Đoković čestita Sonegu ©AFP
Đoković čestita Sonegu ©AFP

Najteži porazi u karijeri Novaka Đokovića: Od Safina do Sonega

Vreme čitanja: 3min | sub. 31.10.20. | 12:19

Još samo četiri rezultatski ovako teška razočaranja kao što je sinoćnje doživeo je prvi reket sveta na preko 1.120 ATP mečeva, prvi još 2007.

Težak, neočekivan, može se reći i šokantan poraz doživeo je Novak Đoković sinoć u Beču. Samo tri gema u četvrtfinala ATP 500 takmičenja protiv, mora se priznati, praktično anonimusa Lorenca Sonega, trenutno 42. na svetu.

"Ovo je neverovatno, odigrao sam baš, baš dobro. Novak je najbolji na svetu i uspeo sam da ga pobedim. Ovo je najveći uspeh u mom životu", oduševljen je bio 25-godišnji Italijan iz Torina.

Izabrane vesti

Smrt duhovnika ili pak umor od serije putovanja, takničenja, medijskog pritiska, života u izolaciji, ali i potere za poenima koji su mu obezbedili prvo mesto na kraju godine, uzeli su danak. Nole je sinoć delavao kao da nije na terenu, već u krevetu. Zato je doživeo i najteži poraz u karijeri. Rezultatski, naravno.

Ali, nije mu to ni prvi, a verovatno ni poslednji put da odigra tako slabo, a da mu protivnik bude posebno nadahnut. Mada se mogu nabrojati na prstima jedne šake, bilo je i ranije takvih slučajeva, pa i nedavno u finalu Rolan Garosa. Što nam opet govori da mu je forma u padu i da je vreme da malo odmori, što će i učiniti sve do početka mastersa u Londonu 15. novembra.

Prvi zabeleženi težak poraz našeg asa na ATP turu došao je sada već davne 2005. godine kada ga kao još maloletnog Marat Safin pregazio sa 6:0, 6:2 i 6:1 u prvom kolu Australijan opena. Čitavih 15 godina trebalo je nekom drugom da zaustavi srpskog tenisera na tri gema. Čekalo se sve do sinoć.

Safin i Đoković ©ReutersSafin i Đoković ©Reuters

Prelomna 2010. ostala je zabeležena i na ovaj način u Đokovićevoj karijeri. Bilo je to onog proleća kada je ozbiljno razmišljao da batali reket zbog velikih zdravstvenih problema. Već je zbog teškoća sa disanjem bio predao četvrtfinale Serbia opena u Beogradu Filipu Krajinoviću kojem je to bio prvi ATP turnir u karijeri.

Verdasko i Đoković ©ReutersVerdasko i Đoković ©Reuters

Došao je potom na red masters u Monte Karlu. Iako mu je bukvalno pred kućnim pragom, retko je tamo pokazivao vrhunske predstave i češće je neočekivano gubio. Tako je bilo i tog varljivog proleća na Azurnoj obali kada ga je ponizio Fernando Verdasko, tada u životnoj formi posebno na šljaci, sa 6:2 i 6:2. Nakon toga Đoković je promenio način ishrane i krenuo da gazi.

Ferer i Đoković ©ReutersFerer i Đoković ©Reuters


Godinu i po kasnije, na završnom mastrsu 2011. drugi Španac, David Ferer preslišao je našeg tenisera, ovaj put u grupnoj fazi takmičenja osam najboljih u teniskoj godini rezultatom 6:3 i 6:1. Bila je to ona godina eksplozije našeg asa, serije pobeda, osvajanja prvog Vimbldona i prvog mesta na ATP listi. Kraj godine je dočekao "dišući na škrge" i bukvalno je jedva čekao da odmori, pa otud ovakav pad

Tek što je osvojio drugi Vimblodona 2014. Novak je u drugom kolu kanadskog mastersa naleteo na pakleno spremnog Žoa-Vilfreda Congu koji ga je savladaom sa dva puta po 6:2. Francuz je igrao kao mahnit na tom turniru i na putu do titule srušio još Grigora Dimitrova, Endija Marija i u finalu Rodžera Federera.

I to je to, što se tiče najtežih poraza u karijeri Novaka Đokovića. Nije ni loše s obzirom da je odigrao 1.121 (932 pobede i 190 poraza), ali je i indikativno, ne računajući onaj iz 2005. pošto je Safin tada bio jedan od najboljih, a Nole tek početnik među profesionalcima, da mu se događaju kada nije posebno važno, to jest kada mu je motivacija na minimumu kao i energija ili kada ima zdravstvenih problema. Uostalom, to što na spisku nema susreta sa Federerom i Nadalom, sve govori.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara