Artjom Dzjuba (Reuters)
Artjom Dzjuba (Reuters)

Dzjuba besan na Semaka, biće paklena konkurencija Despotoviću: Gorostas na pragu Rubina

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.12.21. | 22:17

Januarska bomba na pomolu u ruskoj Premijer ligi

Januarska bomba na pomolu u ruskoj Premijer ligi.

Kako tvrdi dobro obavešteni Sport Ekspres, napadač Zenita Artjom Dzjuba je vrlo blizu prelaska u redove Rubina. Klubovi uveliko pregovaraju o transferu 33-godišnjaka i jednog od najboljih ruskih fudbalera u ovom veku.

Izabrane vesti

Jedan od ključnih momenata za realizaciju ovog, za prilike u Rusiji, bombastičnog transfera jeste odnos ruskog gorostasa sa nekadašnjim selektorom Zbornaje i aktuelnim trenerom Leonidom Slutskim.

Slutski i Dzjuba su u poslednje dve godine konstantno razmenjivali šaljive poruke na Instagramu, a prošle zime se sreli na trening kampu u Turskoj. U to vreme nije bilo priče o eventualnom transferu jer je Dzjuba bio zadovoljan u Zenitu u kojem je redovno igrao i davao golove, kao i pozicijom u nacionalnom timu u kojem je vlasnik kapitenske trake.

U maju mesecu ove godine Dzjuba se obreo na proslavi jubilarnog 50. rođendana Leonida Sludskog kojem je tada poručio da ne bi imao ništa protiv da zaigra u njegovom timu. Isprva je delovalo kao šala, budući da je istom događaju prisustvovao i Dzjubin aktuelni trener Sergej Semak. Ništa nije ukazivalo da bi do kraja godine priča od bezazlene šale mogla da se pretvori u ozbiljan posao - naročito što je u tom momentu klub iz Kazanja imao rasapucanog Đorđa Despotovića sa 14 pogodaka. Međutim, ove sezone povrede ne dozvoljavaju napadaču iz Loznice da se golgeterski zalaufa, zbog problema sa nogom i stopalom propustio je polovinu od 18 utakmica, te zatresao mrežu samo jednom.

Ruskog centarfora i ove sezone krasi odlična forma (17 utakmica, deset golova i osam asistencija u ligi), ali odlučan je da napusti Zenit jer međuljudski odnosi sa trenerom Semakom nisu idaleni. Dzjuba mu zamera to što je ove sezone u više navrata umeo da ga izostavi iz startne postave.

Rubin želi da iskoristi činjenicu da najbolji strelac u istoriji ruske reprezentacije u januaru ulazi u poslednjih šest meseci ugovora, te da bi proverenog golgetera mogao da dobije po bagatelnoj ceni. A plata? Pa ni ona ne bi trebalo da predstavlja problem. Rubin nije klub koji se šepuri nekim astronomskim zaradama svojih igrača. Praktično da nema onih sa više od 1.000.000 evra, Despotović je u vrhu liste, ali potreban je još jedan špic jer niko ne može da garantuje da Srbin neće obnoviti povrede u nastavku sezone. A i nemate svaki dan priliku da potpišete Artjoma Dzjubu.

Kada je prošlog leta pregovarao sa Gžegož Krihovjakom, klub je bio spreman da ga plati između 2.500.000 i 3.000.000 godišnje. Poređenja radi, u Zenitu ima 3.600.000 po sezoni, ali ukoliko u januaru ipak odluči da ostane u Sankt Peterburgu, plata će mu se prema klauzuli automatski smanjiti na između 1.500.000 i 2.000.000. Rubinova politika glasi: Daćemo novac za proizvod koji vredi. A Dzjuba i te kako vredi. Reč je o legendi ruske Premijer lige i čoveku koji je najbolji strelac u istoriji iste - na 379 nastupa postigao je 147 golova i ima 85 asistencija pride.

Ipak, motivacija 33-godišnjaka iz Moskve ne leži u novcu. Cilj su mu redovni nastupi, povratak u ruski nacionalni tim u kojem mu gol nedostaje da se odvoji od Aleksandra Keržakova sa kojim deli mesto najboljeg strelca svih vremena (30 golova). U Leonidu Sluckom vidi čoveka koji ga razume, koji apsolutno vrednuje njegove kvalitete i pod čijim protektoratom može da ostvari zacrtano.

"Prijatelji smo, imamo sjajan odnos. Ali bey obzira na to, mogu da budem objektivan kada je reč o Artjomu. On, ako mu ukažete poverenje da podigne pali barjak... Nikada nisam video osobu koja može da iznese teret od njega. Ali ako odjednom prestanete da računate na njega, on će svoju ogromnu stvaralačku snagu usmeriti ka uništenju", rekao je Slutski letos za ruske medije kada nisu postojali ni obrisi priče o potencijalnom transferu..

A jasno je zašto je Rubinu potreban igrač ovakvog kalibra. Za početak, kome u Rusiji nije?

Čak i da Despotovića zaobiđu povrede i da se vrati na nivo forme koja ga je krasila prošle sezone, dolazak špica sposobnog da momentalno pravi razliku nikako ne može da škodi. I još nešto. Odlaskom Olega Šatova čiji je glas bio najmoćniji u svlačionici, Rubinu je neophodan novi lider. Čovek koji će poneti zastavu i povesti vojsku kako je slikovito opisao Slutski. A Rubinov barjak stoji ukrivo budući da je klub na polusezoni bliži zoni ispadanja nego pozicijama koje garantuju Evropu.


tagovi

Artjom DzjubaĐorđe DespotovićĐorđe DespotovićRubin KazanjLeonid SluckiLeonid Slutski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara