrao je baš na visokom nivou“, rekao je Đoković.

I zaista, Janik Siner ima razlog da se pohvali nesvakidašnjim uspehom u duelu sa Novakom Đokovićem, koji bi mogao da posluži kao jak vetar u leđa na putu uspona ka teniskom Mont Everestu.


tagovi

Janik SinerDejvis kupATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara