Stefanos Cicipas (©Reuters)
Stefanos Cicipas (©Reuters)

Senzacija na Rolan Garosu! Danski tinejdžer gazi sve pred sobom, isprašio i Cicipasa

Vreme čitanja: 3min | pon. 30.05.22. | 17:14

Skandinavski okršaj u četvrtfinalu: Holger Rune udariće na Kaspera Ruda

Au revoir Stefanos Cicipas! Pre godinu dana antologijsko finale i bolan poraz od Novaka Đokovića, ove novi šamar. Bride obrazi Grku možda i jače nego posle ispuštena dva seta prednosti, jer tada je naspram sebe imao mentalnu gromadu, najboljeg tenisera sveta, a sada mu je lekciju očitao dečačić. Danski tinejdžer Holger Rune stigao je preko Stefanosa Cicipasa do najvećeg rezultata u karijeri – 3:1 (7:5, 3:6, 6:3, 6:4).

Rolan Garos je Runeova bajka, prvi put u karijeri će igrati u četvrtfinalu grend slema. Na Vimbldonu nikada nije ni zaigrao u prvom kolu, na Australijan openu i US openu nikada ga nije prošao. A, na Rolan Garosu je udario četiri recke i skinuo dva ozbiljna skalpa – Denis Šapovalov nije mu uzeo ni set, Stefanos Cicipas bio je tek nešto bolji.

Izabrane vesti

U četvrtfinalu je Holger Rune, a kada pogleda ispred sebe puca pogled do finala. Očišćenja je donja polovina kostura u Parizu, dobar deo favorita je završio učešće, ostali su još Danil Medvedev – a poznato je koliko voli šljaku i kakve rezultate na njoj beleži – i njegov sunarodnik Andrej Rubljov, koji nije pokazao da mu je glava podešena za najveće domete. Rusi tek treba da prođu u četvrtfinale u kome će Holger Rune udariti na Kaspera Ruda. Skandinavski okršaj u završnici drugog grend slema sezone – čista egzotika. I Norvežaninu će, baš kao i Dancu, ovo biti prvo četvrtfinale na grend slem turnirima.

Poleteo je Stefanos Cicipas previše visoko posle prošlogodišnjeg finala Rolan Garosa, nosom je parao oblake i svrstavao sebe u creme della creme „belog sporta“, ali niti jednu najvredniju titulu i dalje nema. Pomenuto finale uz dva polufinala mršav su učinak za nekoga ko pretenduje na sam teniski vrh. O nadolazećoj generaciji mnogo se priča, hvaljena je na sav glasa… Rezultati to ne potkrepljuju. Poneki grend slem su pojedinci uspeli da „ukradu“ Novaku Đokoviću i Rafaelu Nadalu i na tome, za sada, sve staje.

Holger Rune (©Reuters)Holger Rune (©Reuters)

Nekoliko generacija je pojedeno, sličan scenario preti i ovoj o kojoj je bilo priče kako će promeniti teniski poredak, jer dolazi nova, a jedan od predvodnika talasa dečaka rođenih u 21. veku je Holger Rune. Danski tinejdžer je sve do same završnice i gemova kada je servirao za prolaz šamarao lopticu bez straha, nije pokazivao ni trunku strahopoštovanja, niti se ustručavao da napadne Grka i pokaže mu zube. Ugrabio je priliku koja mu se ukazala, dobio tročasovni maraton ostvario najveću pobedu na ATP turu.

Odlično je riternirao Danac tokom većeg dela meča, napravio je čak 51 viner – deset više od Stefanosa Cicipasa – i pokazao da servis može da mu bude moćno oružje kada se nađe u škripcu. Imao je Rune dva brejka prednosti u četvrtom, odlučujućem setu, počela je da mu drhti ruka… U dva vezana gema Grk mu nije prepustio ni poen, tri puta imao je u desetom gemu brejk lopte, ali je na svaku Rune osgovarao servis bombama iz početnog udarca. Sačuvao je servis 19-godišnjeg Danca, pogurao ga je do prve meč lopte, koju je pretočio u – prolaz.


tagovi

Holger RuneStefanos CicipasRolan Garosgrend slemATP

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara