Janik Siner (AFP)
Janik Siner (AFP)

Kalkulišu mali teniseri, ali Janik Siner nije taj! Novak je u polufinalu Torina (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 16.11.23. | 23:29

Dvanaesti put u karijeri Đoković se našao među četiri najbolja tenisera na završnom mastersu zahvaljujući Italijanu koji je u tri seta srušio Holgera Runea

„E ora sarà Sinner a decidere il destino di Djokovic“, odnosno “I sada će Siner odlučivati od Đokovićevoj sudbini“, osvanulo je sajtu Gazzette dello Sport nedugo nakon što je Hubert Hurkač uzeo set Novaku Đokoviću. I čitava teniska planeta gledala je ka Sineru i Runeu, a dobar njen deo nadao se pobedi Danca i eliminaciji Novaka Đokovića. Međutim, najbolji teniser planete igraće u polufinalu završnog mastersa!

Janik Siner je na putu da postane veliki teniser. Ova godina donela mu je prvu masters titulu, prvi skalp Novaka Đokovića... Karlos Alkaras veruje da će u narednoj, 2024. godini u nekom momentu ugrabiti prvo mesto ATP liste. A veliki teniseri se ne bave kalkulacijama, već uvek jurišaju na pobede, čak i kada u vazduhu provejava da bi bilo možda i pametnije izgubiti.

Izabrane vesti

Nije mario Italijan za činjenicu da će pobedom nad Rolgerom Runeom ostaviti Novaka Đokovića na završnom mastersu, nije ga zastrašio rizik od potencijalno još jednog sudara sa prvim teniserom sveta u finalu najprestižnijeg ATP turnira. Siner je želeo da pokaže svetu i domaćoj pubici koja ga fudbalskim žarom bodri u Torinu, da ga krasi isključivo mentalitet pobednika, te se junački, u tri seta, domogao i treće pobede napravivši idealnu uvertiru za polufinale - 2:1 (6:2, 5:7, 6:4).

Tamo Italijan ide sa prve pozicije, a drugo mesto obezbedio je Novaku Đokoviću koji se 12. put u karijeri (izjednačio se sa Ivanom Lendlom) našao u društvu četiri najbolja na završnom mastersu. Više polufinala ima samo Rodžer Federer (16).

Ključni brejk posle kojeg je verovatno čitava teniska Srbija skočila, Janik je napravio u devetom gemu trećeg seta i poveo sa 5:4! A onda u narednom gemu, u kojem je Rune takođe grizao, uspeo da potvrdi brejk! Torinskom dvoranom Pala Alpitur zaorilo se "Ole, ole, ole, ole, Janik, Siner"... Večeras se i u Srbiji kliče u perspektivni najvećem teniseru kojeg je Italija imala.

Oduvao je Siner Runea u prvom setu, napravio dva rana brejka i poveo sa 4:0 i već posle 33 minuta igre imao je set prednosti. Verovatno se i Novaku Đokoviću nasmešio brk, jer teško je zamisliti da nije imao uvid u rezultat meča koji je određivao hoće li ostati na turniru na kojem brani titulu. A onda drugi set buđenje Runea i defanzivniji govor tela Italijana koji je ove večeri verovatno otvorio mnoge teorije zavere. Sredinom seta spsao je jednu brejk loptu, u narednom, petom gemu jednu propustio, da bi u završnici seta počeo češće da greši uz povremenu bolnu, neprijatnu grimasu na licu i ruku na donjim leđima. Verovatno su pesimisti u tom trenutku pomislili - "Eto, sad će da izgubi, Nole će da ispadne, a prvi set je poslužio da se zavara trag".

Ali sve i da je Siner vеčeras poklekao protiv, u drugom i trećem setu izuzetno agresivnog i nadahnutog Danca, teško da bi iko realan smeo da tvrdi da je mladi Italijan tendenciozno izgubio. Jer kakvu smo samo 13-minutu borbu gledali u trećem gemu odlučujućeg seta. Dolazio je Siner do dve odvojene brejk lopte, menjala se ravnoteža, pljuštali su sjajni udarci u dugim razmenama sa osnovne linije, a i publika se tada uključila u meč. Sporan je bio Runeov pokušaj da traži čelendž na svoj servis, iako je lopta bila dobra. Siner mu je sjajno riternirao i Rune je izgubio poen. Zato je Danac pokušao sa nesvakidašnjim potezom, ali mu sudija Turt nije dozvolila, a publika na raspravu odgovorila bukom i zvižducima. Pritom, osim u završnici drugog seta kada su ga mučili problemi sa leđima, Siner je bio stoprocentno prisutan u svakoj dugoj razmeni, pronalazio raznovrsna rešenja, tražio čelendže svaki put kada je bilo potrebe i kada je sve prštalo od neizvesnosti dobijene poene pratila je stegnuta pesnica!

Boris Beker je proveo još jedan meč na nogama, ali pobedu svog novog pulena nije video. Ostao je Danac na onoj jednoj kada mu je Cicipas na samom startu predao meč i kada se podvuče crta, Siner sa tri i Đoković sa dve pobede zasluženo idu među četiri najbolja. Novak nastavlja poteru za apsolutnim rekordom i sedmim trofejem na završnim mastersima, Siner lov na svoj prvi. Kakav bi spektakl bio kada bismo Srbina i Italijana još jednom gledali, ovoga puta u borbi za pehar.


tagovi

Janik SinerZavršni ATP turnirHolger RuneNovak Đoković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara