Navijači fudbalskog kluba Pariz (©AFP)
Navijači fudbalskog kluba Pariz (©AFP)

Bahreinov odgovor Kataru, Pariz se penje ka Ligi 1

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.08.21. | 13:02

Fudbalski klub Pariz je sjajno otpočeo novu sezonu u drugom rangu francuskog fudbala, pa bi od naredne sezone mogli da dobijemo novo rivalstvo u Gradu svetlosti

Pari Sen Žermen je od 2011. godine u vlasništvu države Katar. Novac sa Istoka omogućio je sastavu iz glavnog grada Francuske da uspostavi dominaciju u domaćem prvenstvu i izraste u pravu fudbalsku silu u Evropi. Sada bi mogao da dobije ozbiljnu konkurenciju i to u komšiluku. Od prošle godine Kraljevina Bahrein je vlasnik 20 odsto deonica fudbalskog kluba Pariz. Plan je da se kroz tri godine tim domogne elitnog ranga, a kako stvari stoje to bi mogao da ostvari već ove sezone. Večeras će biti na velikom ispitu, protiv jednog od najboljih timova Lige 2 - Oksera (20.45).

20.45: (2,10) Pariz (3,45) Okser (3,50)

Izabrane vesti

Bahrein trenutno nije većinski vlasnik kluba iz Pariza, ali nema sumnje da će se to promeniti kada se tim bude našao u istom rangu sa daleko uspešnijim gradskim rivalom. Ulažu novac postepeno, napravili su dobar potez kada su minulog leta za trenera postavili Tjerija Lorija. Ovaj 57-godišnji stručnjak je pre četiri godine uveo Strazbur u Ligu 1 (posle devet godina van najvišeg rang), potom je uspeo da od kluba napravi standardnog člana društva najboljih, a 2019. godine je u vitrine tima sa istoka Francuske uneo i trofej Liga kupa. Čini se kao odlično rešenje za klub koji što pre želi na najviši nivo.

Klub za koji je svojevremeno nastupao i legendarni Dragoslav Šekularac (1975), osnovan je godinu dana pre Pari Sen Žermena. Tačnije, zajedno je sa Sen Žermenom leta 1970. godine oformio PSŽ, ali se dve godine kasnije ponovo odvojio. Ipak, tavorio je po nižim rangovima i amaterskim divizijama. Poslednji put u Ligi 1 je igrao 1979. godine.

Sada želi da se vrati u najviši rang i sjajno je krenuo u napad na jedno od mesta koja obezbeđuju promociju. Tri kola - tri trijumfa. Padali su redom Grenobl (4:0), Dankirk (2:1) i Avr (2:1). Drugi je na tabeli iza Tuluza, ima bod i meč manje. Pred Lorijevim izabranicama je možda i najveći ispit - okršaj sa Okserom.

Popularne Diplomate godinama važe za jedan od boljih timova druge lige, ali nikako ne uspevaju da naprave korak ka povratku u društvo najboljih. Od 2012. godine nisu pronašli pravo skretanje na putu ka eliti, minule sezone su bili peti, pa se nadaju da bi tekuća sezona mogla da bude TA. Krenuli su u novi pohod pobedama protiv Amjena (2:1) i Grenobla (3:0), ali su se sapleli u minulom kolu kod kuće - Ažaksio je uzeo bod u susretu bez golova. Sa sedam bodova je peti, ali bi trijumfom mogao i do čela tabele.

Minule sezone Pariz nije uspeo da savlada ekipu Oksera, na gostovanju je izvukao bod (0:0), ali je kod kuće pretrpeo težak poraz (0:3). Ipak, u pet mečeva koji su prethodili prošlosezonskim, Diplomate nisu uspevale da slave protiv Plavih (četiri pobede Pariza i remi).

FRANCUSKA, LIGA 2 - 4. KOLO

Subota

Gengan - Amjen 0:2 (0:1)

Nansi - Valensijen 0:1 (0:0)

Nim - Po 0:0

Nior - Grenobl 1:0 (1:0)

Keviji - Dižon 2:1 (1:0)

Rodez - Avr 0:0

Sošo - Dankirk 1:0 (1:0)

Tuluz - Bastija 1:0 (1:0)

Ponedeljak

20.45: (2,10) Pariz (3,45) Okser (3,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

ParizOkserfrancuska liga 2Pari Sen Žermen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara