Novakova odbrana: Ukidanje vize pravno nevažeće

Vreme čitanja: 2min | sub. 15.01.22. | 02:57

Advokati prvog tenisera sveta smatraju da ministar Houk nije pokazao nijedan dokaz koji bi potkrepio njegvu konstataciju da bi Đokovićevo prisustvo moglo da podstakne raspoloženje protiv vakcinacije

Advokati Novaka Đokovića podneli su juče zvanični prigovor Federalnom sudu u kojem navode da je ukidanje vize od strane ministra za imigraciju Aleksa Houka pravno nevažeće. U dokumentu koju je danas objavio Federalni sud, piše da je ministar napravio grešku poništavanjem vize uz obrazloženje da bi Đokovićevo prisustvo u Australiji moglo da izazove povećenje raspoloženja protiv vakcinacije, što bi moglo da dovede do raznih negativnih posledica.

Australijski mediji prenose da Đokovićev pravni tim tvrdi da ministar Houk nije uzeo u obzir da bi pritvor prvog tenisera sveta i njegovo prisilno udaljenje iz Australije takođe mogli da podstaknu raspoloženje protiv vakcinacije. Oni takđe tvrde da ministar nije pokazao nijedan dokaz koji bi potkrepio njegvu konstataciju da bi Đokovićevo prisustvo moglo da podstakne raspoloženje protiv vakcinacije.

Izabrane vesti

Podsetimo, Houk je opisao Đokovića kao "nevakcinisanu osobu visokog profila" koja je javno pokazala da se protivi vakcinaciji i demonstirala očigledno nepoštovanje osnovnih pravila u vezi sa Kovidom 19. Houk veruje da bi Novakovo prethodno ponašanje moglo da podstakne ili utiče na druge da ne poštuju odgovaraće zdravstvene mere nakon što dobiju pozitvan nalaz testa, što može dovesti do prenošenja bolesti i ozbiljnog rizika po zdravlje. Takođe, Houk smatra i da bi Novakovo prisustvo moglo da dovede do građanskih nemira, kakvi su ranije bili u Australiji, i izazove proteste koji bi mogli da budu izvor prenošenja virusa u zajednici.

Konačna odluka o deportaciji Novaka Đokovića trebalo bi da bude doneta u noći između subote i nedelje. Zvanično saslušanje zakazano je za večeras od 23.30 po našem vremenu, odbrana prvog tenisera sveta, tačnije Pol Holdenson koji je govorio u Novakovo ime, tražila je da konačnu odluku donese trojno veće sudija, čemu su se usprotivili vladini advokati. Ipak, konačnu odluku o tome doneće Federalni sudija Dejvid O'Kalahan. Ukoliko sudija bude prihvatio taj predlog, to bi značilo da bi ministruza imigracije Aleksu Houku zvanično bile "vezane ruke", tačnije, ne bi bio u mogućnosti da se žali na donetu odluku.

Ministar zdravlja Australije Greg Hant danas je na konferenciji za mediji upitan da li bi Đokovićevo prisustvo moglo da podigne raspoloženje protiv vakcinacije, ali nije želeo da pruži konkretan odgovor.

"To je pred sudom i zato ne želim da dajem komentare. Samo ću poštovati sudski proces u ovom trenutku", bilo je sve što je rekao Hant.


tagovi

Novak ĐokovićAustralian Open

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara