Novak Đoković sa peharom (©Reuters)
Novak Đoković sa peharom (©Reuters)

Terminator! Đokoviću 18. grend slem titula, Medvedevu trauma

Vreme čitanja: 3min | ned. 21.02.21. | 11:40

Teniski kralj deveti put šampion Australijan opena

Poklonite se teniskom kralju! Još jednom! Osamnaesti put! Mogu teniski stručnjaci da pričaju šta hoće, ali niko nikad ne može da bude favorit u Melburnu, pa ni da stoji ravnopravno, dok je tu Novak Đoković.

Teniski kralj, svetski broj 1, deveti put u karijeri je postao šampion Australijan opena. Novak Đoković je došao do 18. grend slem trofeja u karijeri. Danil Medvedev, za kojeg se govorilo da će napraviti pakao srpskom asu na terenu, nije mogao ni da opepeli. Surovo, hirurški precizno, prikazavši tenisku kliniku na Rod Lejver areni Đoković je demolirao Rusa u finalu koje je trajalo manje od dva sata – 7:5, 6:2, 6:2.

Izabrane vesti

Neki novi klinci, koje svet tenisa toliko priželjkuje, moraće da sačekaju red. U Melburnu makar, samo se Novak pita.

Kakav je koktel emocija Đoković “popio” pre meča, može samo da se pretpostavlja. Bilo je tu inata, svima koji su ga omalovažavali, vređali prethodnih dana. Bila je i čašica gladi za novom krunom, da njom preboli US Open i Rolan Garos. Dodao je i kašičicu žeđi, da nastavi poteru ka dvojici najvećih rivala po broju grend slem trofeja. Koktel koji je od Đokovića napravio Terminatora. Mašinu koja je samlela drugog finalistu, kao da ga nije ni bilo na terenu.

Sezona je krenula fantastično. Đoković je došao do 18. krune, obezbedio je rušenje Federerovog rekorda po broju nedelja na teniskom tronu. Sada je samo nebo granica za najboljeg na svetu. Ni povreda, ni rivali, ni karantin, ništa nije moglo da ga zaustavi u Australiji. A, čekaju ga Pariz, London, Tokio...

Krenuo je Novak u meč silovito, odlučno, reket ga je slušao savršeno. Dok dlanom o dlan poveo je 3:0, napravio brejk i činilo se stekao veliku prednost u prvom setu. Jedva je Medvedev dobio četvrti gem, ali u petom desio se poen koji je na neko vreme malo okrenuo momentum meča. Đoković je na 15:15 promašio maltene dobijen poen, sa pola terena je zakucao loptu u mrežu i otvorio vrata Rusu da uzvrati brejkom i vrati se u meč. Što se i dogodilo.


Medvedev je došao do 3:3, a onda je svako čuvao svoj servis gem sve do 6:5. Igralo se brzo, gemovi su bili dosta kratki. A, onda je zasijao Đoković. Imao je tri set lopte i treća je bila sreća – 7:5. Prvi set u džepu!

Drugi set je krenuo brejkom koji je napravio Medvedev. Ako se neko uplašio da će napraviti beg posle toga, grdno se prevario. Ostatak seta bio je teniska “viktorija”, ako takav termin može da se upotrebi. Novak je potpuno ušao u um ruskog tenisera i okrenuo ringišpil u njegovoj glavi. Medvedev je besneo, bacao reket, jedan slomio, ljuto komunicirao sa svojim boksom i na terenu – žurio. Iz nemoći. Tražio je način kako da zauzda Đokovićevu igru, način da se nametne i nije uspevao. Iz greške u grešku, iz nervoze u nervozu. A, na drugoj strani terena je rastao džin koji je iz gema u gem bio sve veći.

Na kraju seta 6:2. Čista egzekucija najboljeg tenisera sveta i zastrašujući nivo tenisa.

Medvedev je rešio da do kraja meča prosto šamara loptu, pa šta mu bog da. Možda će jednog dana biti broj jedan, jer je bolji od svih iz svoje generacije, ali da bi u skorije vreme došao do trona, moraće da značajno unapredi igru na šljaci. Jer, na njoj vladaju neke druge veštine od surovog udaranja žute loptice svom snagom, u svakom trenutku.

Pometnja u igri i glavi rivala nije izbacila Novaka iz težišta. Mirnoćom monaha Đoković je nastavio da lomi Medvedeva, napravio brejk, potvrdio ga, došao do 3:0. Bio je to kraj. Samo je ostalo da se meč i suštinski završi, a bilo je očigledno da Rus jedva čeka da se skloni s terena, toliko mu ništa nije išlo.

Gotovo. Teniski kralj ne pušta tron. Još jedna recka, 18. u karijeri, deveta u Melburnu.


tagovi

Novak ĐokovićAustralijan openTenis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara