Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

Novaku Đokoviću odbijena viza!

Vreme čitanja: 2min | pet. 14.01.22. | 08:01

Srpski as ima prava na žalbu

Australijski ministar za imigracije Aleks Houk poništio je Novaku Đokoviću vizu za ulazak u Australiju!

Posle višednevne drame sada je i definitivno da najbolji svetski teniser ove godine neće učestvovati na Australijan openu, čime mu je uskraćena prilika da napadne 21. grend slem trofej u karijeri i postane najuspešniji igrač u istoriji tenisa.

Izabrane vesti

Još od trenutka kada je najbolji svetski teniser dobio Australiju na sudu bilo je jasno da se tu priča ne završava. Ministar Houk imao je mogućnost da ponovo poništi vizu Novaku Đokoviću i iskoristio je svoje diskreciono pravo.

Danima je trajala neizvesnost hoće li ministar za imigracije ukinuti vizu najboljem teniseru, odluku je doneo dan nakon žreba na kojem je devetostruki šampion bio postavljen za prvog nosioca. Houk je obrazložio svoju odluku i istakao da je doneta u javnom interesu.

"Iskoristio sam svoje ovlašćenje Zakona o imigracijama da poništim vizu koju je Novak Đoković imao. Iz razloga zdravlja i dobrog reda, sve u javnom interesu. Ova odluka je usledila nakon naloga Saveznog i okružnog suda da, od 10. januara, kojim je poništena prethodna odluka o ukidanju vize. Prilikom ove odluke pažnjivo sam razmotrio sve informacije od ministarstva unutrašnjih poslova, australijske granične snage. Morisonova vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Austalije, posebno u doba pandemije", pojasnio je Aleks Houk.

Najbolji teniser sveta je po sletanju u Melburn priveden, viza mu je ukinuta i poslat je u pritvor u ozloglašeni hotel, u kome je boravio sa imigrantima do suđenja. Federalni sud je posle iznete odbrane Đokovićevog pravnog tima odlučio da poništi prvobitnu odluku australijskih vlasti i omogući srpskom asu da ostane u Australiji.

Novak Đoković je posle višednevnog boravka u pritvoru po okončanju suđenja počeo pripreme za prvi grend slem sezone. Trenirao je na Rod Lejver areni, dobio je protivnika na žrebu - izvukao je Miomira Kecmanovića - a da bi do ponovnog ukidanja vize moglo da dođe postalo je simptomatično kada je ove noći Novakovo ime obrisano sa popodnevnih izlazaka na teren. Ubrzo se oglasio Aleks Houk.

Pravni tim Novaka Đokovića imaće pravo na žalbu, a ostaje da se vidi hoće li je i uložiti. Ukoliko žalba ne bude podneta, najbolji srpski teniser biće deportovan iz Australije. Tamošnji mediji javljaju da pravni tim već sprema žalbu i nada se da bi suđenje moglo da se održi do ponedeljka, kada bi Novak trebalo da izađe na teren. Postoji rizik da srpskom teniseru bude uvedena trogodišnja zabrana ulaska u Australiju ako žalba bude odbijena.

Saga se nastavlja...


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan openAustralijan open 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara