Natalija Stevanović (AFP)
Natalija Stevanović (AFP)

Kad ne jadikuješ nad svojom teskobom, letiš na mesec preko dvostruke šampionke Vimbldona

Vreme čitanja: 5min | sub. 08.07.23. | 08:08

Natalija Stevanović od 12.00 na terenu broj tri protiv Petre Kvitove za novu senzaciju i osminu finala u All-England klubu

Kako to sve izgleda lako kada gledate na televiziji, kada bacite pogled na aplikacije za rezultate uživo, ili kada jednostavno pročitate vesti - Srpkinja Natalija Stevanović je u trećem kolu Vimbldona. A šta sve stoji iza astronomskog uspeha devojke što se glavnog žreba londonskog grend slema domogla kroz tri kola kvalifikacija, samo ona zna.

Svi ostali znaju samo poneke detalje što su, mahom kroz njene reči, isplivali na površinu. Sada već dobar deo Srbije i regiona, pa i teniskog sveta zna da je 28-godišnjakinji iz Niša ovo prvo pojavljivanje u glavnom žrebu singla nekog grend slem turnira. Zna takođe da je sa 20 godina Natalija prošla kroz operaciju jetre (pauzirala dve godine), da joj je stomak bio napola rasečen, da je imala sedam-osam kilograma manje. Da je u jeku korona virusa imala i boginje, kao i upalu pluća.

Izabrane vesti

To su činjenice sa kojima su sada mnogi upoznati. Ono što ostaje nepoznato jesu odgovori na pitanja - sa kakvom se snagom i pozitivom Natalija upustila u svoju tenisku borbu, sa koliko vere je stremila visinama do kojih se u Londonu konačno vinula, šta joj se sve motalo po glavi godinama unazad? I sigurno će je novinari to i pitati, i nema sumnje da će i ona o tome pričati, ali i dalje, ti osećaji ostaju samo njeni.

Petra Kvitova (1,07) - Natalija Stevanović (6,80)

Zaslužila je sve što joj se dešava. Zaslužila jer nije odustala, jer nije prestala da se nada. Rekla je sebi da je moguće. Nije očajavala što su joj grend slem učešća izmicala svih prethodnih godina, već je postala primer - možda jeste kliše reći, ali nije prestala da veruje i da mukotrpno radi za svoje snove. I zato je zaslužila i pobedu protiv 18. teniserke sveta Karoline Pliškove i eliminaciju bolje rangirane Tamare Korpač i današnji duel (12.00) sa danas devetom, a nekada drugom teniserkom sveta Petrom Kvitovom, dvostrukom osvajačicom Vimbldona.

Posle pobeda u prvim danima turnira, ko sme da se kladi da je nećemo gledati i u osmini finala? Kvitova jeste apsolutni favorit, to jasno kazuju i kvote, ali...

"Što se tiče Kvitove, ponovo fenomenalan osećaj. Igraću ponovo na većem terenu, daću sve od sebe, pokušaću na sve načine, makar do prekosutra igrala, da slomim njenu igru. Ako vidim da ona možda bolje reaguje na slajs, da je sa te strane inteligentiji igrač... Pliškova je ’što na um to na drum’. Kvitova je osvojila dva puta turnir. Biće fenomenalan meč. Ako želim da budem ovde, ovi mečevi to čine boljim. Šta god se desi sutra, pobedila, izgubila, ide se dalje", rekla je Natalija.

Nišlijka očigledno radi svoje domaće zadatke i rivalke analizira do tančina. Znala je da joj visoka Pliškova odgovara po stilu igre. Slično bi, nadamo se moglo da se dogodi i Kvitovoj jer poput zemljakinje Pliškove, visoka je, udara lopticu ravno i traži brzi izlaz iz situacije, ekspresna rešenja.


Već sada Natalijin teniski rang vrtoglavo je skočio. Počela je turnir kao 225. na svetu, a sa plasmanom u treće kolo novi projektovani renking joj je 144. mesto - jasno najveće dostignuće u karijeri. Ukoliko uzme najveći skalp otkako se latila reketa i u rebus ubaci i Kvitovu, eto Natalije na 124. ili 125. mestu!

"Stvarno? Idemo, evo naježih se! Odlično se osećam, fenomenalno", rekla je Natalija kada su joj novinari posle meča otkrili da ima novi najbolji rang, a potom je nastavila: "Pre osam godina, odnosno malo posle toga, pitali smo se da li da igram ili ne igram više. Imali smo četvorogodišnji plan da igram kvalifikacije za US open. Ja sam mislila da nema šanse. To je bilo 2016, a 2019. smo potpisali taj neki dugogodišnji plan u vidu kvalifikacija za US open. Nama je falilo deset poena za Vimbldon, pa mi je muž (ujedno i trener) rekao: 'Slobodno, bre, ti, nema veze što je upisan US open, možemo mi i Vimbldon 2019!'. Nekako se nije pogodilo, ali je stvarno bio taj US open 2019. To nam je bio prvi veliki korak posle koga smo baš bili srećni, jer je to nešto gde nikada nisam bila, tu smo došli od momenta 'hajde samo da igramo, pa šta bude - bude'. Te 2019. je krenulo, 2020. kreće korona, kreću moje boginje, sve su to, ja mislim, bili testovi. Imala sam utisak da sam znala da će da dođe kada god mi je najteže bilo. A i ponovo, ako ne dođe, znala sam da sam sve dala od sebe. Nema za čime da se žali. Dala sam sve od sebe i nema opravdanja. Da ja sad kažem, pa znate imala sam boginje, bilo mi je teško - ništa se od toga ne dobija u životu, od jadikovanja nad svojom teskobom. I stvarno tako mislim. Zvuči kao kliše, ali zaista jeste tako koliko god teško bilo da se kaže na glas."

Reči iz kojih odišu pobede. Ne samo teniske, već i životne.

Poslala je 28-godišnja Natalija poruku osam godina mlađoj verziji sebe.

"Ostani borac do kraja. Ostani čvrsta. Čvrsta na nogama i veruj u rad i disciplinu. Red, rad i disciplina, nema dalje."

Ali poruke u prošlost joj nisu ni potrebne. Te tri osnove uspeha o kojima priča su izgleda oduvek bile tu. I zbog njih od prvog dana Vimbldona gledamo najprirodniji osmeh pun čiste životne radosti. Radosti koju pronalazi dok peva Sinatrin hit Fly me to the Moon i pegla muževljevu majicu spremajući se za meč, iste one koju je raširila po sali za konferencije nakon senzacionalnog plasmana u treće kolo.

I zato kada je već posle prvog kola rekla "Polufinale je cilj", nekome je to moža zaličilo na ludost, a ona je u svojoj glavi pokriće ipak imala u redu, radu i disciplini. Šta god danas uradila protiv moćne i preiskusne Kvitove, apsolutno neće pokvariti jednu od najlepših vimbldnoskih priča godinama unazad.

Možda Natalijino jutro ponovo počinje sa stihovima Fly me to the Moon i možda isto tako meč sa Kvitovom bude njen let na mesec.


tagovi

Natalija StevanovićVimbldonVimbldon 2023Petra Kvitova

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara