(Reuters)
(Reuters)

Tata, ovo je za tebe

Vreme čitanja: 2min | uto. 05.09.23. | 02:59

Arina Sabalenka konačno prva na svetu

Dok su oči ljubitelja tenisa usmerene uglavnom ka mušarcima, u nadi da će nam Novak Đoković i Karlos Alkaras, ako dođu do finala, podariti još jedan meč vredan divljenja kao nedavno u Sinsinatiju, kod dama je došlo do tektonskih poremećaja. Iga Švojntek je u noći između nedelje i ponedeljka ispala u osmini finala Ju Es opena od Jelene Ostapenko, ostala bez krune u Njujorku, ujedno i prvog mesta na ATP listi, na kome je provela čak 75 nedelja.

To znači da će od 11. septembra, kakav god da bude ishod do kraja ove sedmice, prva tenisera sveta biti Arina Sabalenka. Izvesna smena na čelu ATP liste očigledno je dovoljno motivisala Beloruskinju da bez problema preskoči još jednu prepreku i preko Darije Kasatkine umaršira u četvrrtfinale turnira u SAD. Sabalenka je trijumfovala lagano sa 2:0 (6:1, 6:3) i došla u poziciju da osvoji još jednu titulu posle one na Australijan openu.

Izabrane vesti

Sve što se desilo početkom ove sedmice nateralo je javnost da se priseti emotivnog trenutka iz 2019. kad joj je preminuo otac. Mnoge bi taj gubitak potresao do te mere da bi počel da beleže lošije rezultate, ali je Arinin uzlet u međuvremenu impresivan, o čemu svedoči podatak da je posle tog tragičnog događaja bila akter šest grend slem finala. Za nju još bitnije, biće prva igračica sveta.

Desilo se neočekivano, bez ikakve najave, bile su mu tek 43 godine, kad je tata preminuo. Od tod pokušavam da se vratim, jer znam koliko je želeo da bude najbolja na svetu. Zato sve ovo sad radim a njega, pomaže mi da bude jaka“, rekla je u Adelaidu 2020.

Tri godine kasnije je uspela.

Deluje da je ovo njega sezona, jer je već trijumfovala u Melburnu, igrača finala Rolan Garosa i Vimbldona, što znači da u 2023. ima učinak od 21 pobede i svega dva poraza na najvećim turnirima. Od 2000. do danas samo šest igračica je ostvarilo bolji učinak u sezoni na grend slemovima. U pitanju su: Ameli Morezmo, Dženifer Kaprijati, Žastin Enan Arden, Kim Klajsters, Serena Vilijams i Venus Vilijams.

Sabalenka će u četvrtfinalu Ju Es opena igrati sa Ženg Kvinven, koja je pobedom nad Ons Žaber (6:2, 6:4) postala najmlađa Kineskinja (20 godina, 331 dan) koja se domogla te faze takmičenja.



tagovi

Arina SabalenkaTenisWTAUS openUS Open 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara