Elena Ribakina (©Reuters)
Elena Ribakina (©Reuters)

Kazahstanska Moskovljanka u finalu Vimbldona! Dvostruka grend slem šampionka bila nemi posmatrač

Vreme čitanja: 2min | čet. 07.07.22. | 18:13

Elena Ribakina će prvi put igrati za najvredniji trofej u „belom sportu“

Čelni ljudi Vimbldona spustili su rampu svim ruskim i beloruskim teniserima i teniserkama. Skoro svim. Elena Ribakina, rođena Moskovljanka, „zaobišla“ je propise. Pod zastavom Kazahstana, čije boje brani četiri godine, ušla je na mala vrata i pripredila senzaciju – plasirala se u prvo grend slem finale. Do ove godine nikada u polufinalu nekog od četiri najveća turnira, a sada gazi sve pred sobom. Oduvala je Elena Ribakina dvostruku grend slem šampionku i nekadašnjeg svetskog broja jedan, Simonu Halep, i sa Ons Džaber će igrati za reću titulu u karijeri – 2:0 (6:3, 6:3).

Nezaustavljiva je Ruskinja na Vimbldonu, samo je australijska teniserka hrvatskih korena Ajla Tomljanović uspela da joj uzme set. Simona Halep provela se kao bosa po trnju, izbola se na londonsku travu i za sat i 15 minuta poklonila najprijatnijem iznenađenju turnira. Elena Ribakina nije ušla u glavu Rumunki u Vuhanu, u Dubaiju i na US openu, najdalje je dobacila do osvojenog seta... Sav bes koji se nakupio zbog terora koji je nad njom sprovodila šampiona Rolan Garosa i Vimbldona iskalila je na Simoni Halep u polufinalu. Nije joj ostavila ni promil šanse, odavno Rumunka ovako nije nadigrana.

Izabrane vesti

Poklanjala je Simona Halep rivalki poene i šakom i kapom. Servis je nije služio, naročito prvi. Početni udarac totalno je kazakao u polufinalu. Napravila je Rumunka devet duplih grešaka, a prvi servis ubacivala jedva preko 50 odsto. Grešila je i iz igre, napravila je 15 neiznuđenih i neutralisala sve vinere. Nije ovo bio dan dvostruke grend slem šampionke, promašivala je iz čistih pozicija, a Ruskinja svako proklizavanje koristila.

Smirena je bila Elena Ribakina, kao da je odigrala brdo ovakvih mečeva, a ne da joj je prvo grend slem polufinale. Služio ju je servis, favorizovanoj protivnici dopustila je da stvori samo jednu brejk šansu, koju je Simona Halep iskoristila u drugom setu, ali je Moskovljanka momentalno uzvratila. Nije dozvolila Rumunki da ga materijalizuje. Bila je agresivnija Ribakina i to se isplatilo 23. teniserki sveta. Pravovremeno je napadala protivnicu, izlazila je na svaku kraću loptu i zatvarala poene vinerima.

Ribakina je na startu meča oduzela servis protivnici, imala je u svakom Rumunkinom gemu bar jednu priliku da to ponovo učini. Mučila se ruska teniserka da stavi tačku na prvi set, propustila je tri set-lopte. Ne i četvrtu. Dezorijentisana je bila Simona Halep, dala je brejk prednosti Eleni Ribakinoj i na početku drugog seta i samo je u četvrtom gemu pokazala zube. Napravila je brejk bez da je izgubila poen, a onda se vratila na staro – iz greške u grešku. Povratka nije bilo, Ruskinja je sve stizala. Bila je poput zida.


tagovi

Simona HalepElena RibakinaVimbldongrend slemWTA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara